TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.04.2012 12:20:05

Karolína Peake: Vláda se vydá novou cestou (27.4.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - S obhajobou napjaté situace ve vládě a rozštěpení strany Věci veřejné předstoupila v pátek před poslance vicepremiérka Karolína Peake. Pokud vláda získá důvěru, vydá se podle ní novou cestou.

Po volbách utvořily strany ODS, TOP 09 a VV koalici podle slov Peake s velkými nadějemi a očekáváním. "Nabízela se příležitost na stabilní vládnutí. Připusťme si, že jsme si tuto příležitost prohospodařili. Veřejnost to vnímá a její důvěra v politiku se dostala na minimum. Bylo by nespravedlivé házet odpovědnost na jednu politickou stranu nebo koalici. Každý z nás koaličních poslanců k situaci nějak přispěl. Někdo tím, že málo prosazoval svůj názor ve vlastní straně. Rozhodnutí, které jsem učinila minulý týden, je nápravou mé slabosti," vysvětlila na úvod vicepremiérka.

Opustila prý Věci veřejné, aby ukončila politiku ultimát. "Chci se vydat novou cestou. Pokud má vláda fungovat jako důvěryhodný tým, tak se musí důvěryhodně zachovat všichni hráči. Považuji dnešek za příležitost začít znovu. Naším cílem musí být politika dialogu, dialogu mezi koaličními partnery, dialogu s občany i s opozicí. Musíme se plně soustředit na program a plnění slibů," dodala Peake.

Vláda má za sebou řadu úspěchů, domnívá se. Kromě konsolidace rozpočtu České republiky pak také prý přijala řadu potřebných zákonů, které zprůhledňují právní prostředí. "To jsou pro mě důvody, proč stojí za to tuto vládu nechat pracovat," podotkla Peake.

Poslanecká sněmovna a vláda se podle ní nacházejí ve zlomovém okamžiku. "Můžeme se pokusit napravit reputaci této vlády a celé koalice. Nabízím všem svým kolegům možnost efektivní spolupráce. Sociální demokracie a komunistická strana nás šetřit nebudou. Koalice a opozice spolu válčit mohou. Permanentní válka ale nemůže probíhat v koalici," dodala vicepremiérka.

Na její vystoupení navázala místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Připomněla, že vláda nedodržuje koaliční smlouvu, ve které je uvedeno, že kabinet se nesmí opírat o přeběhlé poslance. Zkritizovala, že premiér Petr Nečas (ODS) za poslední týden několikrát změnil svá stanoviska. Nejdříve požadoval, aby Peake utvořila z přeběhlíků Věcí veřejných poslanecký klub, poté od toho upustil. "Opakovaně řekl, že nepodpoří vládu na volných radikálech, ale na poslaneckém klubu. A já se ptám, kde je tento poslanecký klub?" dotazovala se Klasnová. "Pokud dnes vláda přežije, VV touto cestou odmítají jít. Zhostí se role konstruktivní opozice," podotkla s tím, že strana bude práci vlády pečlivě hlídat.

Na závěr si neodpustila rýpnout do svých bývalých stranických kolegů a vicepremiérky Peake: "Co platno člověku, kdyby i celý svět získal, ale na své duši škodu utrpěl."

"Věřil bych v nový začátek, po kterém volá Karolína Peake, pokud by ona i všichni lidé, kteří odešli z VV, odešli také z vlády. Tuto platformu totiž nikdo nevolil. Pokud chce Karolína Peake něco měnit, nemůže k tomu zneužívat mandát, který získala ve volbách pro VV," řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a vyzval vicepremiérku, aby se o podporu voličů pro svou platformu ucházela ve volbách do sněmovny.

Karolina Brožová, Martina Týblová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

29.04. 13:24  zrada (Plasta)
27.04. 22:22  Vláda E 55 (Honza)
27.04. 14:35  zrada (Pavlík)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688