TNBiz (TN.cz)
Investice  |  07.05.2012 02:50:05

E15: Výroba na míru OP našla nového majitele

PROSTĚJOV (MEDIAFAX) - Jediná funkční část zkrachovalého Oděvního podniku (OP), kterou je výroba na míru (takzvané měřenky), po dvou letech od prohlášení konkurzu na OP konečně změní majitele. Uvádí to pondělní vydání deníku E15.

Do výběrového řízení vyhlášeného insolvenční správkyní Miloslavou Horskou letos v únoru přišla jediná finální závazná nabídka a jediný zajištěný věřitel, Česká spořitelna, se ji rozhodl využít. „Česká spořitelna nabídku akceptovala, vítěz byl řádně vyrozuměn a nyní běží lhůta pro složení ceny. Do ukončení procesu nebudu zveřejňovat jeho jméno,“ řekla deníku insolvenční správkyně OP Miloslava Horská. Již dříve správkyně uvedla, že nabídku podala tuzemská firma s regionální působností a z oděvního oboru.

Zatím také není známa cena, za kterou měřenky změní majitele. Podle znaleckého posudku z předloňského roku činila tehdy hodnota měřenek 180 milionů korun. Cena byla jediným kritériem pro jejich získání. Oděvní podnik, který v době největší slávy zaměstnával až deset tisíc lidí a nyní je to jen několik stovek, se v konkurzu ocitl v květnu 2010. Kvůli sporům o platnost prohlášení konkurzu byl ale prodej majetku včetně měřenek stále odkládán. Aktuální výběrové řízení je již třetím pokusem měřenky prodat.

Pokus o prodej majetku OP v minulosti připravovala firma Knight Frank, veřejné výběrové řízení vypsal na podzim 2010 i bývalý zvláštní insolvenční správce OP pro prodej majetku Jiří Kocvrlich. Z tohoto řízení ale nevzešel žádný vítěz, a to i přesto, že se o koupi zajímali i velcí výrobci oděvů český Pietro Filipi, belgický Scabal a největší slovenský výrobce konfekce Ozeta Neo. Důvodem byla právní nejistota zájemců vyplývající ze zrušení konkurzu podniku v prosinci 2010. Spory o průběh konkurzu vyvrcholily nejen zrušením a poté opětovně prohlášením konkurzu na firmu, ale také odvoláním původního insolvenčního správce Jaroslava Svobody i soudce Jana Kozáka, který insolvenční řízení původně zahájil. Podle některých názorů odsunem prodeje měřenek klesla hodnota majetkové podstaty OP, což by mimo jiné znamenalo, že po jejím prodeji zůstane méně peněz na menší věřitele, zbudou-li vůbec nějaké.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688