TNBiz (TN.cz)
Investice  |  08.05.2012 20:25:05

Řek, který sestavuje vládu, obvinil EU z barbarství (8.5.2012)

ATÉNY (MEDIAFAX) - Alexis Tsipras, vůdce řecké Koalice radikální levice (SYRIZA), který v úterý dostal od prezidenta pověření k tomu, aby sestavil vládu, označil požadavky Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu vůči Řecku za barbarské. Informuje o tom agentura AFP.

Vůdce seskupení, v němž jsou početně zastoupeni bývalí komunisté, v projevu po svém jmenování dal najevo, že vláda, kterou chce vytvořit, by se postavila proti požadavkům obou institucí, jež mají za cíl dostat pod kontrolu řecký dluh.

"Řekové ve volbách hlasovali proti barbarské politice úvěrových smluv. Jasně se vyslovili pro konec této politiky, která má přinést úspory ve výši 11,5 miliardy eur. Řekové jasně odmítli plánových 77 úsporných opatření, která počítají s propuštěním 150 000 veřejných úředníků," prohlásil Tsipras krátce poté, co mu prezident Karolos Papulias předal dekret k rozhovorům o vládě.

"Veřejné rozhodnutí řeckých voličů anulovalo úvěrové smlouvy a sliby, které dřívější politická reprezentace Řecka dala Evropě a měnovému fondu," pokračoval levicový vůdce. "Budu usilovat o to, aby se řecká levice sjednotila a dosáhla konce politiky škrtů, která je ústupkem Evropské unii a Mezinárodnímu měnovému fondu," cituje AFP z Tsiprasova projevu.

Tsipras prohlásil, že strany, které s ním půjdou do koalice, musí souhlasit se zrušením úsporných opatření, která v minulých měsících zavedla vláda národní jednoty. To znamená, že by se na původní úroveň zvýšily mzdy státním zaměstnancům i penze důchodcům.

K úsporným opatřením dotlačily Řeky mezinárodní instituce. Podmínily jimi půjčky předluženému Řecku i odpuštění jeho dluhů.

Tsipras dostal pověření k sestavení vlády poté, co se stejným úkolem ztroskotal předseda konzervativní strany Nová demokracie Antonis Samaras.

Nová demokracie vyhrála nedělní volby do řeckého parlamentu. Koalice radikální levice v nich získala druhé místo.

Prezident dal Tsiprasovi tři dny na to, aby mu předložil koaliční dohodu, která by helénské zemi zajistila koaliční vládu.

Tři dny dostal i Samaras. Už po několika hodinách však oznámil, že svůj úkol vzdává.

Sedmatřicetiletý Tsipras v úterý po pozvání prezidenta dorazil k jeho sídlu pěšky, v šedém obleku s bílou košilí a bez vázanky,

Po převzetí dekretu dal najevo, že v úterý chce mluvit s menšími levicovými stranami, ve středu s odbory a zaměstnavateli a ve čtvrtek se socialisty a konzervativci.

Dosud Tsiprasovi slíbila podporu jen Demokratické levice, která má ve třistačlenném parlamentu 19 poslanců. SYRIZA jich získala 50. Do většiny tak Tsiprasovi schází 80 hlasů.

Tsiprasovy šance na většinovou vládu hodnotí řečtí analytici jako mizivé. Připomínají, že ho už odmítla Komunistická strana Řecka, která má 26 poslanců.

Většina znalců se přiklání k tomu, že v zemi budou vyhlášeny další volby. Možná budou uspořádány už v červnu.

Evropské akcie v reakci na vývoj po volbách v Řecku zakončily v úterý poklesem. Spadly na nejnižší úroveň za poslední čtyři měsíce.


Pavel Jégl, jegl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688