Dealing room (Czech finance service)
Finance  |  30.11.2001 07:53:34

Další Asijská krize na obzoru?

Článek
http://www.fxonline.cz

Slabý Yen je skutečnost a co další Asijská krize?

 Pomalu skomírající japonská ekonomika a také ekonomické reformy ministerského předsedy Koizumiho pomalu začínají pomalu vyvíjet aktivitu rovnou 0 a stále způsobují silný investorský tlak na měnu. Japonský Yen již dosáhl úrovně 124,56 oproti dolaru, což je nejnižší úroveň od srpna a je pravděpodobný další propad, když i z úst oficiálních představitelů USA vyšla věta – Budeme tolerovat slabší Yen.

 Japonský ekonomický výhled zůstává chmurný: HDP se smrsklo na 0,7% tento rok a deflace na 1,2%. Slabší yen podpoří export japonského zboží, sníží velký deficit závazků společností a bude mít také vliv na deflační spirálu. Bank of Japan je silně nakloněna této myšlence a chce ji podpořit koupí US vládních dluhopisů. To zvýší nabídku peněz, což by mohlo snížit hodnotu yenu oproti dolaru a zvýšit tak možnost odbytu japonského zboží na zahraničních trzích.. 

Yen potřebuje oslabit do oblasti 140-160 oproti dolaru, aby mohlo také dojít k nápravě na běžném účtu díky exportům. Ministr financí Shiokawa již vyslovil jeho přání slabého yenu a Yamaguchi z Bank of Japan konstatoval, že banka nebude protestovat oproti pohybu měny směrem dolů.

Dle předpokladu statistického úřadu, přebytek běžného účtu by mohl být roven nule již kolem roku 2004. Konečná zpráva vládní Industrial Structure Council  volá po uvolnění regulace, reformy trhu práce a dalších technických inovacích, aby tak došlo ke zvýšení konkurenceschopnosti zboží. Slabý yen by ale také mohl naštvat zbytek Asie. Export do okolních zemí tvoří 40% celkového exportu, 4,4% HDP. Pokud ostatní Asijské země začnou zběsilou jízku konkurenčního boje vyrovnat se se slabým yenem, máme tu opět novou pěknou Asijskou krizi. 

Asijská krize vznikla v roce 1998 tak, že Thajsko devalvovalo svoji měnu, což způsobilo thajský export levnější a také konkurence schopnější. Thajský export byl levnější než Čínský Ostatní země jihovýchodní Asie  nesmírně zvyšovaly tlak, aby i jejich měna devalvovala – Filipíny, Malajsie a Indonésie. Devalvace způsobila takovou paniku a odliv peněz z této oblasti, že došlo ke kolapsu akciového trhu a trhu s nemovitostmi. Japonsko utrpělo siné ztráty, protože došlo k velkému poklesu exportů do této oblasti.

Slabý yen může způsobit potencionální odvetu, která povede Japonské do izolace od ostatních asijských zemí právě v době, kdy Čína a jihovýchodní Asie  dokončují formaci zóny volného obchodu. Také vstup Číny do Světové obchodní organizace jen zvýší její podmínky.  Japonská ale stále je a bylo hnacím motorem celé oblasti. Když ale ekonomika Japonska upadá, jak dlouho pak budou okolní státy tolerovat slabý yen.


Tak či onak očekávám 140 yenu za dolar v blízké budoucnosti a další oslabení v době aplikace bolestivých strukturálních reforem, které potrvají nejméně 3 roky. Asia se bude muset smířit s dočasným poklesem v této oblasti a i se slabým yenem.  Čili ideální investice na dlouho dobu. Navíc s pozitivním úrokovým diferenciálem.

Více informací o finančních trzích na www.fxonline.cz


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688