Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.06.2012 11:55:19

BCPP představila nový tržní segment pro malé a střední firmy. Kdo STARTuje první se zatím neví

Pražská burza spolu s partnery v podobě Raiffeisenbank a společností Cyrrus připravila a počínaje dneškem zahájila provoz nového tržního segmentu s názvem START. Cílem nového segmentu je umožnění přístupu menších a středních firem k novým mimobankovním kapitálovým zdrojům. Burza se spolu s partnery snaží novým segmentem trhu reagovat na potíže bankovního trhu, který není menším a středním firmám v současné době nijak zvlášť příiznivě nakloněn a v mnoha případech nenabízí dostatečné možnosti rozvoje perspektivních a životaschopných projektů. 

"Právě takovým společnostem chce Raiffeisenbank pomoci realizovat jejich reálné záměry a vize. Náš tým Corporate Finance má zkušenosti s uváděním podobných firem na jiné trhy nebo používání dalších způsobů vstupu finančních partnerů do společností. Nicméně se domníváme, že české firmy si zaslouží český trh a české prostředí. Kromě kapitálu pro malé a střední firmy nový trh přinese i nové možnosti pro investory vyhledávající investice do nových a perspektivních společností“, uvádí ředitel Corporate Finance Raiffeisenbank Marek Tichý.

„Ze strany našich klientů cítím velký zájem o možnost podílet se na úspěšných projektech malých a středních firem. Právě sektor SME je však velmi důležitý i z makroekonomického pohledu. Tyto společnosti jsou páteří každé zdravé ekonomiky, dokáží velmi pružně reagovat, plní roli subdodavatelů velkým firmám a v neposlední řadě patří k velmi významným zaměstnavatelům. I z těchto důvodů je tedy dobře, že kapitálový trh nabízí těmto firmám možnost dalšího rozvoje“, říká Jan Procházka, ředitel pražské pobočky firmy CYRRUS, a.s.


Podmínky nového trhu jsou nastaveny maximálně otevřeně bez většiny obvyklých limitů a omezení stanovených pro stávající burzovní segmenty. START nemá žádné limity ohledně firemní historie, velikosti firmy a tak podobně. Důležitou roli v tomto ohledu budou plnit tzv. GARANTI, kteří posoudí konkrétní firemní business plán a případným vydáním doporučení pro uvedení na trh se obrazně řečeno ZARUČÍ za jeho případnou životaschopnost a perspektivu případné investice. Toto je jeden z hlavních rozdílů oproti obdobným zahraničním tržním segmentům s podobným zaměřením. GARANT bude "svého svěřence" dále sledovat a minimálně jednou ročně podrobně analyzovat a vyhodnocovat jeho činnost včetně srovnání s původními záměry. Tyto analýzy budou dostupné všem účastníkům nového trhu.

Kromě GARANTa bude mít konkrétní titul také svého PATRONa, který bude zastávat roli market makera pro zajištění dostatečné likvidity odpovídající velikosti a rozsahu celé emise.

Burza ani partneři zatím neuvedli žádná konkrétní jména či termíny ohledně vstupu prvních firem na nový trh. V této otázce bylo pouze upřesněno, že potenciálních zájemců je několik, bez bližšího upřesnění jejich případné velikosti či připravenosti ke vstupu.
21.06. 12:00  Dotace do technologií (EU)
18.06. 15:17  první Startuje Wooky! (jak se bude obchodovat??)
18.06. 14:45  zviditelnění firmy a zvětšení jejího povědomí u lidí (jak se bude obchodovat??)
18.06. 14:03  bude možné nakoupit akcie (jak se bude obchodovat??)
18.06. 13:55  Budou se akcie ze Startu připisovat (jak se bude obchodovat??)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688