Roman Skalický (Lutherus)
Akcie v ČR  |  25.05.2012 11:36:24

Eurobondy a Řecko určují směr trhům


Včerejší průběh seance na burzovních parketech v USA naprosto vystihuje chování investorů v závislosti na zprávách z eurozóny. Po nevýrazném úvodu jednotlivé klíčové indexy oslabovaly z obav z odchodu ŘeckaEU. Tuto možnost naznačují některé předvolební průzkumy, které poukazují na možné volební vítězství strany Syriza před Novou Demokracií. Následně však tuto obavu zvrátilo vystoupení premiéra Montiho v italské TV s prohlášením o pravděpodobném setrvání ŘeckaEU a současně, že většina členů vedení eurozóny se vrací k myšlence zavedení eurobondů. Na tyto zprávy se jednotlivé indexy otočily a zavřely v blízkosti nuly. Asijské trhy reagovaly na makrodata, ukazující oslabování čínské ekonomiky a zakončily dnešní den v mírně negativním pásmu.  Zahájení i dosavadní průběh seance v rámci Evropy je ve znamení pozitivního sentimentu.

Rovněž BCP Praha v úvodu seance mírně posiluje a index PX se aktuálně, krátce po 10. hodině nachází na úrovni 882,40 bodů (+0,36 %). V rámci segmentu SPAD dochází k výraznému posílení akcií Orco  (68,- , +13,59 %), které reagují na zveřejněné pozitivní hospodářské výsledky. K posílení dochází u akcií KITD (73,- , +3,66 %), u nichž pokles otevřených short pozic v USA ukazuje na možný obrat titulu. Na pozitivní zprávy z EU reaguje i Erste Bank posílením na 375,50 (+1,76 %). V pozitivní náladě, s posílením do jednoho procenta, se obchodují i akcie ČEZ, Fortuna, Komerční banka, Pegas Nonwovens,  Philip Morris ČR a Telefónica O2 ČR. Naproti tomu akcie CETV (127,40 , -3,09 %) odrážejí negativní závěr v USA a akcie společnosti VIG (749,- , -0,40 %) částečně korigují včerejší růst. Bez obchodu jsou zatím akcie společností AAA, NWR a Unipetrol.

Nejbližší dny asi nepřinesou na trzích výrazné změny. Zásadními impulzy budou až výsledky volebŘecku, případně nové zprávy k možnosti vydání eurobondů, které by byly zásadním a dlouhodobým řešením napjaté situace.

 

Ing. Milan Andrys

LUTHERUS s.r.o.



Tyto zprávy pro vás vytváří Lutherus s.r.o. investiční zprostředkovatel registrovaný Českou národní bankou

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste