TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.04.2012 08:01:35

Předsednictvo TOP 09 podpořilo postup ODS, o osudu vlády se rozhodne v úterý (5.4.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Středeční jednání předsednictva TOP 09 skončila s obdobným závěrem jako grémium ODS. V úterý 10. dubna se koaliční strany buď dohodnou na pokračování spolupráce, nebo začne jednání o předčasných volbách v co nejbližším termínu, uvedl 1. místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek.

"TOP 09 je přesvědčena, že nejen jí, ale i veřejnosti došla trpělivost s nepřijatelným politickým stylem strany Věci veřejné. Včera mediálně prezentovaný návrh VV pokládáme za nepřijatelný a svým způsobem nestoudný a odmítáme se jím vážně zbývat," prohlásil Kalousek.

Ministr financí připomněl, že ekonomičtí ministři už měsíc jednají o rozpočtových opatřeních pro roky 2013 nebo 2014, které budou snižovat rozpočtový deficit podle mezinárodně prezentované fiskální strategie Česka.

"Pokládáme za nezbytné, aby příští úterý bylo toto jednání bylo na nejvyšší koaliční úrovni ukončeno. Programové prohlášení vlády pak bude upraveno dle aktualizovaných rozpočtových možností," zmínil Kalousek a dodal, že pokud začátkem příštího týdne k takové dohodě nedojde, přicházejí do hry předčasné volby.

1. místopředseda TOP 09 opakovaně uvedl, že jakkoli si předčasné volby nepřeje, někdy není zbytí. "Volby nemohou být na podzim, ale na konci června. Nejlépe by ale bylo, kdybychom se vrátili ke své práci," dodal.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg označil Věci veřejné za partnera, který pracuje na vlastní destrukci i na zničení svých partnerů. "S takovým partnerem je opravu pracovat nemožné, neboť není náš úkol, abychom koaličního partnera vždy s námahou zachraňovali před sebevraždou," prohlásil vicepremiér a ministr zahraničí. "Asi je musíme přenechat jejich osudu," připojil.

Návrh na zrušení tří ministerstev, který ve středu bez bližších podrobností zmínil premiér Petr Nečas (ODS), je podle Kalouska "v intencích toho, co projednává porada ekonomických ministrů".

Ministr financí také vysvětlil, jak by si případnou budoucí spolupráci s VV představoval. "S tímto jednáním a s těmito manýry nám došla trpělivost. Je šance, že v úterý zasedneme ke stolu s někým, s kým konstruktivně dojednáme práci potřebnou pro Českou republiku a kdo si své manýry zanechá doma. Netvrdím, že ta šance je mimořádná, ale nechci ji úplně založit," uvedl. Ještě v úterý přitom bědoval, že jsou VV "mimořádně slizké a odporné".

Kalousek na základě svojí dlouholeté politické zkušenosti nevyloučil možnost, že by se poslanecký klub VV rozštěpil a vládu by nadále už podporovala jenom jeho část. "V našich slovech ale nebude žádná výzva, aby se VV nějakým způsobem štíply, nebo neštíply," dodal.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto.)

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688