Research (Penizenavic.cz)
Akcie ve světě  |  10.05.2012 06:58:28

Apple - jablko, které stojí za hřích

Tržní hodnota přes 500 miliard dolarů a mediální pozornost, kterou nemá ani leckterý válečný konflikt – to jsou dva hlavní atributy firmy, která začínala v garáži, ale dnes určuje směr vývoje spotřebitelské elektroniky.

Apple založili 1. dubna 1976 tři mladí muži: Steve Paul Jobs, Steve Gary Wozniak a často opomíjený Ronald Gerald Wayne. Svůj první produkt, osobní počítač s prozaickým názvem Apple I, montovali ručně v garáži a prodávali za 666 dolarů za kus. Wayne ve firmě nepůsobil ani dva týdny, když ztratil důvěru v její potenciál a nechal se vyplatit za pouhých 800 dolarů. Svůj omyl si možná uvědomil už ve chvíli, kdy k Apple jako investor přistoupil Mike Markkula s investicí 250 tisíc dolarů. Ta se rychle zhodnotila, když obrat společnosti přesáhl dva miliony dolarů krátce po uvedení prvního prototypu počítače Apple II. Firma se překotně vyvíjela a zvyšovala zisky, zlom však přišel na začátku osmdesátých let, kdy IBM uvedlo první PC. Neshody ohledně vývoje grafického systému vyústily v Jobsův odchod. Začal pak vyvíjet vlastní stroj nazvaný Macintosh.

V roce 1983 Jobs nabídl své křeslo Johnovi Sculleymu, prezidentovi Pepsi-Coly, se slovy: „Chceš do konce života prodávat slazenou vodu, nebo chceš tvořit historii?“ Počítač ovládaný pomocí grafických idiogramů nazvaný Lisa sice znamenal zásadní přelom ve vývoji operačních systémů, ale cena 10 tisíc dolarů jej předurčila k rychlému zániku.

Na scénu se čím dál tím více tlačilo IBM a objevila se první verze Windows. Počítače Apple tak byly vytlačovány ze segmentu běžného použití do oblasti DTP, které dominují dodnes. Stejně jako mnohokrát v budoucnu ukázal Apple svůj potenciál: hledání nových cest. V roce 1991 byl uveden první PowerBook, který prakticky definoval pojem laptop a otevřel tak celý nový trh přenosných počítačů.

Další zlom přichází na sklonku roku 1996, kdy Apple kupuje firmu NeXT, kterou založil Steve Jobs po odchodu z Apple. To pro Apple znamenalo investici 400 milionů dolarů, která se však mnohonásobně vyplatila. Steve Jobs se do Apple vrátil začátkem roku 1997, nejprve jako konzultant. Záhy se však stává dočasným a později už trvalým CEO společnosti a na důležité posty ve firemní infrastruktuře dosazuje své prověřené spolupracovníky z NeXTu.

Závěr milénia tak pro Apple znamená další růst, ale i slepé uličky v podobě počítačů, kterých se prodalo jen pár kusů. Důležité však bylo neustálé zkoušení nových cest. Na podzim roku 2003 byl představen první iPod, přenosný hudební přehrávač, který se rázem stal dominantním na trhu a do jisté míry i synonymem pro tento druh výrobků.

Čtěte zpravodajství ze světa investic na http://www.penizenavic.cz/investovani

Vykročení ze stínu technologických firem se odehrálo v roce 2003, kdy Apple otevřel iTunes Music Store s nabídkou více než 200 tisíc singlů po 99 centech za kus. Už v prvním roce svého fungovaní iTunes Music Store prodal přes 70 milionů písniček. Toto propojení světa technologií a zábavy přineslo firmě nejenom velké zisky, ale i pozornost médií. Tu dokonale zužitkoval Steve Jobs, když na začátku roku 2007 představoval iPhone. Ačkoli se telefon prodával pouze s nutností úpisu u operátora a za svými konkurenty ve funkční výbavě v mnohém zaostával, jeho intuitivní způsob ovládání, vytříbený styl a promyšlená reklamní kampaň z něj udělaly hit. Podle informací Apple se v prvních 30 hodinách po zahájení prodalo 270 tisíc iPhonů, před prodejnami se tvořily dlouhé fronty, což přitáhlo další pozornost. iPhone a jeho další generace zcela změnily svět mobilních telefonů. Stačí se jenom zamyslet nad tím, jak se za tu dobu změnily přístroje, které nosíme po kapsách – zcela zmizela klávesnice, displej je několikrát větší a nikomu už nevadí šmouhy, aplikace neinstalujeme přímo, ale prostřednictvím speciálních obchodů, a to, že jsou naše telefony neustále on-line, nepovažujeme za nic zvláštního. Stejně jako tolikrát dříve v historii se novátorský přístup firmy stává inspirací pro konkurenci, a tak Apple stále nemůže usnout na vavřínech. Na poli telefonů je jeho hlavním konkurentem firma Google s operačním systémem Android. Ta sází na spolupráci s menšími výrobci telefonů, kteří jsou schopni nabídnout větší funkční výbavu za nižší cenu a samozřejmě také širší portfolio výrobků. Ovšem Apple se stále nevzdává: jeho tablety, které opět vytvářejí nový segment trhu, patří k prodejním hitům a skvěle se vyrovnávají s útoky konkurence. Dlužno však říci, že i za cenu vleklých patentových sporů, které se nezřídka kdy obrátí proti firmě samotné.

 

Apple bez Jobse

 

Když na podzim roku 2011 Steve Jobs zemřel na rakovinu, bylo tomu věnováno více pozornosti, než jaké se dostává mnoha celebritám či politikům. Na člověka ze světa IT to bylo něco zcela nevídaného. Zároveň s tím ale vyvstala otázka, jak si firma poradí bez vůdce, který ji svými vizemi dostal na současnou pozici světového leadera. Akcie po smrti Jobse oslabily jen krátkodobě, naopak rekordní hospodářské výsledky roku 2011 ženou ceny akcií stále vzhůru. Tržní hodnota Apple překonala na konci února hranici 500 miliard dolarů, což ze společnosti dělá nejhodnotnější značku na světě.

Analytici však zdvihají prst a varují před tzv. Apple bublinou, která může při sebemenším náznaku neúspěchu splasknout. Firma je totiž hlavním tahounem indexu Nasdaq, zatímco ostatním technologickým firmám se příliš nedaří. A je otázka, jak dlouho dokáže firma bez Steva Jobse stavět na evoluci současných produktů.

Zdroj: http://www.iks-kb.cz/web/files/Spolecnost_IKS/Magazin/iks_magazin_1_2012.pdf

 

Vyzkoušejte na PenizeNAVIC.cz

porovnávač podílových fondů

přehled podílových fondů

zpravodajství ze světa investic

 

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688