TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.04.2012 15:05:05

Prezident Klaus nechce úřednickou vládu, ale nové volby

PRAHA (MEDIAFAX) - Pokud se politici nedohodnou, měly by se do léta konat předčasné volby, oznámil ve středu prezident Václav Klaus. Rozhodně nechce překlenovací takzvanou úřednickou vládu.

Klaus potvrdil středeční schůzku s premiérem Petrem Nečasem, je přesvědčený, že by se jednání a hledání řešení současné vládní krize měla konat až po Velikonocích. "Měla by se trochu ztišit silná slova," reagoval prezident na ostré výrazy, které padly v souvislosti s nejnovější vládní krizí.

Podle prezidenta je v České republice ekonomická i politická nestabilita a nikdo by se neměl snažit o její prohlubování. "Jsem vždy pro nalezení nějaké dohody. Nicméně bych chtěl říci zcela jasně, že když ne nalezení dohody, tak pak předčasné volby, ale ne kdoví kdy," uvedl Klaus. Předčasné volby by se podle něj daly stihnout do léta. "Před létem znamená před dvěma měsíci dětských prázdnin," poznamenal s tím, že červenec nepadá v úvahu.

Prezident nestojí o přechodná řešení. "Jsem proti jakékoliv úřednické vládě," dodal. Klaus neví, zda se dá současná vláda zachránit. Rychlost předčasných voleb je pro některé z účastníků naší politické scény informací, kterou musí zvážit dvakrát," uzavřel s tím, že strany si musí samy zvážit, co by pro ně výsledky voleb znamenaly.

Rezignaci na své funkce k 1. květnu měli ve středu přinést ministři strany Věci veřejné. K podání demisí je zavázalo grémium strany, Věci veřejné chtějí, aby premiér Nečas do 26. dubna splnil podmínky, mezi které VV zařadily například revizi koaliční smlouvy. Během úterního večera ovšem kategorické prohlášení zmírnil sám předseda strany Radek John s tím, že demise mohou počkat. Ve středu ráno oznámil, že podepsané rezignace jsou u něj, ale ministři je během středečního zasedání vlády nepodají.

Před jednáním vlády ovšem vystoupil ministr dopravy Pavel Dobeš a prohlásil, že na své místo ve vládě rezignovat nebude ani nyní, ani později. Jediným, kdo ho může odvolat, je podle jeho slov premiér Nečas. K jeho postoji se připojila také vicepremiérka Karolína Peake.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688