TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  29.04.2012 17:53:46

Ekonomický týden ve světě: Nezaměstnanost v USA, v eurozóně a další makrodata

PRAHA (MEDIAFAX) - Spojené státy americké a Německo zveřejní v příštím týdnu údaje o nezaměstnanosti v dubnu, v eurozóně vyjde míra nezaměstnanosti za březen. Ve středu se uskuteční mimořádná schůze ministrů financí a Evropská centrální banka (ECB) bude o den později hlasovat o sazbách.

V úvodu týdne zveřejní Evropský statistický úřad (Eurostat) svůj první odhad dubnového vývoje inflace v eurozóně. Meziroční inflace tam v březnu dosáhla 2,7 procenta.

Institut pro řízení dodávek (ISM) oznámí údaje o dubnovém vývoji výrobního indexu nákupních manažerů ve Spojených státech amerických v úterý. V březnu tempo aktivity ve zpracovatelském sektoru vzrostlo více, než se čekalo.

Ve středu by se měla konat mimořádná schůze ministrů financí zemí EU, na které budou šéfové financí jednotlivých států probírat nová kapitálová pravidla pro banky.

Údaje o průmyslových objednávkách za březen Spojené státy americké. V únoru se objem nových průmyslových objednávek v USA zvýšil o 1,3 procenta.

Během středy zveřejní údaje o březnové nezaměstnanosti v eurozóně a celé Evropské unii Eurostat. Míra nezaměstnanosti v eurozóně v únoru podle sezonně přepočtených údajů činila 10,8 procenta a byla nejvyšší od vzniku měnové unie, v celé EU se v únoru nezaměstnanost vyhoupla na 10,2 procenta.

Ve středu budou dále zveřejněny údaje o nezaměstnanosti v Německu, tentokrát však za duben. Sezonně očištěná míra nezaměstnanosti tam v březnu klesla na 6,7 procenta.

Společnost Markit také uveřejní konečné údaje o dubnovém vývoji výrobního indexu nákupních manažerů (PMI) v eurozóně a v Německu. Podle předběžných dat byl dubnový výsledek výrobního sektoru v eurozóně nejhorší od června roku 2009 a v Německu od července roku 2009.

Ve čtvrtek zveřejní Eurostat údaje o březnovém indexu cen průmyslových výrobců v EU. V únoru ceny průmyslových výrobců vzrostly meziměsíčně o 0,6 procenta v eurozóně a o 0,8 procenta v rámci celé Evropské unie.

Evropská centrální banka (ECB) bude ve čtvrtek rozhodovat o nastavení měnové politiky. Na svém posledním zasedání začátkem dubna ECB ponechala klíčovou sazbu beze změny na rekordním minimu jednoho procenta.

V pátek oznámí americké ministerstvo práce údaje o dubnovém vývoji tamní nezaměstnanosti. Ta ve Spojených státech amerických v březnu klesla na 8,2 procenta, tedy na nejnižší úroveň za poslední tři roky.

Závěrem týdne zveřejní údaje o březnovém vývoji maloobchodu v eurozóně i celé Evropské unii Eurostat. V únoru maloobchodní tržby klesly meziměsíčně v eurozóně o 0,1 procenta, v rámci celé Evropské unie o 0,4 procenta.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688