Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  10.05.2012 07:02:40

J&T: V květnu budou hrát hlavní roli opět politické změny v rámci eurozóny

Duben byl ve znamení silné výsledkové sezóny především v USA, která významně překvapila očekávání a to jak na čistém zisku, tak na tržbách. Tento příznivý efekt víceméně eliminoval zhoršující se makroukazatele a absenci dalšího kola kvantitativního uvolňování v USA, na které někteří investoři spoléhali ještě na počátku tohoto roku. V dubnu se na scénu rovněž opětovně vracela dluhová krize Evropy v podobě výkyvů na španělských a italských dluhopisech.

Velké rozdíly v meziměsíční výkonnosti jsme mohli sledovat i u jednotlivých akciových indexů. Zatímco americké indexy za duben vykázaly meziměsíčně výkonnost od 0 do -1,5 % díky lepší výsledkové sezóně, ty evropské již naznačovaly zhoršený sentiment patrný na dluhopisových trzích. Konkrétně německý DAX vykázal pokles o 2,7 %, ale španělský IBEX 35 se propadl za duben o 12,5 %. Domácí index PX vykázal pokles o 3,5 %.

V květnu bude doznívat výsledková sezóna, ale hlavní roli budou opětovně hrát politické změny v rámci eurozóny. Po víkendových volbách nastala očekávaná změna ve Francii, což může vést ke změně smlouvy o fiskální disciplíně v rámci EU. Pro trhy energičtější změna nastala v Řecku, kde se proevropské koalici nepodařilo získat důvěru a vše nasvědčuje dalšímu kolu voleb (polovina června). Nicméně tato nejistota na politické scéně napomáhá zvýšené rizikové averzi na finančních trzích. Euro je pod tlakem a sílící dolar spolu s horšími daty z makroekonomiky (hlavně se sleduje Čína) tlačí níže komodity.

Evropské špičky reagují mimořádným summitem na konci května, který bude diskutovat jak podpořit růst v Evropě, ale očekáváme, že se budou diskutovat i další témata, která se nabízejí ze strany Francie a opětovně zmiňovaného Řecka.

Vyzkoušejte přehled podílových fondů na: http://www.penizenavic.cz/investovani/produkty/podilovy-fond

Do konce května bude spíše finišovat výsledková sezóna za 1Q12 a bude nás čekat relativní ticho po významnějších informacích. Trh by se měl zaměřit na makroekonomická data, ale očekáváme, že politika může opětovně vše ekonomické posunout na druhou kolej. Právě tento vývoj dle našeho názoru nahrává zvýšené volatilitě a nervozitě na trhu.

Z výše uvedeného nám vyplývá, že zvýšená ostražitost je na místě a prostor pro dokupování pozic bude spíše až po korekci. Nepřekvapilo by nás, když by se korekce rozšířila na 5-10% (na US indexech). Současně si uvědomujeme, že technická úroveň indexu S&P na hladině 1350 bodů prozatím fungovala dobře, ale její prolomení může indikovat již zmiňovanou vyšší korekci kolem 10%.

Potenciálním zvratovým faktorem by mohl být krok některé z významných centrálních bank jako je FED či ECB, ale zde se domníváme, že na podobnou akci či prohlášení je ještě příliš brzy.

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688