Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  28.05.2012 21:41:45

Řecko půjde z kola ven a akciím se obloukem vyhněte


Chaotický odchod Řecka z eurozóny by způsobil stamiliardové škody na obou stranách pomyslné barikády. Navíc by znamenal těžko vyčíslitelný psychologický šok. I proto se nad globáními trhy vznáší přízrak postlehmanovského propadu, tvrdí experti. Krach Lehman Brothers však přece jen regulátory a politiky něco naučil, a proto by propad tentokrát nemusel být tak výrazný, tvrdí konzultant Saxo Bank Nick Beecroft. Přesto by podle něj nekontrolovaný odchod Řecka z eurozóny znamenal propady o desítky procent.

S ochodem Řecka z eurozóny počítá stále více expertů. Jak to vidíte vy?

Nick Beecroft (NB): Podle mě je tak 80% pravděpodobnost, že Řecko do konce roku z eurozóny skutečně odejde. Možná právě i díky tomu unie nakonec přežije. Je totiž možné, že by pak politici v eurozóně byli konečně ochotni podpořit fiskální unii a eurobondy, za něž by byly země společně zodpovědné.

Teď to možná vidí tak, že Řecko prostě nelze zachránit – má obrovské problémy s výběrem daní, s korupcí a tak dále, a nepovažují ho proto za zemi, která má na to v měnové unii zůstat. Jakmile zmizí, zůstanou ti, kteří na to podle politiků mají. Odchod Řecka tak může posunout ostatní směrem k fiskální unii.

Pokud i toto vezmeme v potaz, jak podle vás trh zareaguje na odchod Řecka z eurozóny?

NB: Podle mě trh zatím ještě plně nezahrnul možnost chaotického odchodu Řecka z eurozóny. Většina expertů si totiž stále myslí, že by něco podobného tězce poškodilo jak Řecko, tak eurozónu, a proto k tomu nedojde. Podle nich se buď řečtí voliči, nebo evropští politici leknou možných důsledků a ustoupí. Proto také trh oslabil – obavy narůstají –, ale nezkolaboval, jak se to stalo v době po pádu Lehman Brothers. Podle mě lze způsob odchodu Řecka jen stěží odhadnout. Řekl bych, že je 55-60% pravděpodobnost, že Řecko eurozónu po volbách opustí chaoticky. Následovat bude propad trhů.

 

Čtěte také:

Kdy se z vašich peněz stávají hloupé peníze?

  • O čem se mluví: Intervence centrální banky v praxi
    Kolik zlata dáte za akcie? Aktuálně poměr akcie/zlato hovoří pro akciové býky
  •  

    Jak výrazný bude? Je možné to nyní odhadnout?

    NB: To je hodně složité. Kolaps Lehmanů přišel jako blesk z čistého nebe, zatímco odchod Řecka by nebyl tak velké překvapení. Zároveň se dá říci, že vlády a centrání banky už mají příklad, jak se k něčemu podobnému postavit, aby se jim podobně jako po Lehmanech povedlo zachránit globální finanční systém. Možná tak nezažijeme tak výrazný propad jako ten, který skončil na začátku roku 2009, kdy se S&P 500 opřel o ďábelskou úroveň 666 bodů. Podle mě by však jistě došlo alespoň k 20% propadu S&P 500, evropské indexy by se asi propadly ještě výrazněji, možná až o 50 %.

    Co obecně čekáte, že bude v případě řeckého chaosu nejvíce klesat, a co by naopak mohlo ze zmíněné situace profitovat?

    NB: Akciovým trhům nebude dařit určitě. Nejhůře na tom budou evropské burzy. Ty v Americe, Británii a v Evropě mimo eurozónu se však budou také propadat – tak o 20 %. Akcie v rozvíjejících se zemích na tom asi budou o něco lépe. To se určitě týká Asie – tam by mělo nanejvýš dojít k propadu o 15 %.

    Dařit by se mohlo tradičním bezpečným přístavům, tedy americkým a asi i britským dluhopisům. Co se německých dluhopisů týká, tam bych čekal, že se začnou investoři trochu mít na pozoru. Objeví se totiž spekulace, že Němci nakonec za odchod Řecka nějakým způsobem zaplatí.

    A co drahé kovy a komodity? Budou se v této situaci fungovat jako bezpečné přístavy?

