Prezentace  |  30.05.2012 08:19:27

Podnikatelé stále platí za zahraniční platby zbytečně hodně, přitom ale nemusí.

 
Milan Cerman

Říká Milan Cerman, předseda představenstva a ředitel společnosti AKCENTA CZ, která patří mezi největší nebankovní devizové obchodníky v České republice.  Své služby nabízí především firmám a podnikatelům, pro které představuje v případě zahraničního platebního styku často úspornější a tedy atraktivnější alternativu ke klasickým bankám.

Říkáte, že podnikatelé v Česku stále platí za zahraniční platební styk zbytečně vysoké poplatky. Mají ale nějaké možnosti, jak se tomuto vyhnout?

Poplatky za zahraniční platební styk stále v Česku tvoří velmi významný díl v nákladech na zahraniční obchod. Ty firmy, které pro svůj zahraniční platební styk používají klasické banky a nedosáhnou na jejich dealing, platí na kurzech a poplatcích za realizaci zahraničních plateb zbytečně řádově tisícikoruny.

Výhodnější alternativu představují  platební instituce – nebankovní devizoví obchodníci, kteří jsou schopni firmám a podnikatelům v drtivé většině nabídnout nejenom podstatně nižší poplatky za realizaci plateb, ale také daleko výhodnější směnné kurzy. Ty jsou při větších transakčních objemech důležitější než samotné poplatky.

Zmínil jste také nabídku kurzů. Jsou rozdíly skutečně tak velké?

Pokud bychom se bavili konkrétně o porovnání námi nabízených kurzů s kurzovými lístky směnáren a bank, můžeme se dostat klidně na rozdíl i více než 50 haléřů. Firmy se většinou na dealingu bank dostanou na lepší kurzy, ale i tak se může rozdíl blížit až 10 haléřům. Při obchodu například 100 tisíc eur si asi každý dokáže spočítat, kolik na transakci jen díky kurzovému rozdílu může firma vydělat anebo také prodělat. Při započítání ceny zahraničního platebního styku, tedy poplatků za tuto službu, se rozdíl ještě zvětšuje. Přitom současná doba stále víc tlačí podnikatele v rámci konkurenčního boje ke snižování nákladů a zvyšování konkurenceschopnosti. Platit zbytečně tam, kde to není nezbytně nutné, je hloupost.

Neobávají se klienti využívat služeb nebankovního subjektu?

AKCENTA CZ je stabilní společnost, která úspěšně nabízí své služby již 15 let, je držitelem licence obchodníka s cennými papíry a jako první v Česku také získala od ČNB licenci platební instituce. Že nejsou obavy na místě, však asi nejlépe dokládá počet našich klientů, který neustále roste a překročil již 18 tisíc. Stále více podnikatelů si zkrátka uvědomuje, že každá ušetřená koruna, v tomto případě na poplatcích a směnném kurzu, je pro jejich společnost benefitem. 

Čím dalším se AKCENTA CZ může v oblasti svých služeb pochlubit?

Jak jsem již zmínil, jsme držiteli licence obchodníka s cennými papíry, což nám umožňuje poskytovat také devizové termínové obchody. Díky nim se mohou naši klienti zabezpečit proti kurzovému riziku, tedy zajistit si aktuální kurz do budoucna. Do ostrého provozu také aktuálně nasazujeme druhou generaci naší internetové platformy OLB (On-line Broker). Ta přináší nové možnosti našim klientům při směně zahraničních měn a platebním styku. Stále v naší společnosti zkrátka platí, že klient je u nás vždy na prvním místě.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688