TNBiz (TN.cz)
Investice  |  02.04.2012 16:05:11

Roland Berger: Většina světových firem očekává do roku 2013 růst (2.4.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Firmy na celém světě očekávají do roku 2013 růst o tři až deset procent, nicméně vzhledem k pokračující krizi eura a nestabilitě finančních trhů hledají mezinárodní společnosti příležitosti k růstu na svých domácích trzích. Vyplývá to z aktuální studie společnosti Roland Berger Strategy Consultants.

"Mezinárodní společnosti vidí současnou ekonomickou situaci pozitivně a očekávají do roku 2013 růst až deset procent. Tato očekávání tak dalece překonávají inflaci," poznamenal Constantin Kinský, ředitel pražské pobočky Roland Berger Strategy Consultants.

Obavy z nestability finančních trhů podle studie nazvané "Výzvy pro firmy ve finančním růstu" znamenají, že většina firem plánuje růst především na svých domácích trzích. "Navzdory očekávání jsou tradičně rostoucí region jako BRIC a jihovýchodní Asie pro firmy v plánovaném růstu méně významné. Problémy se získáváním kvalifikovaných pracovníků v rozvíjejících se zemích a možné politické změny zde hrají klíčovou roli," vysvětlil Kinský. Možné změny ve vládě mohou ovlivnit růst amerických společností (86 %), zatímco západoevropské firmy se především obávají nedostatku kvalifikované pracovní síly (68 %).

Společnosti věnují při rozhodování o růstu pozornost i problémům se zdroji energie a růstu jejich cen. "V regionech jako USA a západní Evropa si firmy také všímají veřejných dluhů, které mohou mít velký vliv na jejich investiční plány," upozornil Kinský.

Společnosti plánují růst především na svých domácích trzích s už existujícími produkty to platí především v Americe (75 %) a východní Evropě (68 %). "To znamená, že firmy pro nejbližší budoucnost neplánují modernizaci svých produktových portfolií. To může oslabit jejich sílu v inovacích a dlouhodobou konkurenceschopnost," podotkl Kinský s tím, že pouze Japonsko popírá tento trend. Vzhledem k omezeným možnostem růstu na domácím trhu hlásí 83 procent japonských firem, že plánují růst v zahraničí a s novými produkty. V rozporu se společnostmi z jiných regionů vidí japonské firmy příležitost k růstu i v akvizicích.

Po současné krizi posílily společnosti v západní Evropě a USA své finanční základy a tím došlo k růstu cashflow z operačních aktivit. Díky tomu mohou financovat většinu svého růstu z vlastních zdrojů. V Japonsku a východní Evropě je ale situace naprosto odlišná zhruba 75 procent společností odpovědělo, že potřebují k růstu kapitál.

"V obou těchto regionech jsou firmy často financovány výhradně z vlastního jmění. Nemají zdroje pro další růst. To je důvod, proč financování mimo kapitálové trhy hraje ve východní Evropě klíčovou roli. Japonské firmy naopak často sahají k odprodeji části společnosti, aby zlepšily likviditu," uvedl Kinský.

Většina společností stále k financování používá tradiční nástroje kromě vlastních zdrojů je nejdůležitější bankovní úvěr. Při volbě způsobu financování jsou nejdůležitější nízké úrokové sazby, krátká doba splatnosti a flexibilita při čerpání. Vzhledem k nejistotě na trzích chtějí mít firmy možnost pružně přizpůsobovat své financování situaci.

Nízké riziko je podle studie také důležité. "Od poslední finanční krize jsou společnosti velice citlivé na finanční rizika. Těžko někoho překvapí, že dlouhodobé vztahy jsou vnímány jako klíčové. Spolupráce s finančním partnerem, trvající roky, vytváří důvěru a jistotu. Ale nejen společnosti, které hledají financování, mají obavy z rizika. Potenciální partneři jsou na tom stejně. Firmy se slabým KPI a ratingem musejí čekat velké problémy při získávání čerstvého kapitálu," uvádí studie.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688