TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  27.05.2012 16:13:52

Ekonomický týden ve světě: Nezaměstnanost a odhad inflace v eurozóně či HDP a nezaměstnanost USA

PRAHA (MEDIAFAX) - Eurozóna ve čtvrtek zveřejní odhady růstu harmonizované inflace v květnu, v pátek pak nezaměstnanost za duben. Ve čtvrtek se americké úřady chystají informovat o revidovaných údajích hrubého domácího produktu (HDP) za první čtvrtletí letošního roku, v pátek zveřejní údaje o nezaměstnanosti v květnu.

Na některých světových finančních trzích se v pondělí nebude obchodovat. Důvodem je takzvaný Bank Holiday, případně jiné svátky v jednotlivých zemích, kterých se "obchodní volno" týká. Například ve Spojených státech je v pondělí státní svátek - Memorial Day, v Rakousku a Maďarsku pak je Svatodušní pondělí. Tzv. Bank Holiday mají například i finanční trhy v Německu, ve Švýcarsku a ve Francii.

V úterý Německý spolkový statistický úřad Destatis oznámí údaje o květnovém vývoji inflace. Ta během dubna meziročně vzrostla na 2,1 procenta, meziměsíčně podle revize zpomalila na 0,2 procenta z březnových 0,3 procenta.

Ve čtvrtek německý statistický úřad zveřejní předběžná data o květnovém vývoji nezaměstnanosti. Ta v dubnu po sezonním očištění činila 6,8 procenta, počet lidí bez práce překvapivě stoupl o zhruba 19 tisíc na 2,875 milionu. Analytici, které oslovila agentura Reuters, přitom očekávali, že míra nezaměstnanosti bude stagnovat na původně ohlášených březnových 6,7 procenta. V dubnu tak nakonec skončila série, kdy počet lidí bez práce klesal pět měsíců v řadě.

Během čtvrtka dále zveřejní evropský statistický úřad Eurostat údaje o květnovém vývoji inflace v eurozóně. Meziroční míra inflace v dubnu v eurozóně klesla z březnových 2,7 procenta na 2,6 procenta. V celé Evropské unii se pak v dubnu meziroční inflace snížila z březnových 2,9 procenta na dubnových 2,7 procenta. Meziměsíčně v dubnu inflace činila v eurozóně i celé Evropské unii 0,5 procenta. Eurostat však nyní vydá jen rychlý odhad pro eurozónu, odhad pro celou Evropskou unii v rychlém odhadu statistici neuvádí.

Ve čtvrtek ještě americké úřady zveřejní zpřesněné údaje o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) za první čtvrtletí 2012. Anualizovaný růst ekonomiky ve Spojených státech amerických za první čtvrtletí činil mezikvartálně 2,2 procenta. Americká ekonomika tak v prvním čtvrtletí výrazně zpomalila z tříprocentního růstu v posledním kvartálu loňského roku. Meziročně se podle dříve zveřejněných odhadů HDP Spojených států zvýšil o 2,1 procenta.

Na konci týdne oznámí společnost Markit konečná data výrobní aktivitě v eurozóně za květen. Podle předběžných údajů se aktivita výrobního sektoru, který byl během nedávné krize hlavním motorem ožívání eurozóny, v květnu propadla na 35měsíční minimum 45 bodů z dubnových 45,9 bodu.

Společnost Markit v pátek také zveřejní konečné údaje o aktivitě ve výrobě v Německu za květen. Index nákupních manažerů (PMI) v německém výrobním sektoru v květnu podle rychlého odhadu společnosti Markit klesl na 45 bodů z dubnových 46,2 bodu.

Evropský statistický úřad Eurostat v pátek zveřejní údaje o dubnové nezaměstnanosti v eurozóně. V té se míra nezaměstnanosti během března vyhoupla na 10,9 procenta, což představovalo nejvyšší hodnotu v historii měnové unie. V rámci celé Evropské unie v březnu míra nezaměstnanosti stagnovala na únorových 10,2 procenta. Eurostat odhadl, že v březnu bylo v celé Evropské unii bez práce 24,772 milionu lidí, z toho 17,365 milionu v eurozóně. Oproti únoru vzrostl počet nezaměstnaných v rámci EU o 193 tisíc a v eurozóně o 169 tisíc. Meziročně v EU přibylo 2,123 milionu nezaměstnaných a v eurozóně 1,732 milionu.

Údaje o nezaměstnanosti v pátek zveřejní i Americké ministerstvo práce, tentokrát za měsíc květen. V dubnu sice nezaměstnanost nečekaně klesla na 8,1 procenta, zaměstnavatelé však vytvořili jen 115 tisíc pracovních míst. Analytici všeobecně očekávali, že míra nezaměstnanosti bude v dubnu stagnovat na březnových 8,2 procenta. Nezaměstnanost tak klesla na nejnižší úroveň za více než tři roky, přičemž počet nezaměstnaných Američanů klesl o zhruba 200 tisíc na 12,5 milionu lidí.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688