TNBiz (TN.cz)
Investice  |  11.06.2012 19:10:05

Krize postihla i Nobelovu cenu, laureáti dostanou míň peněz

STOCKHOLM (MEDIAFAX) - Finanční odměna spojená s udělením Nobelovy ceny bude tento rok o 20 procent nižší než v uplynulých letech, píše agentura AFP. Nobelova nadace to v pondělí zdůvodnila hospodářskou krizí.

Od roku 2001 až do loňského roku dostal každý laureát k ceně odměnu ve výši 10 milionů švédských korun (asi 29 milionů českých korun). Nyní to bude o dva miliony méně.

"Nadace na pondělním zasedání rozhodla, že částku spojenou s cenou stanoví na osm milionů švédských korun," píše se v prohlášení organizace, která spravuje fond po Alfredu Nobelovi.

Nadace tento krok označila za "opatření nutné k zajištění dlouhodobé perspektivy fondu". Její šéf Lars Heikensten řekl, že to nebylo jednoduché rozhodnutí.

Podle Heikenstena však existuje "důvod k obavám, že nás čeká mnoho složitých let". "Považujeme za moudré jednat nyní, než bude příliš pozdě," vysvětlil Heikensten.

Nadace usiluje o to, aby se suma ve fondu neztenčovala. Heikensten upozornil, že po započtení inflace odpovídá letošní částka té, kterou dostali první laureáti v roce 1901. Tehdy to bylo 150 782 švédských korun.

Heikensten se neobává, že by snížení sumy zmenšilo hodnotu samotné ceny. "Ta je především v jedinečnosti tohoto ocenění," konstatoval.

Nobelova cena se uděluje od roku 1901 na základě poslední vůle švédského vědce a průmyslníka Alfreda Nobela. Předává se za úspěchy dosažené ve fyzice, chemii, medicíně, literatuře a boji za mír.

Někdy je mezi Nobelovy ceny řazena také Cena Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela, která je udělovaná až od roku 1968. Toto ocenění, běžné označované jako Nobelova cena za ekonomii, ale nebylo zmíněno v Nobelově závěti. Zavedla ho Švédská říšská banka.

V oblastech, ve kterých se uděluje, je toto ocenění za nejprestižnější. Skládá z medaile, diplomu a z certifikátu potvrzujícího finanční odměnu. Letošní laureáti budou vyhlášeni v říjnu.

Matěj Sviták, svitak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688