Marek Hatlapatka (Cyrrus)
Okénko investora  |  30.05.2012 11:49:38

Španělsko: smyčka se utahuje

I když se v posledních týdnech na akciových trzích hovořilo především o Řecku, stejnou pozornost by investoři měli dávat i dění v jiné zemi PIIGS, Španělsku. Situace na Pyrenejském poloostrově se totiž podle mého názoru začíná vymykat kontrole - resp. manévrovací prostor španělské vlády začíná být nepohodlně těsný.

Klíčové problémy jsou dva: zaprvé španělský bankovní sektor, protkaný zhoubnou chorobou zvanou špatná aktiva; zadruhé finanční potíže španělských autonomních regionů. Situaci španělských bank nejlépe dokumentuje dění okolo čtvrtého největšího peněžního ústavu země, Bankia. Ta dle víkendového prohlášení vlády potřebuje navýšit kapitál o 19 mld. EUR, přičemž parametry záchranného plánu se mění doslova den po dni. Nejprve to vypadalo na to, že španělská vláda vloží do Bankie státní dluhopisy, které by následně finanční ústav mohl použít jako kolaterál pro půjčky od ECB. Není divu, že ECB dala Španělsku velmi rychle "přes prsty" a následně byl tento plán dementován s tím, že potřebné prostředky budou získány kombinací příspěvku z bankovního záchranného fondu, vydání státních dluhopisů a z dalších rezerv. To ovšem znamená zvýšení dluhu Španělska a další důvod nevěřit tomu, že země je schopna dostát svým plánům/závazkům deficitu resp. dluhu. Zvláště když je evidentní, že i ostatní banky budou potřebovat pomoc.

Na španělskou vládu se ovšem žene i druhá, stejně silná vlna. Autonomní regiony v čele s Katalánskem začínají mít akutní problémy s financováním svých rozpočtů. V dnešní situaci je téměř nereálné, aby se dokázaly financovat samy a není tedy divu, že centrální vláda připravuje opatření, které zřejmě povede k centralizaci potřeb financování regionů a následnému společnému vydání dluhopisů (zajištěných výnosy z daní). Výměnou za to bude na regiony uvalena velmi striktní pravidla dodržování rozpočtových plánů a tedy de facto omezení autonomie regionů. Je to nyní zdá se jediná reálná možnost, ale zároveň se obávám toho, že poroste sociální a politické napětí mezi centrem a regiony.

Podle mě je stále jasnější, že Španělsko si nemůže se současnou situací poradit samo. Smyčka se utahuje a výnosy dluhopisů již prakticky na maximech z listopadu loňského roku ukazují, že investoři už velmi nutně potřebují nějakou akci ze strany ECB a/nebo EU/MMF (nejprve nákupy španělských dluhopisů na sekundárním trhu pro akutní uklidnění situace a poté bailout Španělska?). Šancí pro uklidnění trhu by mohl být pozitivní výsledek řeckých opakovaných voleb (17. června), otázkou ovšem je, zda se do té doby situace ve Španělsku nevymkne kontrole. Mnoho tomu nechybí.

Marek Hatlapatka (1978)

Vystudoval ekonomickou fakultu VŠB-TU Ostrava, absolvoval 3-měsíční stáž v Londýně a intenzivní kurz fundamentální analýzy pod vedením bývalého hlavního analytika Erste bank Galea Kirkinga. Ve společnosti CYRRUS, a.s. je zaměstnán od roku 2006, kdy nastoupil na místo analytika akciových trhů se zaměřením na zahraniční trhy, farmaceutický a bankovní sektor. Následně se specializoval na odvětví bankovnictví, elektrárenství a těžby uhlí a v těchto sektorech nyní patří k nejvyhledávanějším odborníkům v České republice. V roce 2008 se stal vedoucím analytického oddělení společnosti CYRRUS, a.s. a v této pozici působí i v současné době. Dlouhodobě patří k nejcitovanějším českým ekonomům, v roce 2010 se stal čtvrtým nejcitovanějším ekonomem v českých médiích.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry. Společnost byla založena v roce 1995 a v současné době je největší mimopražskou makléřskou společností. Je členem Burzy cenných papírů Praha a Burzy cenných papírů ve Varšavě. Společnost CYRRUS, a.s., poskytuje komplexní služby na kapitálových trzích soukromé i firemní klientele, zaměřuje se na burzovní obchody v systému SPAD pražské burzy a obchodování na zahraničních trzích v Polsku, Maďarsku, Turecku, Německu a USA. Společnost patří mezi nejvýznamnější české obchodníky s investičními certifikáty.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.01.2024Začíná se americký trh práce znovu utahovat? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
30.06.2023Trh práce v USA se znovu utahuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
01.08.2022Smyčka kolem čínské ekonomiky se pomalu utahuje.. Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688