TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  07.06.2012 10:35:05

ČNB: Běžný účet platební bilance ČR vykázal v 1. čtvrtletí aktivum 35,5 miliardy korun

PRAHA (MEDIAFAX) - Běžný účet platební bilance byl v prvním čtvrtletí aktivní v rozsahu 35,5 mld. , devizové rezervy ČNB se zvýšily o 32,6 mld. , poměr schodku běžného účtu platební bilance k HDP na roční bázi poklesl na 2,5 procenta. Ve čtvrtek o tom informovala Česká národní banka (ČNB).

Bilance zboží a služeb (bilance výkonů) na běžném účtu platební bilance skončila podle aktualizovaných údajů ČSÚ v prvním čtvrtletí 2012 přebytkem ve výši 79,9 mld. . V meziročním srovnání se zvýšil o 32 mld. vlivem růstu aktiva obchodní bilance se zbožím. Růstová dynamika vývozu (index 110,9) předstihovala tempo růstu dovozu (index 105,7).

Bilance výnosů byla v prvním čtvrtletí schodková ve výši 45,6 mld. , což představuje meziroční nárůst deficitu o 17,2 mld. . V tomto vývoji se promítly především vyšší dividendy vyplacené zahraničním vlastníkům tuzemských přímých investic, navýšení jejich podílu na odhadovaném zisku k reinvestování, a dále nižší výnosy ze zahraničních dluhopisů pro tuzemské vlastníky. Naopak bilance mezi příjmy z mezd českých pracovníků v zahraničí a výdaji na mzdy zahraničních pracovníků zaměstnaných v tuzemsku se zlepšila.

Bilance běžných převodů končila v prvním čtvrtletí přebytkem ve výši 1,3 mld. (meziroční pokles aktiva o 2 mld. ). Uvedený výsledek ovlivnily především pokles čistých příjmů z rozpočtu EU a nižší inkasované daně a sociální příspěvky za zahraniční pracovníky v ČR.

Přebytek na kapitálovém účtu činil 0,6 mld. a meziročně poklesl o 0,1 mld. . V dosaženém přebytku se promítly čisté příjmy z obchodování s emisními povolenkami. Na finančním účtu platební bilance byl vykázán čistý příliv zdrojů ze zahraničí v rozsahu 2,2 mld. . Aktivní saldo finančního účtu vztažené k HDP na roční bázi činí podle odhadu ČNB tři procenta.

V položce přímých investic byl vykázán čistý příliv prostředků ve výši 17,3 mld. . Zahraniční investice do tuzemských podniků dosáhly 26,3 mld. . Tuzemské podniky uskutečnily přímé investice v zahraničí v rozsahu 9,0 mld. . Významnou část naplňoval odhadovaný podíl tuzemských vlastníků na reinvestovaném zisku (5,6 mld. .). Investice do základního kapitálu zahraničních dceřiných podniků nebyly významné (0,6 mld. ) a směřovaly do odvětví zpracovatelského průmyslu (výroba motorových vozidel a ropných, chemických a farmaceutických výrobků). V úvěrových vztazích poskytly tuzemské společnosti zahraničním firmám finanční zdroje ve výši 2,8 mld. . V položce portfoliových investic připlynul do České republiky zahraniční kapitál ve výši 25,3 mld. .

Devizové rezervy se zvýšily v prvním čtvrtletí o 32,6 mld. (po vyloučení kurzových vlivů). Nárůst devizových rezerv souvisel především s kladným saldem operací pro klienty ČNB.

Publikované údaje platební bilance za 1. čtvrtletí snižují dříve zveřejněné údaje o přebytku běžného účtu na bázi kumulace měsíčních hodnot zejména v souvislosti se zpřesněním údajů výnosové bilance v oblasti přímých investic. Na finančním účtu byla promítnuta korekce odlivu aktivních portfoliových investic z důvodu předchozího chybného hlášení respondenta. Uvedené úpravy spolu s promítnutím čtvrtletních statistických údajů v dalších položkách vedly ke snížení položky chyby a opomenutí.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688