Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  14.05.2012 10:27:51

Komodity hledají po útoku prodejců podporu

Komoditní trhy utrpěly minulý týden ztráty, protože všechny hlavní sektory byly pod tlakem díky slabým fundamentům, silnějšímu dolaru a investoři potřebovali snížit svou expozici. Indická průmyslová produkce klesala a Čína během dubna, kdy investice zpomalily na nejnižší úroveň za posledních deset let, prudce zpomalila. To vyvolalo otázku, zda je to signál konce silného růstu poptávky po komoditách, kterého jsme bylo v uplynulé dekádě svědky. Hlavním zdrojem nervozity zůstává nadále Eurozóna. V tomto prostředí posiluje dolar vůči euru na téměř čtyřměsíční maxima, což pro komodity znamená další ztrátu podpory.

 

Opakuje se opět scénář posledních dvou let, kdy jsme viděli silné první čtvrtletí, po němž následoval slabý druhý kvartál? Při pohledu na graf níže je zřejmé, že pokles indexu S&P GSCI, kde mají velkou váhu energetické komodity, trvající v řadě osm dní je nejhorší od roku 2008. Libye v roce 2011 vyhnala ceny ropy výše a to se opakovalo i letos, kdy ropě pomohlo napětí v Preském zálivu. Loni však touto dobou napětí v Libyi končilo, zatímco v Íráku krize sice polevila, ale zatím neskončila, což otevírá otázku, zda cena ropy najde brzy podporu. My si myslíme, že ano. 

 

Většina jednotlivých komodit během uplynulého týdne ztrácela, jen zemní plyn prudce rostl díky důvěře, že minimum už se vytvořilo. Díky tomu trpěl energetický sektor o něco méně. Vzácné kovy, zejména stříbro a paladium, byly již druhý týden pod náporem prodejců. 

 

Čína zpomaluje a s ní i poptávka po ropě

Čínská poptávka v dubnu spadla na nejnižší hodnotu za šest měsíců a ukázala první meziroční pokles po třech letech, primárně díky snížené poptávce rafinérií, které prováděly každoroční údržbu. Výsledkem je situace, kdy trh očekává, že poptávka po ropě bude slabá ještě několik měsíců. OPEC i Mezinárodní energetická agentura očekávají, že poptávka po ropě koncem roku opět poroste s rostoucí poptávkou z rozvojových trhů, což převáží pokles spotřeby v rozvinutých zemích. Proto se další pokles zdá být omezený.

 

OPEC stále na rekordních hodnotách

Saúdská Arábie i OPEC znovu zopakovaly ve snaze pomoci globální ekonomice výzvu ke snížení cen ropy. Tato slovní intervence spolu s rekordní produkcí zemí OPEC vytvořila tlak na ceny ropy WTI, která klesla pod 100 dolarů za barel a přiblížila se průměrné ceně z roku 2011. Zpráva Mezinárodní energetické agentury uvádí, že ceny ropy pravděpodobně zůstanou díky nevyřešenému geopolitickému napětí vysoké, navzdory dramatickému zlepšení stavu světových zásob.

 

Spekulanti se vrátili zpět na zem

Zvýšený počet dlouhých pozic na ropě WTI i Brent, které jsme několikrát zmínili jako největší riziko pro případný pokles, výrazně klesl. Od 1.května cena ropy WTI spadla o 10 dolarů, což mohlo snížit spekulativní dlouhé pozice na 200 milionů barelů, což odpovídá průměru v posledních třech letech. Z tohoto úhlu pohledu by jejich další snížení mohlo vyvolat čerstvé nákupy, protože převis spekulativních pozic je nyní na rozumné úrovni. Hlavním faktorem, který držel vysokou cenu během čtvrtletí, bylo geopolitické riziko pramenící z Íránu. Vzhledem k tomu, že tato situace stále není vyřešená, bude se ropa obchodovat s prémií do doby, než toto napětí odezní, a to by mělo nyní pomoci cenu stabilizovat.

Ropa Brent, světové měřítko pro fyzické ropné transakce, většinu uplynulého týdne konsolidovala po výrazně nižších číslech o amerických pracovních místech. Od květnového maxima ustoupila cena o 16 dolarů, nyní by mohla najít podporu, zejména na úrovni rostoucí trendové linie od roku 2008, která se nachází na ceně 109,50.

 

Zlato hledá podporu u fyzických nákupů

Po dvouměsíčním obchodování do strany se zlato minulý týden propadlo výrazně níže. Došlo k prolomení několika technických indikátorů a dolar posiluje, což umožnilo zlatu jít jen jedním směrem. Pozornost znovu přitahuje hotovost a vládní dluhopisy, takže vysoce likvidní investice jako zlato představují snadný exit, což vysvětluje, proč pokleslo více než ostatní trhy. Zvláště když vezmeme v úvahu, že nervozita pramení ze situace v Evropě.

 

Spekulativní investoři drží mnohem méně pozic než při dvou předchozích korekcích, zejména pokud je srovnáme s prudkými propady v prosinci a únoru. Obchodníci budou pečlivě sledovat chování fyzických kupujících, kteří trh podporovali i při předchozích korekcích. Investoři, kteří drží burzovně obchodovatelné produkty, prodávali v uplynulém měsíci jen omezený počet pozic. Podle mého odhadu by se měli začít obávat pouze v případě, že zlato bude mít za rok negativní výkonnost a klesne pod prosincová minima na 1522 USD.

 

Podpora na 1550 USD

Nyní všichni mluví o podpoře na 1550 USD, což znamená, že bude zlato najde podporu před dosažením této úrovně nebo bude testovat prosincová minima. Případní kupující by měli zůstat mimo a počkat, jak se situace vyvine. Nárůst ceny zpět nad 1610 dolarů by byl pozitivní, dalo by se na něj nahlížet jako na signál konce tohoto poklesu. 

 

Zhoršující se výhled pro kukuřici a sojové boby

Americká produkce kukuřice by letos měla dosáhnout nového maxima a zásoby by se měly dostat na šestileté rekordy. Podle posledních zpráv by měli farmáři za předpokladu normálního počasí zasít nejvíce kukuřice za posledních 75 let, což by mělo v následujících měsících stabilizovat ceny.

 

Cena sojových bobů by se zatím měla držet, protože zásoby jsou nízké navzdory velké produkci. Je to důsledek znatelné ztráty jihoamerické produkce, kterou způsobilo nepříznivé počasí a velký export do Číny. To ztíží růst zásob nad současná kritická minima. Ceny pšenice na tom také nebudou v nadcházejících měsících nejlépe, ale podporu by měl poskytnout fundament v podobě rostoucí poptávky po krmné pšenici v dalších letech.

 

Obchodníci, spotřebitelé i producenti se pokoušeli celý rok vyrovnat s rozdílným vývojem všech tří komodit, kdy ceny nové úrody sojových bobů překonávají kukuřici a pšenici tento rok o 25 procent. Sojové boby jsou jedinou komoditou, u které došlo v uplynulých dvou měsících ke zvýšení investic. Spekulativní dlouhé pozice jsou na rekordních úrovních a zvyšují riziko splasknutí bubliny. Ani pozitivní fundament pak nemusí stačit na odvrácení dočasné korekce, protože roste riziko zamykání zisků.

Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688