Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  23.05.2012 08:17:32

Akciový vrchol v roce 2012? Cyklické akcie varují


Nedávno jsem psal, že akciové indexy zřejmě ještě nedosáhly na cenový vrchol, ten by se mohl u indexu S&P 500 zformovat někdy na podzim. Vycházel jsem ze síly amerických akciových indexů a z faktu, že se nacházíme v posledním roce prezidentského cyklu v USA, tedy v roce volebním. Důvodů k opatrnosti je ovšem více než dost. (ZDROJ: Finecharts.cz)

Volby v USA jsou v listopadu. Volební roky jsou historicky z pohledu výkonnosti akcií velmi silné, zejména v závěru roku. Nejslabší bývá naopak druhý rok prezidentského cyklu.

Je to poměrně logické, protože do voleb je v druhém roce daleko, politici, kteří chtějí být zvoleni, ještě nezačali volební kampaň, je to čas, kdy se vláda moc neohlíží na občany. Teprve později, s termínem nových voleb, jim začíná podstrojovat. Poslední rok prezidentského cyklu bývá silný těsně před volbami a po nich. Během léta je to slabé - a tak by tomu mohlo být i letos.

Obrázek: Typické 4 roky prezidentského cyklu na příkladu indexu S&P 500. Pokud by měl být prezidentský cyklus dodržen, měl by trhy čekat silný závěr roku. Z této logiky jsem mimo jiné vycházel při svém předpokladu, že ještě letos zažijeme nový cenový vrchol.

Prezidentský cyklus na akciovém trhu v USA

Události posledních dnů mě donutily podívat se podrobněji na současný vývoj z dlouhodobějšího hlediska. Na Finecharts používám jeden akciový index, který nazývám SMART INDEX. Je složen z akcií, které velmi dobře signalizují významné cenové vrcholy a dna.

Index tvoří cyklické akcie firem, které nejlépe ze všech reagují na zlepšení podmínek na trhu během posledních fází dlouhodobého poklesového trendu, a naopak se chovají relativně špatně v posledních fázích dlouhodobého růstového trendu akcií. Z jejich srovnání s indexem S&P 500 tak lze odvodit, ve které fázi cyklu se trh nachází.

Ukáži nejprve předchozí vrchol růstového trhu z roku 2007. V tom roce vrcholil SMART index o 24 týdnů dříve než akciový index S&P 500.

Vrchol na trzích v roce 2007 - SMART index a S&P 500

 

 

V současnosti nelze vyloučit možnost, že jsme již zažili cenový vrchol býčího trhu, který trvá (trval) od března 2009. Sice si stále myslím, že nejspíše ještě jedna růstová vlna proběhne, ale cyklické akcie jsou již slabé.

Také lze nyní napočítat celkem pět střednědobých vývojových vln od března 2009, což je typický počet vln, ve kterém se odehrává růst akciového trhu (tři růstové vlny oddělené dvěma vlnami poklesů).

Všimněte si také, jak SMART index signalizoval cenové dno na konci roku 2008.

Vrchol na trzích v roce 2012 - SMART index a S&P 500

 

 

Obrázek: ETF pro mezinárodní rozvijející se trhy - EFA. Je složen z akcií významných svetových firem. Riziko jsem zakreslil prímo do grafu.

EFA - ETF pro mezinárodní rozvijející se trhy

Závěr: Jsme zřejmě ve fázi zralého býčího trhu, čemuž by se investoři měli přizpůsobit. Již není vhodná doba na zásadní investice, ta byla v roce 2009. Nyní je index o více než 90 % výše než v březnu 2009. A to ani nemluvíme o rizicích mimo americký prezidentský cyklus, například v eurozóně.

Hledáte nejlepší investice na druhé pololetí? Přijďte na Investiční fórum!

Grexit: Co se bude dít po odchodu Řecka z eurozóny?
Grexit: Co se bude dít po odchodu Řecka z eurozóny?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688