TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.05.2012 12:30:05

Soud uvalil vazbu na obviněného hejtmana Ratha

PRAHA (MEDIAFAX) - Okresní soud v Ústí nad Labem ve středu uvalil vyšetřovací vazbu na středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha (ČSSD), který čelí obvinění z přijetí sedmimilionového úplatku. Mediafaxu to potvrdil mluvčí soudu Jan Tichý.

"Důvodem jeho vazebního zajištění je obava z možného útěku, ovlivňování svědků a spoluobviněných a dále obava z pokračování v páchání trestné činnosti, která je mu kladena za vinu," uvedl mluvčí soudu Tichý.

O tom, zda bude policie a státní zastupitelství žádat vazbu i na ostatní obviněné, se rozhodne odpoledne.

Jak Mediafax již informoval, v kauze zmanipulovaných evropských dotací a veřejných zakázek je zatím stíháno osm lidí včetně Ratha. Bývalý ministr zdravotnictví a současný poslanec David Rath byl v úterý obviněn z přijetí úplatku. Podle dozorové státní zástupkyně Lenky Bradáčové byl zadržen v pondělí večer bezprostředně poté, co přijal sedm milionů korun v hotovosti. Server iDnes ve středu uvedl, že v tajné skrýši v Rathově rodinném domě v Hostivici u Prahy, kterou policie prohledala v úterý, našli policisté dalších 30 milionů korun.

Rath obvinění z korupce odmítl. "Na návštěvě jsem dostal zabalenou krabici s vínem. Následně mě překvapilo policejní komando a k mému úžasu místo lahví vína byly v boxu peníze. Vím, že tato bizarní historka zní neuvěřitelně, ale život někdy neuvěřitelný skutečně je," uvedl v úterním prohlášení Rath.

Vedle Ratha čelí obvinění z uplácení, poškozování finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky dalších sedm lidí, čtyři muži a tři ženy. Podle dostupných informací je mezi nimi Kateřina Pancová, ředitelka kladenské nemocnice, kam měly mimo jiné nezákonně získané dotace putovat. Dalším obviněným je bývalý poslanec Petr Kott, který v roce 2003 sněmovnu i ODS opustil pro závislost na alkoholu. Právě jeho v roce 2006 Rath jmenoval šéfem středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny, kterou vedl rok. Od té doby figuruje ve středočeských nemocnicích. Dalšími obviněnými jsou podle médií představitelé stavebních firem Konstruktiva Branko a Fisa ze Slaného, které měly stavební a rekonstrukční práce zajišťovat.

Obviněna byla podle zjištění Mediafaxu také jednatelka firmy ML Compet, která se zabývá poradenstvím ve věci dotací a výběrových řízení, 22letá Lucia Novanská. Ta dříve působila ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv, v jehož čele stál od ledna 2007 až do letošního února Martin Beneš. Ve výběrovém řízení tehdy porazil Rathova spolupracovníka Michala Sojku, bývalého šéfa Rathových poradců na ministerstvu zdravotnictví. Toho odvolal někdejší ministr Tomáš Julínek (ODS) kvůli tomu, že Rath ho do funkce jmenoval bez výběrového řízení. Sojkova předchůdce Milana Šmída odvolal v roce 2006 Rath z vedení SÚKL kvůli nesplnění úkolu při kategorizaci léků.

Michal Hrbek, hrbek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688