    NB: Nemyslím si, že se kovům a komoditám bude nějak dařit. Převládne totiž názor, že dojde k propadu poptávky. Ropa asi oslabí, možná až na 75 USD za barel. U zlata je pak vývoj velice těžké odhadnout – dolar by totiž byl relativně silný, což již nyní působí na cenu zlata negativně.

    Fed ovšem podle mě nakonec zahájí třetí vlnu kvantitativního uvolňování, takže cena zlata najde novou oporu. Trojská unce žlutého kovu se může propadnout až k 1 400 USD, což vytvoří prostor pro zajímavé nákupy. Během dalších dvanácti měsíců by se pak mohla vyšplhat až na 2 000 USD.

    Doporučil byste sázet na kolaps Řecka?

    NB: To ne. Ono stále není jisté, že na ten nejhorší scénář dojde. Zároveň je potřeba si uvědomit, že trhy už trochu oslabily, takže odměna v případě úspěchu není až tak atraktivní. Proto bych těď doporučil defenzivní taktiku. Na akciových trzích jde například o tituly spojené se zdravotnictvím nebo zbožím dlouhodobé spotřeby. Vyhnul bych se naopak finančnímu sektoru. Defenzivní taktika by navíc měla zahrnovat i větší investice do papírů s pevným výnosem, který garantují bezpečné přístavy.

    Řekněme, že investor věří tomu, že Řecko vše ustojí, a volí proto agresivní hru. Co pak?

    NB: Pak bych radil právě finančí instituce nebo tituly spojené se zbožím, které spotřebitelé nutně nepotřebují. Stejně tak můžete nakupovat ETF nebo pákové ETF, které by umožnily vydělávat na růstu akciových indexů. Ano, to bych radil lidem, kteří se Řeckem diktovaných turbulencí neobávají. To však opravdu není strategie, pod kterou bych se podepsal.

    Čemu konkrétně věříte, na co sázíte?

    NB: Stále jsem přesvědčen, že dluhopisy "bezpečných přístavů" mají co nabídnout. Mám na mysli americké a britské dluhopisy. Svým způsobem i tato investice vyžaduje odvahu, vždyť například výnosy u 10letých amerických dluhopisů jsou okolo 1,75 %.

    Ale na dluhopisy může sázet i agresivní investor. Minulý týden došlo ke snížení ratingu Japonska. Právě to může být dalším ohniskem dluhové krize. Jeho dluh je 220 % HDP. Zatím to nebyl problém, protože byl japonský dluh z 95 % financován z domácích zdrojů. Ale v případě chaotického odchodu Řecka z eurozóny a prudkého nárůstu nedůvěry tento nárazník může přestat fungovat. Pokud na to máte – a preferujete agresivní hru –, může být shortování dluhopisů Japonska strategie právě pro vás.

     

    Hledáte nejlepší investice na druhé pololetí?
    Chcete se dozvědět, jakým směrem se budou vyvíjet kapitálové, měnové a komoditní trhy v druhé polovině roku 2012?

    K článku zatím nejsou žádné komentáře.
    Přidat komentář





    Zobrazit sloupec 

    Kalkulačka - Výpočet

    Výpočet čisté mzdy

    Důchodová kalkulačka

    Přídavky na dítě

    Příspěvek na bydlení

    Rodičovský příspěvek

    Životní minimum

    Hypoteční kalkulačka

    Povinné ručení

    Banky a Bankomaty

    Úrokové sazby, Hypotéky

    Směnárny - Euro, Dolar

    Práce - Volná místa

    Úřad práce, Mzda, Platy

    Dávky a příspěvky

    Nemocenská, Porodné

    Podpora v nezaměstnanosti

    Důchody

    Investice

    Burza - ČEZ

    Dluhopisy, Podílové fondy

    Ekonomika - HDP, Mzdy

    Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

    Drahé kovy

    Zlato, Investiční zlato, Stříbro

    Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

    Podnikání

    Města a obce, PSČ

    Katastr nemovitostí

    Katastrální úřady

    Ochranné známky

    Občanský zákoník

    Zákoník práce

    Stavební zákon

    Daně, formuláře

    Další odkazy

    Auto - Cena, Spolehlivost

    Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

    Finanční katalog

    Volby, Mapa webu

    English version

    Czech currency

    Prague stock exchange


    Ochrana dat, Cookies

     

    Copyright © 2000 - 2024

    Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

    ISSN 1801-8688