Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  07.06.2012 11:31:27

Včera rally a dnes... Je včerejší optimusmus oprávněný?


“Akcieatrhy.cz“Včerejší raly na indexech DJI a S&P vyústila v nejvyšší zisky v tomto roce. Investoři usoudili, že centrální banky v blízké době podpoří růst ekonomiky. „Trhy jsou optimistické ohledně podpory ekonomického růstu, která už číhá za rohem,“ řekl Ryan Detrik, analytik Schaeffers Investment Research. „To by mohlo rozptýlit obavy a poslat trhy vzhůru.“

DJI poskočil o 287 bodů, 2,4%, což je nejvyšší hodnota od 20 prosince. Tento růst poslal index zpět do pozitivního pásma roku 2012. S&P vzrostl o 30 bodů (2,3%), což je také nejvyšší růst od 20. prosince. Nasdaq si připsal 67 bodů (2,4%).

Čtěte dále:
Jak ovlivní zaměstnanost index Dow Jones? Technický rozbor.

Akcie finančních společností v očekávání poskočily v očekávání ekonomické stimulace. BAC, C, MS, JPM skončily výše. Investoři po slovech člena FOMC Dennise Lockharta, který prohlásil, že Operace Twist je nyní ve stádiu úvah, vyhodnotili jeho slova pozigivně a vrhli se na nákup. Operace Twist znamená, že krátkodobé dluhopisy, jejichž platnost by měla vypršet ke konci měsíce, budou vyměněny za dluhopisy dlouhodobé, se stejně nízkou úrokovou sazbou.

Optimismus ohledně ekonomických stimulů vzrostl také v Evropě poté, co ECB ponechala úrokové míry beze změny na hodnotě 1%. Evropská centrální banka je připravena reagovat, ale neznamená to, že okamžitě. Prezident ECB Mario Draghi oznámil, že někteří členové bankovní rady navrhovali snížení sazeb. Mnozí analytici očekávají snížení sazeb o čtvrt bodu na příštím zasedání ECB v červenci, což by znamenalo, že evropské úrokové sazby by se dostali na rekordně nízké úrovně. Draghi také prohlásil, že ECB bude pokračovat v bedlivém vyhodnocování vývoje a bude-li to nezbytné, přikročí k akci.

Evropská centrální banka čelí sílícímu tlaku, aby přijala další kroky k podpoře ekonomiky a obnovila důvěru finančních trhů v hospodářský růst. Nicméně Dragi zdůraznil, že finanční politika nemůže nahradit nedostatečnou aktivitu evropských politiků. Dragi prohlásil, že „některé problémy v eurozóně nemají co do činění s finanční politikou“. „Nemyslím si, že by bylo správné, aby finanční politika nahrazovala nedostatečnou činnost ostatních evropských institucí.“ Jeho slova vyvolala očekávání, že v nejbližší době budou oznámena nějaká politická rozhodnutí.

Mezitím ve středu EU zveřejnila plán, který by měl rozšířit sjednocování finančního sektoru a vytvoření bankovní unie, což by ponechalo řešení finanční krize na vyšší úrovni a ne na úrovni národních parlamentů, které mají jen malý prostor poradit si s krizí vlastními silami. Výše eventuálního záchranného fondu však nebyla zveřejněna.

Nicméně bude trvat několik let než by podobný plán vešel v platnost, takže na řešení současné finanční krize to nebude mít vliv. Plán bankovní unie přichází uprostřed sílící bankovní krize ve Španělsku a před řeckými volbami, které mohou rozhodnout, zda Řecko zůstane členem eurozóny.

Statistický úřad EU, Eurostat nerevidoval své odhady přírůstku evropského HDP za první čtvrtletí, který zůstává nulový. 17 národních států EU hlásí 0,1% pokles, 27 států hlásí 0,1% růst, což naznačuje zlepšení ve srovnání s minulými daty, která byla na úrovni poklesu HDP o 0,3%.

Americké akcie ve středu rostly, ale další růst není jasný, protože investoři budou zvažovat pozitivní ekonomický růst USA vůči pokračující dluhové krizi EU. Na asijském trhu byla čísla smíšená. Shanghai Composite poklesl o 0,1 %, Hang Sent narostl o 1,4 % a Nikkei získal 1,8 %. Na evropském si připsaly zisky FTSE 2,2 %, DAX 2,2 % a francouzský CAC poskočil o 2,1 %.
Index Non Farm Produktivity se oproti minulému období (-0,5 %) snížil na -0,9 %, přičemž analytici očekávali snížení -0,8 %. To je pozitivní, protože snížení produktivity je kompenzováno snížením mezd a nižšími firemními náklady. Beige book report, 12 federálních reservních bank, který hodnotí lokální ekonomickou aktivitu, uvádí, že ekonomika v dubnu a květnu mírně zvýšila svůj růst. Ekonomický výhled zůstává pozitivní, ale FED uvádí: „naše kontakty uvádějí, že jsou ve svém optimismu mírně rezervovanější.“

Burza NASDAQ prohlásila, že bude ve výši 40 milionů USD kompenzovat ztráty firem s akciemi Facebook způsobené technický problémy při začátku obchodování. Akcie Facebooku se včera zotavily po dosažení nového minima na 25,52 USD, ale jsou pořád hluboko pod svojí upisovací cenou 38 USD.

Čtěte dále:
Bude Facebook zlatý důl aneb kdy začít nakupovat.
The Facebook Effect, internetové peklo.

Firma Chesapeake Energy (CHK) je v závěrečném stádiu jednání o odprodeji takřka všech svých produktovodů v ceně přes 4 miliardy USD. Bloomberg uvedl, že kupujícím je firma Global Infrastructure Partners, jejíž akcie připravuje k IPO na burzu.

Akcie firmy Hovnanian (HOV) poskočily, když firma zabývající se výstavbou rodinných domů uveřejnila, zisky z prodejů osobních domů ve druhém čtvrtletí vzrostly. Akcie TPX (Tempur-Pedic International) ztratily téměř 50 %, když mateřská společnost uvedla, že předpokládá pokles zisků ve druhém čtvrtletí okolo 50 % v důsledku silné konkurence. Společnost zároveň snížila svůj výhled do konce roku.

Dolar oproti euru a libře ztrácel, ale oproti jenu sílil. Cena červencového kontraktu ropy vzrostla o 73 centů na úroveň 85,02 USD za barel. Futures na červnové zlato poklesly o 17,30 USD a dosahují 1634 UDD za trojskou unci. Výnos desetiletých vládních dluhopisů USA vzrostl na 1,65 % z úterních 1,56 %

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688