Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  12.06.2012 09:21:57

Facebook - Dokonce i 25 dolarů za akcii je při poklesu odhadovaných zisků moc

Nedávno se mě někdo ptal, co si myslím o situaci kolem Facebooku po propadu ceny jeho akcií od květnového IPO. Musím říct, že už v únoru jsem psal o rozumné ceně 25 dolarů za akcii Facebooku. A právě na tuto hodnotu nakonec akcie klesly.

Ale ani teď bych se do nákupu akcií Facebooku nehrnul, a to z mnoha důvodů. Zaprvé, analytici teď upravují své předpovědi o ziscích Facebooku směrem dolů. Shodují se na tom, že za celý rok 2012 klesne zisk na akcii (EPS) o 11 procent. Což zatím pokles ceny akcií Facebooku ještě zcela neodráží. Zadruhé, kroky Facebooku se teď nedají dost dobře předpovědět a vypadají spíše jako zoufalé pokusy, jako třeba snaha zpřístupnit služby dětem mladším 13 let.
Přál bych si, abych měl přesnější informace o tom, co se právě teď s Facebookem děje. Doufám, že se toho dočkáme 23. července při představení výsledků za druhý kvartál.
 
Situace po IPO
Myslím, že se všichni shodneme na jedné věci - celé IPO byla katastrofa! Jen se podívejte na graf č. 1.Přitom graf ani nezachycuje 45dolarové maximum během prvního dne obchodování. Doufám proto, že investoři nakupující za tuto cenu už akcie Facebooku prodali, nebo mají opravdu velkou trpělivost. Předpokládám totiž, že to ještě chvíli potrvá, než se znova dostaneme na 45 dolarů za akcii. Akcie už od svého uvedení a otevírací hodnoty 38 dolarů ztratila celkem 30 procent.  


Co říkají analytici
Když teď akcie klesla o 30 procent, existuje ještě šance vydělat? Nejprve se podívejme na to, jak se vyvíjel konsensus analytiků. Neberte však graf č. 2 příliš vážně, protože do odhadů tržeb a čistého zisku mluví stále více analytiků a celý proces zprůměrování jejich “skutečných” konsensů ještě chvíli potrvá. Součástí grafu jsou předpovědi vývoje akcií od poloviny května od většiny analytiků. Předtím se jednalo o takzvané pre-IPO, tedy situaci, kdy jsou akcie před vstupem na burzu nabízeny privátním investorům. Graf znázorňuje pokračující pokles jak v tržbách, tak čistém zisku pro rok 2012.O situaci se tak nedá mluvit jako o statusu quo v porovnání s pre-IPO. Na obchodní záměr se teď jen nahlíží z méně optimistického úhlu: analytici prostě nevěří Facebooku tak jako dříve. Management firmy už nevydává tak povzbudivá prohlášení. A nejde jen o případ roku 2012, ale také o odhady na roky 2013 a 2014 (viz graf č. 3). Ovšem když předpokládaný zisk na akcii klesl o 11 procent, pak akcie Facebooku, jejichž cena spadla z 38 dolarů na 25 dolarů, nejsou zrovna výhodná koupě.


Podle současných odhadů by měla hodnota EPS v roce 2012 vyrůst o 13 procent, což už není tak zajímavé číslo. Odhadované EPS má v roce 2012 klesnout dramatičtěji než o rok později, a tudíž EPS v roce 2013 oproti 2012 vzroste (viz graf č. 4).
Podle mě hrozí v následující části tohoto roku vyšší riziko dalších úprav. Tedy poté, co se analytici do čísel ponoří hlouběji a budou mít více informací o druhém a třetím kvartálu.



Proč jsem skeptický ohledně akcie Facebooku za 25 dolarů?
první hodnocení akcií Facebooku bylo založeno na informacích, které byly aktuální nějakou chvíli před definitivní podobou IPO. Následný vývoj v celém IPO mě ale znejistil. A když se cítím nejistý, existují dva scénáře, jak se s tím vyrovnat: buď cena klesne ještě níže nebo se naplní předpověď, která vše urovná a překoná i předchozí odhady. A pokud k tomu nedojde, pak nastane zvrat.


Stále čekám na nějaká čísla o rostoucím počtu uživatelů Facebooku, ta současná však nevypadají příliš dobře. Proto si nejsem jistý, zda jsou tato čísla správná, i když pochází přímo od samotného Facebooku. Do té doby, než firma poskytne další informace, nebudu se do všech těch čísel kolem Facebooku vůbec pouštět. Větší zmatek panuje také kolem toho, jak se vede zdroji příjmů z mobilní reklamy. To však také v krátkodobém horizontu obchodnímu záměru firmy moc nepřidá. A ani oznámení o tom, že Facebook zvažuje zpřístupnit svou síť dětem mladším 13 let, mé nervy zrovna neuklidnilo. Spíše to poukazuje na to, že Facebook má problém přilákat nové uživatel i běžnou cestou a snaží se to rychle nějak napravit.

 

Pokud bych to všechno sečetl a podtrhl, pak mám méně důvodů k radosti než na začátku května. Právě proto po akciích Facebooku zrovna netoužím, a to ani na současných úrovních.Podívejte se i na mé další články týkající se Facebooku:

1. Otázky, které byste si měli položit před koupí akcií Facebooku

2. Jakou cenu má Facebook? Ne tak velkou, jak si někteří myslí.

3. Hej Facebooku! Musíš nám toho ukázat víc

4. Facebooku roste počet uživatelů, ale za každého z nich teď platí víc

5. IPO Facebooku - ocenění vyhnáno do extrému

Peter Bo Kiaer, akciový analytik Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688