TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  11.06.2012 12:40:21

Elektrárny Opatovice vyzvaly Czech Coal k obnovení dodávek uhlí

OPATOVICE (MEDIAFAX) - Společnost Elektrárny Opatovice (EOP) oficiálně vyzvala firmu Czech Coal k obnovení dodávek uhlí, odstoupení od smlouvy na dodávky hnědého uhlí je podle elektrárny neoprávněné. V pondělí to sdělil mluvčí elektrárny Petr Zadák.

Dodávky uhlí zatím nebyly obnoveny. Společnost Czech Coal doručila ve čtvrtek elektrárně dopis označený jako odstoupení od smlouvy. Dodávky uhlí od Czech Coal byly fakticky ukončeny v pátek 8. června, kdy do Opatovic dorazil poslední vlak s hnědým uhlím vypraveným z lomu ČSA.

"V reakci na tyto skutečnosti svolává EOP mimořádné zasedání dozorčí rady, které se bude konat ve středu 13. června. Na tomto zasedání budou s návrhy na řešení vzniklé situace a dalším postupem seznámeni členové dozorčí rady EOP včetně představitelů měst Hradec Králové, Pardubice, Chrudim a Lázně Bohdaneč, které jsou zásobovány teplem a teplou vodou z Elektráren Opatovice," konstatoval Zadák.

EOP k pondělku podle mluvčího disponuje celkovými zásobami přes 220 tisíc tun hnědého uhlí, které postačují na minimálně tři měsíce provozu. Poté, co Czech Coal přestal plnit smlouvu, začala firma pracovat na zajištění náhradních dodávek uhlí pro případ, že by Czech Coal odmítl dodávky obnovit.

Opatovická elektrárna patří pod Energetický a průmyslový holding (EPH), který společně vlastní skupina PPF Petra Kellnera, slovenští magnáti z J&T a šéf holdingu Daniel Křetínský. Podle Czech Coalu je důvodem výpovědi smlouvy neplacení dohodnuté ceny za uhlí. „Za společnostmi ze skupiny EPH evidujeme pohledávky po splatnosti ve výši převyšující 500 milionů korun,“ upřesnila minulý týden mluvčí Czech Coalu Gabriela Benešová.

"EOP důrazně trvá na tom, že odstoupení Czech Coal od smlouvy na dodávky uhlí pro EOP bylo neoprávněné a ryze účelové. EOP kategoricky odmítá nařčení z neplacení jakýchkoliv pohledávek vůči Czech Coal, jež by plynuly z platného obchodního vztahu. Ve skutečnosti je dlužníkem právě Czech Coal, který neoprávněně zadržuje přeplatek EOP ve výši 97 mil. ," sdělil Zadák.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688