Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  17.05.2012 16:08:00

Na trzích přetrvávala nedůvěra vůči středoevropským měnám

Po včerejším oddechovém čase byl dnešní den na středoevropských devizových trzích ve znamení opětovných tlaků na prodej měn. Nutno ovšem podotknout, že oproti počátku týdne byly výprodejní tlaky výrazně nižší. Největší ztráty v průběhu dne utrpěl maďarský forint (cca 1,3 %) a polský zlotý (cca 1,2 %), ztráty české koruny byly nejmírnější, když v průběhu dne pouze lehce přesáhly půl procenta. Z ranních zahajovacích úrovní v okolí 24,50 se kurz během dopoledne vydal směrem ke 25,55 CZK/EUR. V odpoledních hodinách však koruna své ztráty z velké části smazala návratem zpět pod 25,50 CZK/EUR.
 
Středoevropské měny reagovaly na pokračující averzi investorů vůči rizikovějším aktivům. Na trzích je stále cítit nervozita a nejistota související s vývojem situace kolem zadluženého Řecka; pozornost se ubírá i k řeckému bankovnímu sektoru. Trh dnes též znervóznil výsledek aukce španělských státních dluhopisů, které se ve srovnání s poslední (dubnovou) aukcí upsaly za výrazně vyšší výnosy.
 
Z domova jsme se dnes dočkali dubnové statistiky cen průmyslových a zemědělských výrobců. Ceny průmyslových výrobců v dubnu meziměsíčně stagnovaly a zaostaly tak za tržním konsensem ve výši 0,2 % m/m. Vzhledem k vyšším cenám ropy v předchozích měsících pokračoval růst cen ve skupině koksu a rafinovaných ropných výrobků. Vyšší byly i ceny chemických látek, pryžových a plastových výrobků - tyto výrobky reagují s určitým zpožděním také na vývoj cen ropy. Naopak pokles cen nastal u těžby a dobývání (zejména u uhlí a lignitu). Zajímavý pro další vývoj cen potravin v rámci spotřebitelského koše jsou ceny zemědělských výrobců, které se v dubnu dále zvýšily o 0,7 % m/m ( 0,3 % po sezónním očištění), meziročně jsou však nižší o 2,8 % (stejně jako v předchozím měsíci). Výraznější impuls pro růst cen potravin tak od zemědělců nepramení, rozhodující pro další vývoj však bude až nová úroda.
 
Na domácím dluhopisovém trhu byl dnes klid. Delší konec IRS křivky zaznamenal mírný pokles (o cca 3 bb), kratší se v podstatě nepohnul. Ve výsledku tak výnosová křivka mírně snížila svůj sklon.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688