TNBiz (TN.cz)
Investice  |  01.06.2012 18:20:05

Evropské akcie v pátek skončily nejníže od konce listopadu

LONDÝN (MEDIAFAX) - Nejdůležitější evropské akciové trhy v závěrečné seanci tohoto týdne prudce oslabily, hlavní index klesl na svou nejnižší hodnotu od 29. listopadu loňského roku. Vyplývá to z burzovního vývoje na evropských trzích podle agentury Bloomberg.

Panevropský index FTSEurofirst 300 předních akcií v pátek oslabil o 1,72 procenta a dostal se na hodnotu 956,29 bodu. Uzavřel tak na své nejnižší úrovni od 29. listopadu, tehdy uzavíral na hodnotě 947,89 bodu.

Celoevropský index Euro STOXX 50, který zahrnuje největší emise z eurozóny, v pátečním obchodování klesl o 2,37 procenta a uzavřel seanci na hodnotě 2068,66 bodu. Uzavřel tak nejníže od 13. září, kdy se pohyboval na úrovni 2036,64 bodu.

Britský FTSE 100 uzavřel páteční seanci poklesem o 1,14 procenta na hodnotu 5260,19 bodu. Německý DAX ztratil 3,42 procenta a dostal se na hodnotu 6050,29 bodu. Německá burza tak skončila na letošní nejnižší úrovni. Francouzský index CAC 40 umazal 2,21 procenta a uzavřel obchodování na úrovni 2950,47 bodu. Český akciový index PX odepsal 0,74 procenta a uzavřel seanci na úrovni 859,20 bodu.

Hlavním důvodem takových prudkých poklesů na evropských akciových trzích jsou především slabá makrodata z Číny, Evropy a v neposlední řadě ze Spojených států amerických. Investoři se obávají dalšího vývoje dluhové krize v eurozóně, především pak situace ve Španělsku. Tamní vláda se v současnosti potýká s nárůstem nákladů na financování. Hlavními důvody jsou vysoká zadluženost a problémy bankovního sektoru způsobené splasknutím realitní bubliny. Bankovní krize ve Španělsku výrazně zhoršuje dluhovou krizi, s kterou už více než dva roky zápasí eurozóna. Na trzích se čím dál více spekuluje, že Španělsko bude nuceno požádat o mezinárodní finanční pomoc, o kterou už požádaly tři členské země z celkových 17 - tedy Řecko, Irsko a Portugalsko.

Navíc se na pátečním vývoji podepsaly i negativní zprávy z Číny, kdy aktivita v čínském průmyslu i v květnu dále zpomalovala, index nákupních manažerů (PMI), který zahrnuje čínské největší státem podporované firmy, klesl na 50,4 bodu. Výrobní index PMI sestavený bankou HSBC v květnu ale klesl už na 48,4 bodu. Poptávka tak klesá rychleji, než se čekalo. Pod hranicí 50 bodů, tedy v pásmu útlumu, je nepřetržitě sedm měsíců. Dílčí index zaměstnanosti se propadl nejníže od března roku 2009.

"Problémy přišly ihned ráno, kdy přišla špatná data z Číny. I z Evropy přícházely špatné zprávy. Míra nezaměstnanosti nadále roste, což oslabuje domácí poptávku a taktéž z tohoto pohledu nebude po ropě poptávka," okomentoval pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

Nezaměstnanost v eurozóně v dubnu činila 11 procent, v celé Evropské unii dosáhla 10,3 procenta. Podle odhadu Eurostatu bylo v dubnu bez zaměstnání 24,7 milionu lidí v EU, z toho 17 milionů v eurozóně. Počet lidí bez práce se ve srovnání s březnem zvýšil o 102 tisíc v rámci EU a o 110 tisíc v eurozóně. Oproti dubnu loňského roku v EU přibylo 1,9 milionu lidí bez práce, v eurozóně 1,8 milionu.

V neposlední řadě přišla katastrofální data z amerického trhu práce. "To byla naprostá černá můra. Mohlo by to vyvolat spekulace na další kvantitativní uvolňování. Ale tyto spekulace přijdou až po nějakém naznačení alespoň jednoho centrálního bankéře, že tato možnost zde stále je," dodal Prokop.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech amerických v květnu nečekaně vzrostla na 8,2 procenta, zatímco analytici očekávali stagnaci míry nezaměstnanosti na dubnových 8,1 procenta. Výrazným zklamáním je ale především tvorba nových pracovních míst, kdy mimo zemědělství vzniklo v květnu jen 69 tisíc nových míst, zatímco trhy očekávaly vytvoření 150 tisíc míst. Tento výsledek je tak nejhorší od května loňského roku. V soukromém sektoru pak vzniklo v květnu pouze 82 tisíc, zatímco analytici předpokládali až 164 tisíc nových pracovních pozic.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688