TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  28.05.2012 12:35:05

Čtyřproudová silnice mezi Hrobicemi a Ohrazenicemi je dokončená

HROBICE (MEDIAFAX) - V pondělí se pro dopravu otevřela nově dokončená čtyřproudová silnice I/37 mezi Pardubicemi-Ohrazenicemi a Hrobicemi. Řidiči tak mohou nově využívat čtyři pruhy místo předchozích dvou v celé délce 6,4 kilometru, jak informovalo v pondělí agenturu Mediafax Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Po srpnu 2011, kdy byl uveden do provozu první úsek této stavby o délce 2,2 kilometru v plném profilu (tedy ve čtyřech jízdních pruzích), jde o zprovoznění stavby v celé délce 6,4 kilometru. "Přestože plánované slavnostní zahájení provozu stavby I/37 Hrobice Ohrazenice spolufinancované z prostředků Operačního programu Doprava proběhne až ve čtvrtek 31.5.2012, řidiči si mohou užít komfortní jízdu již od pondělního odpoledne. Silnice I/37 se tímto pro řidiče stává čtyřpruhovou od Pardubic až do Opatovic nad Labem,“ řekl generální ředitel ŘSD David Čermák.

Nově otevíraná komunikace mezi Hrobicemi a Ohrazenicemi, která se stavbou významně rozšířila, má význam především pro lepší dopravu spojující Královéhradecký, Pardubický kraj a Kraj Vysočina. Přínos má i po stránce snížení hlukové zátěže, exhalací a vibrací v zastavěném okolí stavby. Silnice I/37 vede v trase Trutnov Jaroměř Hradec Králové Ohrazenice Pardubice Chrudim Ždírec nad Doubravou Žďár nad Sázavou Velká Bíteš a je tedy významnou dopravní tepnou ve směru sever jih, která spojuje Královéhradecký kraj, Pardubický kraj a Vysočinu.

„Provoz na rozšířené silnici I/37 bude mít vliv na okolní prostředí zejména nižším produkováním hluku, exhalací a vibrací. Automobilový provoz na řešeném úseku nezpůsobí ve svém okolí nadměrné znečištění ovzduší, které zůstane pod stanovenými limitními hodnotami. Trasa silnice I/37 je situována v blízkosti obytné zástavby pouze na začátku stavby u Ohrazenic, kde je pro omezení hluku ze silnice navržena nová protihluková stěna,“ doplnil Čermák.

Stavba silnice I/37 Hrobice Ohrazenice znamenala dostavbu nového jízdního pásu v úseku od mimoúrovňové křižovatky Ohrazenice po mimoúrovňovou křižovatku Hrobice. Začátek úpravy stavby I/37 Hrobice Ohrazenice navazoval na již dokončený úsek silnice od Pardubic do Ohrazenic u mimoúrovňové křižovatky Ohrazenice. Na konci úpravy navazuje na dokončený čtyřpruhový úsek Opatovice Hrobice, realizovaný v rámci stavby R35 Sedlice Opatovice.

Silnice I/37 v úseku Ohrazenice Hrobice leží v rovinatém území údolní nivy Labe, které je charakteristické komplikovanými odtokovými poměry. "V řešeném úseku silnice I/37 tedy šlo o plánované dobudování jízdního pásu budoucí směrově rozdělené komunikace, která byla postavená v polovičním profilu. Další zásah do krajinného rázu proto není nijak podstatný. Dosavadní využití území, které představuje především zemědělská činnost, zůstává zachováno i po realizaci stavby. Rozšíření silnice ve směru na Hradec Králové je řešeno na pravou stranu stávající silnice," dodal David Čermák.

Bohuslav Štepánek, stepanek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688