Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  06.06.2012 10:12:16

Komentáře k dubnovému průmyslu - příznivé výsledky, opatrný výhled

Český průmysl stále odolává recesi. V dubnu se objem průmyslové výroby meziročně zvýšil o 2,2 procenta, tržby dokonce o 2,7 procenta. Vzhledem ke stejnému počtu pracovních dní tentokrát nehrál kalendář žádnou roli. Objem nových zakázek a index nákupních manažerů ovšem nabízí méně příznivý výhled.

Průmyslu letos i nadále dominuje výroba automobilů. Ta se v dubnu meziročně zvýšila o 8,3 procenta. Automobilkám zdárně sekundovala síťová odvětví (výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla), jejichž produkce stoupla o 12,3 procenta, a strojírenství s růstem o 7,5 procenta. V hlubokém útlumu zůstává výroba počítačů a elektroniky, kde se produkce snížila o 19 procent. Nadále klesá také výroba hutí, v dubnu se snížila o 2,8 procenta.

Statistika produkce a tržeb se sice stále vyvíjí příznivě, přesto je patrná opatrnost firem. Zaměstnanost se meziročně zvýšila o pouhou desetinu procenta. Průměrná mzda stoupla o 2,2 procenta, což při zohlednění inflace ve spotřebitelských cenách znamená reálný pokles o 1,4 procenta.

Objem nových zakázek vzrostl o 0,4 procenta, přičemž zahraniční zakázky stouply o 7,5 procenta, zatímco domácí zakázky klesly o 11,6 procenta. Výhled do dalších měsíců se kalí poslední hodnoty indexu nákupních manažerů. V dubnu se tento indikátor ponořil pod hranici 50 bodů, předěl mezi růstem a recesí, a v květnu se dále snížil na 47,6 bodu. Zásadní pro další vývoj průmyslu bude situace v eurozóně, kam směřuje většina českého exportu.

David Marek, Patria Finance

Objem průmyslové výroby v dubnu letošního roku meziročně vzrostl o 2,2 % a ve srovnání s předchozím měsícem byl rovněž vyšší o 0,1 %. Přestože si průmysl v obou případech dokázal polepšit, je evidentní, že tempo průmyslové výroby výrazně zvolni

Situace v průmyslu se v dalších měsících může ještě zhoršovat. To ostatně signalizují předstihové indikátory (PMI), jak z České republiky, tak i z Německa, které je naším klíčovým obchodním partnerem. O nedobré situaci svědčí rovněž stagnující počet nových zakázek. Objednávky z tuzemska dlouhodobě klesají a poptávka ze zahraničí v posledních měsících rovněž zpomalila. Západní země se navíc potýkají s vlastními problémy a tak i počet nových zahraničních zakázek může v dalších měsících dále poklesnout.

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688