TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  16.04.2012 11:05:16

Skupina RWE v ČR vykázala za loňský rok zisk 14,1 miliardy korun (16.4.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Skupina RWE v ČR vykázala v loňském roce čistý zisk 14,1 miliardy korun, což představovalo meziroční nárůst o pět miliard , tržby dosáhly 173,9 miliardy korun. Představitelé RWE o tom informovali v pondělí.

Přeprava a skladování zemního plynu generují stabilní hospodářské výsledky, ale vlastní obchod se zemním plynem je nadále ovlivněn nevýhodností dlouhodobých kontraktů s ruským producentem,“ uvedl předseda představenstva RWE Transgas Martin Herrmann a dodal, že v roce 2010 kvůli riziku nevýhodných nákupních cen vytvořila společnost rezervy, jejichž rozpuštění nyní pozitivně ovlivnilo výši celkového zisku. Podle Herrmanna se na pozitivním hospodářském výsledku podílely především dividendy z dceřiných společností Net4Gas a RWE Gas Storage. RWE Transgas skončil v loňském roce se ziskem 9,351 miliardy korun při tržbách 135,98 miliardy korun. Lídr skupiny RWE v ČR se tak po ročním výpadku vrátil k zisku.

„Rostoucí světové i české ceny zemního plynu se odrazily ve zvýšení tržeb jednotlivých společností skupiny RWE,“ komentoval Herrmann s tím, že na druhé straně poklesl prodej komodit. Skupina RWE v ČR tak v loňském roce dosáhla konsolidovaných tržeb ve výši 173,869 miliardy korun a zisku po zdanění 14,1 miliardy korun.

Za poklesem prodejů zemního plynu v ČR o 25 procent stála v loňském roce podle představitelů skupiny rostoucí konkurence na trhu a teplé počasí, které vedlo k celkovému poklesu spotřeby zemního plynu v ČR. Opačný vývoj zaznamenala RWE na Slovensku, kde se skupina stala druhým největším dodavatelem na trhu.

Naopak pozitivně se na hospodaření RWE odrazil další nárůst počtu uzavřených smluv na prodej elektřiny. Ke konci roku 2011 jich skupina evidovala více než 136 tisíc. „Každý čtvrtý zákazník, který vloni změnil dodavatele elektřiny, přešel k RWE,“ připomněl Tomáš Varcop, obchodní ředitel a člen představenstva RWE Transgas. Varcop dále uvedl, že cílem společnosti je dosáhnout počtu 230 tisíc smluv ke konci letošního roku. „Tento plán bychom měli splnit i díky tomu, že oproti tradičním dodavatelům budeme nabízet elektřinu o 10 procent levněji,“ zakončil Varcop.

Do budování nové plynárenské infrastruktury pro zvýšení bezpečnosti zásobování zemním plynem RWE v loňském roce v Česku investovala více než devět miliard korun. To je více než dvojnásobek v porovnání s rokem 2010. Za posledních 10 let investovala RWE do plynárenské infrastruktury v ČR více než 45 miliard korun.

RWE Transgas v loňském roce pokračovala v arbitrážním řízení se společností Gazprom Export. Předmětem sporu jsou nákupní ceny zemního plynu,“ řekl Herrmann. Podle jeho slov RWE požaduje, aby nastavení cen odpovídalo nové situaci na evropském trhu a současným konkurenčním podmínkám. Výsledek arbitráže by měl být znám během prvního čtvrtletí roku 2013.

Mezinárodní energetická skupina RWE řídí své obchodní aktivity v České republice prostřednictvím společnosti RWE Transgas již 10 let. Prodej zemního plynu a elektřiny více než dvěma milionům konečných zákazníků skupina zabezpečuje za pomoci 17 členských společností RWE.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688