Josef Trnka (TPS)
Makroekonomika  |  29.04.2012 17:43:56

Paroubek dává vládě rok


 

Jiří Paroubek dává vládě rok a vyhovuje mu to, protože zatím Národní socialisté LEV 21 nemají dost veřejné podpory, věří však, že za půl roku to bude podstatně lepší. O snaze dostat se do povědomí veřejnosti svědčí sporadicky se již vyskytující billboardy, jakoby volby byly již za dveřmi. Druhý host Partie na Prima family, Zbyněk Stanjura, zase doufá, že v podstatně kratší době dojde k podepsání koaliční smlouvy s novým partnerem. 

Šéf NS LEV 21 konstatoval, že HDP se snižuje, státní dluh roste, efektivita hospodářské politiky vlády není dobrá. Podle Stanjury je pravda úplně jiná i když čísla nezpochybňuje. Tvrzení oponenta relativizoval pohledem za hranice, podle něhož jsou obdobné  trendy patrné v mnoha dalších evropských zemích a ve srovnání s nimi jsme na tom dobře, např. v míře nezaměstnanosti. Předseda Národních socialistů - levice levice 21. století kontroval situací v Německu, které diverzifikuje exportní trhy. Dobrý záměr vlády aktuálně podporovat ekonomický růst pochválil, ale zapochyboval jestli to vláda je schopna zvládnout. Předseda poslanců ODS se vrátil do minulosti, kdy při významném růstu HDP za socialistů byl deficit rozpočtu na úrovni kabinetem do budoucna plánovaného. Jeho kolega v debatě upozornil, že zapomíná na vytvořené rezervy (46 mld) a úhradu dluhu Konsolidační banky (20mld). Rezervy vytvořené koalicí pod vedením socialistů pravicové vlády zkonzumovaly, přičemž za 5 let nevytvořili ani korunu, ale tři čtvrtě bilionu dluhů  ano. Stanjura ke kritice vládních výsledků racionálně poznamenal, že vláda pokles výkonnosti nedělá, že firmy toho tolik negenerují, přičemž na druhé straně jsou hodnocení Česka ze strany agentur velmi příznivá, což zlevňuje dluhovou službu.  

Punčochář se stále vracel k situaci ve Sněmovně, k hlasování o důvěře. Stanjura výsledek obhajoval, nicméně se přihlásil k ochotě občanských demokratů rezignovat, když ODS nebude mít trvalou většinu při hlasování o zásadních zákonech. V této souvislosti snížení schodku rozpočtu a prorůstová opatření zařadil co do důležitosti před církevní restituce. Paroubek tomu moc nevěřil, když měl za to, že jen duševně indisponovaný premiér by se dobrovolně vzdal vlády

K sobotní demonstraci zástupce občanských demokratů sice deklaroval vážný přístup, ale jedním dechem odmítl militantní názory, urážky  a protisystémové výzvy. Vůdce národních socialistů urážky od odborářů neslyšel, trval však na tom , že vláda prostě s tzv. reformami zašla daleko. Vyzval k obnově dialogu s odbory. Podle Stanjury je vláda k tomu připravena - o dialog stojí. Vstřícnost k návrhům kolegů ukázal na příkladu ústupu z povinného na nepovinný druhý důchodový pilíř. Přesto Paroubek dál trval na zodpovědnějším, kompromisnějším přístupu s poukazem na výsledky průzkumu veřejného mínění, podle něhož byl pro 53 % respondentů starý režim lepší než nynější.  Znepokojuje ho to a nepřeje si to.

Pokud jde o dojem jaký diskutéři zanechali lze konstatovat, že nevzrušený a vyrovnaný projev je Zdeňku Stanjurovi snad imanentní, dnes si s ním však Jiří Paroubek v ničem nezadal. Ne, že by působil zakřiknutě, nicméně byl ve srovnání s léty minulými jako vyměněný. Vcelku seriózní průběh debaty v Partii byl ovšem v ostrém kontrastu s Otázkami Václava Moravce za účasti předsedkyně Sněmovny a předsedů TOP 09, ČSSD a Věcí Veřejných. Nikdo z jmenovaných sice příliš nepřekročil meze korektnosti, avšak obsah debaty by se spíše hodil do silvestrovské show, event. může být připodobněn k filmové pohádce Pyšná princezna. Vysvětlování a obhajoba mnohých těžko pochopitelných kroků našich politiků a veletočů v argumentaci typu "odvolávám co jsem odvolal" a "slibuji co jsem slíbil" více pobavila než přesvědčila. Snad nejvíce k dobré pohodě přispěl sám pohodový ministr zahraničních věcí, který třeba upřesnil, že přeběhlíci jsou uprchlíci nebo pochyboval o potřebě nové koaliční smlouvy, stejně jako v nadsázce zapochyboval o záměru zavedení klouzavého mandátu, když těch poslanců sklouzlo už dost.   

Další informace a zajímavosti  zde, opět třeba ukázky toho, na čem jsme si pochutnali


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688