TNBiz (TN.cz)
Investice  |  11.05.2012 22:20:05

SOUHRN: Řecko míří k předčasným volbám

ATÉNY (MEDIAFAX) - Předlužené a bankrotující Řecko v pátek zamířilo k dalším předčasným volbám. Tento vývoj vyvolává obavy politiků i finančníků.

Situace po řeckých volbách může vyústit do stavu, že země nebude plnit podmínky půjček a bude nucena opustit klub států, kde se platí eurem, píše agentura Reuters. Politická nestabilita a chaos v zemi mohou zablokovat politické rozhodování. Řekové by tak nemuseli dodržet termíny, do kterých mají schválit podmínky pro uvolnění dalších půjček, jež drží nad vodou propadající se řecký rozpočet.

"Apeluji na vaši odpovědnost, na vaši národní odpovědnost i na vaši odpovědnost vůči Evropě. Řešením vaší krize není méně Evropy, jejím řešením je více Evropy, více integrace," prohlásil v pátek prezident Evropské unie Herman van Rompuy.

Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že Řekové tuto výzvu vyslyší.

V pátek ztroskotal pokus vůdce řeckých socialistů Evangelose Venizelose o sestavení vlády helénské země.

Agentura AFp informuje, že euro reagovalo propadem na nejnižší úroveň vůči dolaru od ledna (1,29 dolaru). Aténská burza poklesla o čtyři procenta na nejnižší úroveň od roku 1992.

Venizelos se pokoušel jako třetí řecký politik po nedělních volbách do parlamentu složit koalici. Chystanou vládu označoval přívlastky "proevropská" a "rozpočtově odpovědná". Plánoval velkou koalici s konzervativní Národní demokracií.

Ve čtvrtek, posílil naděje na novou vládu předseda strany Demokratická levice (DIMAR) Fotis Kuvelis. Po rozhovoru s Venizelosem připustil, že podpoří koalici stran, které budou usilovat o setrvání v eurozóně.

DIMAR v nedělních volbách do parlamentu získala 19 poslanců. Hlavní strany, které jsou pro zachování eura a spolupráci s Evropskou unií, tedy Národní demokracie a Panhelénské socialistické hnutí (PASOK), dají dohromady 149 poslanců v třísetčlenném parlamentu. S poslanci za DIMAR by taková vláda měla většinu.

Kuvelis však později zchladil optimismus. Oznámil, že do koalice se nezapojí bez krajně levicové strany SYRIZA. "Nebudeme se podílet na vládě, v níž by byly zastoupeny pouze Nová demokracie a PASOK. Měla by do ní vstoupit i SYRIZA," prohlásil.

Vůdce SYRIZA Alexis Tsipras je však odpůrcem politiky socialistů i konzervativců, požadavky Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu vůči Řecku označuje za "barbarské". Chce, aby příští řecká vláda vyjednala příznivější podmínky úvěrů.

Německá kancléřka Angela Merkelová už dala najevo, že o tom nemůže být řeč.

"Není to SYRIZA, která odmítla (vstup do koalice se socialisty a konzervativci), odmítl to lid Řecka ve volbách," řekl v pátek Tsipras.

SYRIZA skončila ve volbách druhá za Národní demokracií. Třetí se umístili socialisté.

Jako první se vládu pokusil složit Samaras, po něm následovali Tsipras a nakonec Venizelos.

Řecká ústava stanoví, že po třetím neúspěšném pokusu má prezident svolat zástupce všech parlamentních stran a pokusit se je přimět, aby vytvořili vládu národní jednoty.

Tato vláda by patrně řídila zemi do předčasných voleb. Dosluhující šéf vlády, bankéř Lukas Papadimos, v pátek sdělil prezidentu Karalosovi Papuliasovi, že takový kabinet vést odmítá.

Předčasné volby mohou být nejdříve v červnu. Nový průzkum veřejného mínění naznačuje, že jejich favoritem by byla SYRIZA.

Situace po řeckých volbách vyvolává obavy, že země nebude plnit podmínky půjček a bude nucena opustit klub zemí, kde se platí eurem.

Řecko jako první stát Evropské unie nedokázalo splácet dluhy a muselo požádat členy eurozóny a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Celkem má přislíbeno 240 miliard eur (šest bilionů korun).

Řecký státní dluh dosáhl 165 procent HDP. Přes rozpočtové škrty narůstá.

Pavel Jégl, jegl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688