TNBiz (TN.cz)
Investice  |  17.04.2012 03:10:07

Institut ZEW oznámí data o dubnové důvěře investorů v Německu (17.4.2012)

FRANKFURT (MEDIAFAX) - Výzkumný institut ZEW zveřejní v úterý údaje o dubnovém vývoji důvěry investorů v Německu. Ta se v březnu vyšplhala na nejvyšší úroveň za posledních 21 měsíců, když index ekonomického sentimentu nečekaně prudce vzrostl o 16,9 bodu na 22,3 bodu.

Dostal se tedy nejvýše od června roku 2010. Analytici přitom očekávali zlepšení jen na 10 bodů. Březnové výsledky ostře sledovaného průzkumu tak naznačily, že největší evropská ekonomika je nadále nejvíce odolná vůči krizi, která způsobuje v eurozóně chaos.

Průzkum současných podmínek ZEW za březen ale naopak klesl na 37,6 bodu z únorových 40,3 bodu, zatímco analytici očekávali růst na 42,5 bodu. "Odborníci z finančního trhu se cítí posíleni ve své víře, že v poslední době pomalejší tempo růstu neublíží celkově robustní německé ekonomice," uvedl tehdy prezident ZEW Wolfgang Franz.

Index ekonomického sentimentu ZEW vzrostl v březnu i v eurozóně, a to na 11,0 bodu z předchozích minus 8,1 bodu. Březnová data navíc podpořila naděje na to, že se největší evropská ekonomika vyhne recesi. "Toto zvýšení se dá vysvětlit jako první reakce na oddlužení Řecka," řekl ekonom ZEW Michael Schröder s tím, že už je velmi nepravděpodobné, že by se Německo dostalo do recese.

"Počítám s tím, že index ZEW mírně poklesne. Jeho hodnota se tak bude pohybovat v intervalu 19 až 19,5 bodu. Únorová data z německého průmyslu zvýšila mírně obavy z výrazného zpomalení ekonomického růstu v Německu. To by se mělo projevit i na tomto ukazateli. A když v předchozích měsících si dala dluhová krize trochu pauzu, v březnu a dubnu se opět zvýšily obavy především o Španělsko. I to by mělo být zahrnuto v hodnotě indexu. Jeho pokles ale bude brzdit velice nízká míra nezaměstnanosti, což bude mít pozitivní dopad na některé sektory," odhadl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop..

Německo je největší evropskou ekonomikou a je na ní závislých mnoho českých firem. Hrubý domácí produkt (HDP) Německa loni vzrostl o rovná tři procenta a mírně tak zpomalil z 3,7 procenta v roce 2010. Německá vláda počátkem roku snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. V příštím roceekonomika podle vládní prognózy oživit a stoupnout o 1,6 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688