TNBiz (TN.cz)
Investice  |  12.06.2012 10:50:16

AES: Lidé chtějí energeticky soběstačné Česko (12.6.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Lidé si přejí energeticky soběstačnou Českou republiku s vyšším podílem obnovitelných zdrojů v energetickém mixu a s menším počtem dolů na uhlí a uran. V úterý o tom prostřednictvím výsledků šetření SC&C informovala Aliance pro energetickou soběstačnost (AES).

Podle výsledků průzkumu více než 80 procent respondentů podporuje větší nebo stejný počet solárních elektráren na střechách domů, případně malých vodních elektráren. Dvě třetiny z dotazovaných by souhlasily s pořízením sluneční elektrárny na střechu svého domu. Stejný počet lidí v šetření rovněž podpořil teplárny na biomasu, větrné elektrárny a bioplynové stanice.

Z šetření dále vyplynulo, že 60 procent občanů České republiky by uvítalo snížení podílu uhlí v energetice. Třetina dotazovaných si myslí, že by mělo být v Česku méně jaderných zdrojů oproti současnosti. Tři čtvrtiny dotazovaných podporují myšlenku postupného útlumu těžby hnědého uhlí oproti masivním vývozům elektřiny.

„Výrazná podpora veřejnosti pro střešní solární panely, malé vodní elektrárny, větrné turbíny nebo teplárny na biomasu je skvělou zprávou pro čistou energetiku navzdory snaze řady politiků i vysokých státních úředníků další růst obnovitelných zdrojů zastavit,“ říká výkonný ředitel AES Martin Sedlák. Podle jeho slov se tak klasický mýtus, že Češi nemají rádi obnovitelné zdroje, pod výsledky průzkumu bortí jako domeček z karet. „Využití potenciálu obnovitelné energetiky může pomoci Česku nastartovat moderní ekonomiku nezávislou na uhelné nebo atomové energetice, vytvořit desítky tisíc pracovních míst a srazit znečištění ovzduší,“ doplnil Sedlák.

Podle informací speciální komise ministerstva průmyslu vedené akademikem Václavem Pačesem a předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SUJB) Danou Drábovou počítá návrh Státní energetické komise s 15 procenty obnovitelných zdrojů do roku 2030. Předchozí návrh vypracovaný za ministra Kocourka počítal s postupným útlumem slunečních, nebo větrných elektráren do roku 2030.

Plány politiků a úředníků z Energetického regulačního úřadu jsou tak podle AES v přímém rozporu s názorem občanů na další rozvoj domácí energetiky. Podle vyjádření Aliance by měla vláda přestat blokovat možnosti využívání čistých zdrojů energie a začít rozvíjet opět technologie umožňující růst energetické soběstačnosti poháněné lokálními slunečními, větrnými, biomasovými, či malými vodními zdroji.

Aliance pro energetickou soběstačnost je nevládní organizace tvořící komunikační platformu provozovatelů zdrojů obnovitelné energie z oblasti solárních elektráren a projektantů energeticky účinných budov. Cílem Aliance je maximální využití výhod kombinace místních čistých zdrojů energie s technologiemi kvalitního stavitelství.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

25.05.2018Česko je energeticky čím dál úspornější Research (Česká spořitelna)
06.07.2015Pokud chce být ČR soběstačná, prolomení limitů se nevyhne Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688