Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  02.05.2012 10:46:09

Facebook má termín, zdá se. Co všechno byste měli nyní o akciích vědět. Kdo říká koupit a kdo je zdrženlivý..


“Akcieatrhy.cz“Facebook vstupuje na burzu to už je nyní zcela jasné, otázkou je zda-li dodrží avizovaný termín, za jakých podmínek vstoupí, jaké bude ocenění a zda má cenu do této pozice vstupovat.

Kdy a proč asi ne v první polovině května?

Méně než dva týdny před plánovaným vstupem Facebooku na americký Nasdaq se stále častěji začínají objevovat informace, že celý proces bude pravděpodobně odložen. Měl započít sedmého května primární emisí a obchodovat se veřejně měl Facebook od čtrnáctého stejného měsíce.

Jedná se prozatím jenom o spekulace, ale nejmenovaný zdroj ze samotného centra společnosti údajně přišel se zprávou, že Mark Zuckerberg se v současné době zaměřuje spíše na samotný chod společnosti, stejně tak jako zbytek nejvyššího vedení, než že by se „ztrhali“ přípravou nadcházejícího úpisu.

Zkušení investoři z takové zprávy mohou dedukovat, že se celá záležitost pravděpodobně může o nějakou chvíli posunout. Je tedy celkem pravděpodobné, že primární emise by mohla proběhnout v polovině, ne-li až příští měsíc, jelikož na konci května (28.5.) je v USA svátek a s ním spojené snížené objemy obchodů, což by mohlo úspěch celého procesu výrazně narušit.

Tato spekulace proběhla minulý týden americkými médii a zůstala bez komentáře samotných představitelů Facebooku. Na jednu stranu by to celé mohlo vyvolat otázku, zda je přístup vedení Facebooku vůči svým budoucím akcionářům férový, již v minulosti se investoři setkávali s ignorací vůči akcionářům u dalšího technologického giganta – Googlu, ale právníci a strategičtí partneři odporují, že v právě v minulých týdnech probíhali dvě obrovské transakce, miliardová akvizice v Instagramu a nová patentová dohoda s Microsoftem. Tyto finanční změny a otázky s nimi napojenými budou muset ještě předat a konzultovat na Komisy pro cenné papíry. Je otázkou, jestli s tímto procesem nevzniknou nějaké dodatečné komplikace.Trochu by se mohlo zdát, že před plánovaným IPO se Zuckerberg snaží ještě navýšit již tak gigantickou hodnotu emise, ale jedná se spíše o ochranná opatření před možnými patentovými spory.

Poslední informace, které dnes přinesl Wall Street Journal hovoří o datum 18. května plus minus dva dny se zahájením roadshow 7. května.

Větší prostor pro růst související s umístěním na Nasdaq?

Důležitou informací posledních týdnů byla i změna trhu, na kterém se budou akcie obchodovat. Facebook zvolil nakonec technologický Nasdaq před NYSE, důvodem může být vyšší progrese vývoje ceny.

Do primárního úpisu bude moci nakonec zasáhnout 31 bankovních institucí, hlavními hráči však budou Morgan Stanley, JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America a Barclays s Allen&Company. Minimální velikost emise je odhadována na 5 miliard, což by z ní automaticky udělalo největší úpis internetové společnosti v historii.

Jak nakupovat, pokud se pro Facebook rozhodnete?

Zájemci, kteří se nedostanou do primární emise by s velkou pravděpodobností měli po samotném začátku obchodování chvíli počkat, jelikož právě obrovský zájem hedgeových fondů může znamenat v prvních dnech obchodování nepřiměřený nárůst na ceně a ta se po nějaké době může usadit na zajímavější hladině, než na které akcie otevře, nebo dokonce na kterou může akcie v prvním dni vystoupat, což je ostatně u velmi očekávaných IPO vždy stejné, podívejte se z minulého roku na grafy Linkedinu, neba Yandexu. Ani jeden z těchto titulů nedosahuje v současné době maxima z prvního dne veřejného obchodování a na tuto chybu by si měl dát méně zkušený investor pozor především.

Čtěte dále.

Facebook žádá o umístění svých akcií na burzu
Budou akcie Facebooku na trzích stejně úspěšné, jako byly v minulosti akcie googlu
Zastíní akcie Facebooku ruský bratr Vkontakte.ru?


Co se vlastně stane ve chvíli, kdy Facebook vstoupí do veřejného obchodování?

Společnost následně začne spadat pod pokyny Střediska cenných papírů a jeho komise ve Spojených státech (SEC). Bude muset dodržovat pravidla o zveřejňování hospodářských výsledků a transakce insiderů navázaných na společnost. Dále bude muset pořádat pravidelné valné hromady akcionářů a zveřejňovat pravidelně své obchodní praktiky.

Měli by jste Facebook nakupovat a může být stejně úspěšný, jako například Google?

Cramer říká jednoznačné ano!! U Tohoto tématu jsem se již několikrát pozastavil v minulých článcích. Na budoucnost Facebooku lze asi hledět z obou možných stran pohledu. Ano, společnost jak zkonstatoval minulé úterý Jim Cramer má před sebou obrovskou budoucnost a obrovský potenciál nových uživatelů, jejichž počet je teď přes 900.000.000 a z nich ho půl miliardy lidí používá naprosto pravidelně. Firma se podle Cramera stala naprostou součástí této generace. Vedle toho je obrovským potenciálním prostorem pro reklamu, jelikož jako jediné médium na světě může oslovit reklamou potencionálního zákazníka způsobem, že mu produkt či službu pošle díky znalosti profilu před oči ušitý přímo namíru. Dnes již prolnul podle Cramera samotný civilizační vývoj a snad i každou částečku lidské existence. Osobně si myslím, že sebou tento záměr nese i jistá omezení, například v docela vysokém poměru ceny vůči ziskovosti společnosti, ale i další o kterých jsem již dříve psal. Proč si ale nekoupit podíl na firmě, která má potenciál podobný Applu a Googlu na samotném počátku. Česká firma, která a sobě tvrdí, že poskytuje nezávislé finanční poradenství, firma Partners, naopak svým klientům radí Facebook nekupovat. Tato skutečnost však podle našeho názoru spíše pramení z toho, že firma nemá možnost akcie pro klienty sama nakoupit a tím poplatkově profitovat, než že by Facebook byl předražený, jak tvrdí.

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688