TNBiz (TN.cz)
Investice  |  01.04.2012 01:03:47

Ekonomický týden v ČR: Maloobchodní tržby a údaje o stavební produkci

PRAHA (MEDIAFAX) - Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní ve středu údaje o maloobchodních tržbách v České republice za únor. O dva dny později ČSÚ zveřejní také údaje o únorové stavební produkci ČR.

Ministerstvo financí (MF) bude v pondělí informovat o údajích o plnění státního rozpočtu ke konci března. V minulém roce MF vykázalo ke konci března deficit ve výši 25,2 miliardy korun při celkových příjmech 253,4 miliardy korun a výdajích 278,6 miliardy korun.

Na Výstavišti v pražských Holešovicích se od úterý konají zdravotnický veletrh Pragomedica a výstava Non-Handicap, prezentovat se bude 116 vystavovatelů na výstavní ploše 4500 metrů čtverečních. Spojení obou akcí poskytne prostor pro prezentaci novinek ve zdravotnické technice nejen lékařům a profesionálům v nejrůznějších zdravotnických oborech, ale také terapeutům, pedagogům a sociálním pracovníkům. Výstava Non-Handicap se pak i tentokrát stane místem setkání dobrovolných organizací a výrobců, dovozců a prodejců pomůcek pro zdravotně postižené.

ČSÚ zveřejní ve středu údaje o maloobchodních tržbách v České republice za únor. Hlavní ekonom Patria Finance David Marek odhaduje, že maloobchodní tržby v České republice za měsíc únor meziročně vzrostly o jedno procento. "Domácí poptávka zůstává relativně utlumená, což souvisí s tím, že nezaměstnanost očištěná o sezonní vlivy víceméně stagnuje a stejně tak stagnují i reálné mzdy," komentoval Marek a dodal, že za těchto podmínek se nedá očekávat rychlejší růst maloobchodních tržeb, než zmiňované jedno procento.

Společnost Markit ve čtvrtek zveřejní výsledky výzkumu indexu za březen. Analytici odhadují mírný pokles indexu nákupních manažerů (PMI) v ČR na 49 bodů.

Ve čtvrtek oslaví letiště Praha/Ruzyně přesně 75 let od zahájení provozu, 5. dubna 1937 přistálo na Ruzyni první letadlo.

ČSÚ bude v pátek informovat o údajích o stavební produkci České republiky za měsíc únor. V lednu stavební produkce v ČR klesla meziročně reálně o 5,3 procenta, meziměsíčně byla nižší dokonce o 20,1 procenta.

ČSÚ ještě v pátek zveřejní údaje o únorové produkci v průmyslu. Podle odhadu ekonoma Davida Marka.vzrostla o tři procenta. "Český průmysl by měl v nejbližších měsících kolísat kolem nuly, v nejlepším případě růst mírným tempem. Výjimkou by mohl být únor, kdy očekáváme růst průmyslové výroby o tři procenta," odhaduje Marek a dodává, že důvodem růstu je mimo jiné i to, že letošní únor měl o jeden pracovní den více než stejný měsíc předchozího roku.

Statistický úřad v pátek zveřejní také únorové údaje o zahraničním obchodu ČR. Loni v únoru dosáhla obchodní bilance Česka přebytku 14 miliard korun. "Bilance zahraničního obchodu za měsíc únor dosáhla přebytku ve výši 21 miliard korun," odhadl analytik ČSOB Petr Dufek.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688