Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.06.2012 10:09:16

Sedmiletý spor o akcie společnosti Vítkovice Holding skončil

Spor o někdejší podíl akcií Davida Berana ve společnosti VÍTKOVICE HOLDING, a.s., který sedm let zaměstnával arbitry, soudce i média a patrně tak nemá v českých podmínkách obdoby, pravomocně skončil. Městský soud v Praze vydal rozhodnutí, že akcie musí být předány do rukou Jana Světlíka.

Jde o podíl, který původně činil 45 % ze základního kapitálu společnosti VÍTKOVICE HOLDING a měl se stát předmětem obchodu mezi Davidem Beranem a skupinou KKCG. Po platně zapsaném navýšení kapitálu z června 2010 představují tyto akcie podíl 11,25 procenta firmy VÍTKOVICE HOLDING a v soudní úschově u Okresního soudu Praha - východ čekaly na definitivní určení adresáta celé čtyři roky.

Listinné cenné papíry, o nichž je dnes jasné, že budou Okresním soudem Praha - východ vydány Janu Světlíkovi, byly svému právoplatnému majiteli přiřčeny už v roce 2008. Předseda představenstva společnosti VÍTKOVICE HOLDING, a.s., Jan Světlík tehdy v lednu získal u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR v Praze rozsudek, že David Beran porušil dohodou s KKCG Světlíkovo předkupní právo. To znamená, že od ledna 2008 měly být akcie v rukou Jana Světlíka a David Beran je nikdy nesměl prodat KKCG.

Přestože arbitrážní verdikt zněl jasně, D. Beran se rozhodl akcie nevydat Janu Světlíkovi a tyto akcie spekulativně uložil do soudní úschovy. Následovala série soudních sporů o vydání akcií. KKCG se mimo jiné opakovaně neúspěšně pokusila zpochybnit verdikt tuzemské arbitráže. Valné hromady VÍTKOVICE HOLDING i VÍTKOVICE, a.s., průběžně provázely návrhy na zneplatnění a předběžná opatření proti navýšení kapitálu. Celkem šlo od roku 2005 do roku 2010 o více než 10 případů, které komplikovaly rozvoj společností, realizaci investičních záměrů a jednání s bankami i obchodními partnery.

V roce 2010 společnost VÍTKOVICE HOLDING právoplatně zvýšila základní kapitál z 63 na 252 milionů korun, a to i přes sedm neúspěšných pokusů ze strany KKCG a D. Berana. Vrchní soud v Olomouci a následně i Nejvyšší soud v Brně opakovaně potvrdil, že majitelem akcií ležících v soudní úschově je J. Světlík. Ani to ale nestačilo a až současný pravomocný rozsudek znamená reálné určení, že akcie ze soudní úschovy patří Janu Světlíkovi. Poslední satisfakcí by mělo být, podle loňského pravomocného rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, vrácení peněz, které musel Jan Světlík v roce 2006 zaplatit Beranově společnosti Profidebt za údajné porušení akcionářské smlouvy mezi vlastníky VÍTKOVICE HOLDING. Profidebt by měl nyní včetně příslušenství a úroků vrátit přes 100 milionů korun.

Jan Kostrhoun
Marketing a strategie
RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688