TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.04.2012 00:45:06

Ministři za VV mají donést premiérovi demisi, vládu čeká jednání o lobbingu a loteriích

PRAHA (MEDIAFAX) - Rezignaci na ministerské funkci mají ve středu přinést tři zástupci Věcí veřejných ve vládě. Tým Petra Nečase (ODS) by pak měl dokončit jednání o nových pravidlech pro hazard a věnovat se také nastavení regulace lobbingu v Česku.

K podání demisí datovaných k 1. květnu vyzvalo vicepremiérku Karolínu Peake, ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského a ministra dopravy Pavla Dobeše (všichni VV) úterní grémium Věcí veřejných. Strana chce, aby premiér Nečas do 26. dubna splnil podmínky, mezi které VV zařadily například revizi koaliční smlouvy. V opačném případě kabinet zcela opustí.

Předseda vlády hodlá svoje kroky koordinovat s TOP 09 a podle úterního prohlášení se nebojí ani rychlých voleb. "V případě, že vývoj povede k rozpadu vlády, nebojím se ani rychlých předčasných voleb a považuji to za nejzodpovědnější postup vůči naší zemi v tomto případě. Čekat až do podzimu je absolutně nezodpovědné řešení," uvedl.

Ministři se mají znovu vrátit k projednávání návrhu zákona o provozování sázkových her, které před týdnem přerušili. Nová komplexní úprava má kromě stanovení pravidel pro provozovatele loterií dát obcím pravomoc hazard na svém území zakázat a zamezit internetovému sázení u zahraničních firem.

"Přerušili jsme to, protože potřebujeme mít konkrétní odborná stanoviska, která se týkají souladu této normy s evropskou legislativou. Protože se nepohybujeme v právním vakuu, ale naše zákony musí být konformní s evropských právem," zmínil před týdnem Nečas.

Vláda se měla k projednávání normy vrátit v momentě, kdy bude mít hotové analýzy a expertní stanoviska o souladu návrhu s evropským právem. Zákon má totiž mimo jiné zakázat internetové sázení u společností neregistrovaných v Česku. Poprvé se kabinet předlohou z dílny ministerstva financí zabýval na konci února.

Norma v základních obrysech přejímá ustanovení, na kterých se vládní koalice shodla na konci loňského roku a která platí od 1. ledna 2012. Provozovatelé sázkových her budou mít například dál povinnost odvádět státu a obcím 20 procent z částky, o kterou se liší přijaté sázky od vyplacených výher.

Vicepremiérka Peake má pak kolegy seznámit s dalším postupem ve věci regulace lobbingu a s tezemi k návrhu příslušného zákona.

Vláda by měla vzít materiál na vědomí a uložit místopředsedkyni kabinetu, aby do 30. června letošního roku připravila návrh paragrafového znění zákona. Ten bude pravděpodobně stát na třech pilířích: seznamu lobbistických kontaktů vykazovaných lobbisty, seznamu lobbistických schůzek vykazovaných lobbovanými (diář) a orgánu pro kontrolu.

Nejprve musí ale ministři vybrat ve třech tématech cestu, kterou se v přípravě normy dál vydat. Čeká je rozhodnutí o definici lobbingu, definici lobbovaného a o dalších povinnostech lobbovaných.
Analýza, které je součástí materiálu, navrhuje zavést registr lobbistů vedený orgánem pro kontrolu. Tomu by registrovaní lobbisté museli pravidelně oznamovat mimo jiné seznam svých lobbistických kontaktů či skutečného majitele společnosti, za kterou lobbista jedná. Každý lobbista by měl také předkládat finanční zprávu, ze které musí být patrné příjmy a výdaje využité na lobbing.

V případě, že by byl registrovaný lobbista jmenován či zvolen do některé veřejné funkce, musel by svoji lobbistickou činnost okamžitě ukončit. Naopak po skončení veřejné funkce by nebylo možné stát se lobbistou po dobu dvou let.

Budoucí zákon by měl počítat také s efektivním a jasně stanoveným kontrolním mechanismem. Ten by zajišťoval orgán s pravomocí udělovat sankce, přičemž zákon by stanovil skutkové podstaty správních deliktů včetně procesu jejich projednávání.

A na středečním programu vlády je i posouzení veřejných zakázek na pět železničních staveb. Jejich společným cílem je umožnit průjezdnost vybraných úseků tratí rychlostí až 160 kilometrů za hodinu, ministerstvo dopravy je chtělo mít schválené ještě podle mírnějších pravidel.

Na pořadu jednání jsou zakázky na rekonstrukci železniční stanice Olomouc, optimalizaci tratě Praha Bubeneč Praha Holešovice, 2. stavbu rekonstrukce železničního uzlu Břeclav, dále tendr na průjezd železničním uzlem Ústí nad Orlicí a na modernizaci tratě Tábor Sudoměřice u Tábora.

"Původně vše mělo být předloženo v březnu, a tedy ještě ve starém režimu," přiznal mluvčí rezortu Martin Novák. Od 1. dubna ale platí nový a přísnější zákon o veřejných zakázkách, který připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

"Sami předpokládáme, že se změní zadávací řízení tak, aby vše vyhovovalo novému zákonu. Nebude to mít vliv na parametry, které vláda schválí. Chceme ale změnit zadávací řízení a požádáme zástupce MMR, aby nám v tom pomohlo," uvedl Novák. Dodal, že hodnocení nabídek bude probíhat podle jejich ceny bez DPH.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688