TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  28.04.2012 14:53:52

Pražská burza v uplynulém týdnu přidala 0,87 procenta, týdenním vítězem je CETV (+10,2 %)

PRAHA (MEDIAFAX) - Pražská burza si v uplynulém týdnu připsala mírné zisky, index PX posílil o 0,87 procenta na 935 bodů. Týdenním vítězem je mediální CETV (+10,23 %), naopak nejvýrazněji proti směru trhu šel technologický KIT digital (-5,26 %).

„Poslední dubnový týden se nesl ve znamení solidní výsledkové sezony, neutrálního zasedání americké centrální banky (Fed) a prvního odhadu HDP v USA za první čtvrtletí,“ uvedl pro agenturu Mediafax Milan Vaníček, hlavní analytik společnosti Atlantik FT.

„Výsledková sezona prozatím především z USA přináší pozitivní data. Zasedání centrálních bankéřů USA vyznělo dle očekávání neutrálně. Nicméně nechyběla jasná proklamace šéfa Fedu o ochotě využití monetární stimulace v případě slabších, než očekávaných výsledků domácí ekonomiky. Právě zmiňovaná americká ekonomika v týdnu nepřinesla povzbudivá hospodářská data, což vyvrcholilo v pátek slabším než očekávaným HDP,“ připomněl Vaníček. Americká ekonomika si mezikvartálně polepšila o 2,2 procenta, trhy počítaly s růstem HDP o 2,5 procenta.

Index PX si během týdne připsal 0,87 procenta a zakončil na úrovni 935 bodů. Nejvýraznější zisky si připsala mediální CETV (+10,23 %, 146,06 ). „I přes nepříznivé snížení ratingu ze strany S&P se titul dostal do nákupního hledáčku investorů, kteří již mohou očekávat případnou akci s blížícími se výsledky za 1. čtvrtletí, které vyjdou 9. května,“ podotkl k tomu Vaníček. O více než procento posílily ještě Erste Bank (+5,19 %, 426 ) a Komerční banka (+1,17 %, 3460 ).

Naopak nejvýraznější ztráty utrpěly technologický KIT digital (-5,26 %, 131,50 ), realitní Orco (-5,22 %, 80,80 ) a ČEZ (-1,94 %, 758 ). „KIT digital oznámil očekávanou koupi australské společnosti Hyro Limited. Platba za akvizici bude provedena vydáním 2,1 milionu kusů nových akcií KIT Digital současným akcionářům Hyro Ltd. USD,“ připomněl Vaníček.

Od začátku roku je index PX silnější o 2,62 procenta. Nejlépe si vede Erste Bank (+22,77 %, 426 ), následují CETV (+14,15 %, 146,06 ) a AAA Auto (+6,49 %, 19,04 ). Na opačném pólu tabulky figurují KIT digital (-21,73 %, 131,50 ), tabákový Philip Morris ČR (-13,27 %, 10 911 ) a těžební NWR (-6,82 %, 126,53 ).

„První květnový týden bude ve znamení pokračující výsledkové sezony a makrodat v čele s americkou měsíční nezaměstnaností (pátek). Současné výsledky společností naplňují investory pozitivní náladou i přes spíše zhoršená makrodata. Při pokračování pozitivní výsledkové sezony by trh neměl mít prostor pro výraznější vybírání zisků,“ očekává Vaníček. Výsledková sezona pokračuje i v Praze, v pondělí zveřejní své výsledky za 1. čtvrtletí Erste Bank, ve čtvrtek reportuje Komerční banka.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688