TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.06.2012 15:30:05

Rath: Můj proces je politický, jedná se o pomstu ministra Kubiceho (5.6.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Za politický proces a pomstu ministra vnitra Jana Kubiceho (nez.) označil v úterý v Poslanecké sněmovny své vazební stíhání poslanec David Rath. Proces podle něj není legitimní a standardní.

"Já sem přicházím vás požádat o odpověď na dvě otázky, na které musíte odpovědět. Zda jsem stíhán, z důvodu mé činnosti v této Poslanecké sněmovně. Já tvrdím, že ano. Je to výsledek fungování chobotnice pana Kubiceho, která dokonale připravila celou záležitost. Je to politická pomsta, odstranění opozičního politika, odstranění kritika. Druhá otázka je, zda je tento proces legitimní, standardní. Já tvrdím, že takový není. Že je neférový, nestandardní, nezákonný," uvedl poslanec Rath.

Nelíbí se mu, že ho na plénum dolní parlamentní komory doprovodili ozbrojení policisté. "Víte, my se přesouváme z parlamentní demokracie spíš v policejní demokracii," poznamenal. S jeho tvrzením souhlasí i šéf poslanců za ČSSD Jeroným Tejc. "Já myslím, že ani známý terorista Breivik nemá takové zacházení, jaké se dostalo Davidu Rathovi. Vypadá to, jako by byl minimálně trojnásobným vrahem. Nemám v úmyslu bránit Ratha z toho skutku, který se zřejmě stal. Budu hlasovat pro vydání Davida Ratha. Ptám se: k čemu ty zbraně? Znamená to, že ten, kdo z nás pozdraví Davida Ratha, bude zastřelen?" ptal se poslanců.

Domnívá se, že celá vzniklá situace ve sněmovně je jen divadlo. "Je potřeba ukázat, že David Rath je vinen tím, že předběhl jiné, kteří v tom vězení měli skončit dávno. David Rath bude souzen, já budu hlasovat pro jeho vydání, ale platí to, že na miliardy z kauz jako jsou Opencard, IZIP, letadla CASA krabice vína nestačí," dodal.

Rath si na počátku svého proslovu postěžoval svým kolegům poslancům na pobyt ve vazební věznici. "Je to bezčasí, nic se tam neděje, je tam neuvěřitelná nuda, každý den se neuvěřitelně vleče. Jen, abyste věděli, v jakých podmínkách teď přebývám," přiblížil poslancům.

Ve vazební věznici je podle svého mínění poslanec neprávem. Jedná se prý o osobní pomstu ministra Kubiceho za to, že ho Rath jako 'jediný opoziční politik' na půdě sněmovny kritizoval. "Můžete být na sebe, pane ministře, hrdý, jste pašák. Doufám, že se s tím srovnáte, do konce života i se svým svědomím. Vedle zničených lidských životů jste způsobil i obrovské škody. Já jsem říkal, že ten projekt Buštěhradského zámku nemůže být předražen. Ale díky té hysterii se bude každý bát ty peníze utratit. Ale to není jen tento projekt. Díky této hysterii kraj zastavil desítky dalších projektů," řekl Rath.

Pokud by policie podle něj postupovala správně, vládní kabinet by za pár měsíců zasedal ve vedlejší cele u Ratha v Litoměřicích. "Ale já se vsadím, že Rathem to začalo, Rathem to skončí. Největší zloduch dopaden, lide, raduj se. A můžeme v klidu dál všechno řešit po staročesku, zvlášť když se to bude týkat vrcholných vládních politiků," poznamenal.

Od řečnického pultu poslanec vyzval policii, aby se věnovala prošetření vedení policie, náměstků ministrů a samotných členů vlády. "To jsou ti sumci. A ne, že zašlápnete mravence a chlubíte se tím," vzkázal.

"Ta celá komedie má v podstatě podprahově vzbudit v lidech dojem, že jsem mimořádně nebezpečný zločinec. To přispívá k atmosféře dezinformací v celém státě," komentoval situaci Rath.

Postěžoval si, média neinformovala o kauze pravdivě. "Jasně říkám, že žádný samopal se u mě neobjevil, neberete-li hračky mého desetiletého syna. U mě doma, tam, kde bydlím, se neobjevily prakticky žádné peníze. U mě se neobjevila žádná díra pod podlahou s desítkami miliony korun," řekl. Údajné šustění peněz na nahrávce z odposlechů pak podle Ratha bylo listování v časopise Pohoda. "Víte, já sedím v kriminále. To už není o tom, kdo bude vypadat lépe a kdo hůř. Mě jde o život," směřoval výtku k poslanci Radku Johnovi (VV), který po jednání mandátového a imunitního výboru vyprávěl o nahrávce novinářům.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688