Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  03.04.2012 17:38:01

Akcie, nebo dluhopisy? Investiční oříšek druhého čtvrtletí čeká na vyřešení (3.4.2012)


Akcie mají za sebou skvělé čtvrtletí, S&P 500 posílil o 12 %. Americké státní dluhopisy naopak ztratily 1 %, firemní bondy (včetně rizikových s vysokým výnosem) pak podle indexů z dílny Bank of America Merrill Lynch vzrostly jen o 3 %. Může dominance akcií pokračovat?

Analytici spíše favorizují akcie, i když nečekají podobně rychlý růst jako v prvním kvartálu. Nepředpokládají totiž příklon investorů k dluhopisům, jejichž úroky jsou stále velice nízko, takže sotva pokrývají inflaci.

"Akciím stále věříme, i když stejně jako většina trhu čekáme na výraznější pokles, abychom mohli dokupovat za nižší ceny," říká Andrew Burkly, tržní stratég z Brown Brothers Harriman. "Akcie podle mě zakončí druhé čtvrtletí na stejné úrovni, možná i o něco silnější."

V rámci sezónnosti by měly akcie růst hlavně v dubnu, zatímco v květnu přijde otřepané "sell in May", kdy se řada investorů stahuje z trhu. Ovšem stratégové právě na nějaký výraznější propad akcií čekají. Kdo zaspal rally na začátku roku, v březnu už se do akcií příliš nehrnul.

Kdy v dubnu nakupovat americké akcie?

První čtvrtletí je za námi. Co přinesl poslední měsíc, tedy březen v souvislosti s pivoty na amerických indexech? Ukažme si hlavní pivot úrovně na duben 2012.

 

 

Milton Ezrati, ekonom a stratég z Lord Abbett, očekává v druhém kvartálu pullback akcií o 8 až 10 %, ovšem do konce roku vidí index S&P 500 o 15 % výše, než je v současnosti (nad 1 415 body). "Síla ekonomiky byla v uplynulém čtvrtletí poněkud přeceněna. Druhé dno recese Ameriku nečeká, ovšem obavy na trhu porostou. Znovu zklamou například čísla z trhu nemovitostí."

V době poklesu akcií se bude naopak dařit dluhopisům, které investoři v období nejistoty a strachu s oblibou vyhledávají. Ovšem podle Ezratiho půjde o "past", která velice záhy "sklapne".

 

 

Podporou pro americké dluhopisy proto budou problémy v jiných částech světa, které živí nejistotu investorů – čínské ekonomické zpomalení, prezidentské volby ve Francii nebo cena ropy.

"Otázkou je také další vlna kvantitativního uvolňování ze strany Fedu," upozorňuje dluhopisový stratég RBS John Briggs. Výnosy 10letých amerických státních dluhopisů vidí do konce června v rozmezí 1,70 až 2,50 %.

3 důvody, proč je QE3 stále ve hře

"Státní dluhopisy nemohou akciím konkurovat," říká Kevin Ferry z Cronus Futures. "Klíčem k úspěchu na dluhopisovém trhu jsou firemní dluhopisy investičního a spekulativního stupně (investment grade a high yield). Ty letos zatím nabízejí 2,5 %, respektive 5,5 % výnosu, což je v prostředí prakticky nulových sazeb velice slušný výkon." Ovšem i on by v současnosti spíše doporučoval pozici v akciích.

Ezrati investorům doporučuje postupné dokupování akcií v pravidelných intervalech, které průměrkuje cenu. "Hodně lidí se akcií bálo a propáslo rally. Na současných úrovních je jiná strategie vhodná tak možná pro profesionální tradery."

Čtěte také:

Druhý kvartál začíná: Zapomeňte na vítěze a vsaďte na těchto 18 levných akcií
Výhled cen komodit na roky 2012 a 2013: Ropa Brent až za 85 USD, zlato okolo 2 200 USD
Dividendové hody na pražské burze jsou tady! Telefónica, ČEZ, ale i Pegas nebo Fortuna

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688