TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  31.03.2012 16:33:46

Letiště Praha/Ruzyně oslaví 75. let od zahájení provozu

PRAHA (MEDIAFAX) - V průběhu příštího týdne oslaví letiště Praha/Ruzyně přesně 75 let od zahájení provozu, 5. dubna 1937 přistálo na Ruzyni první letadlo. Informovala o tom mluvčí letiště Eva Krejčí.

Historicky první letadlo na pražském letišti přistálo v devět hodin a šlo o Douglas DC-2 Československé letecké společnosti na trase PiešťanyZlínBrno Praha. První mezinárodní spoj společnosti Air France přistál v deset hodin na trase VídeňPrahaDrážďany. Původně mělo letiště tři nezpevněné travnaté vzletové a přistávací dráhy, betonové se teprve začínaly budovat. V prvním roce svého provozu letiště přepravilo 13 462 cestujících. Do okupace v březnu 1939 byl vybudován základní dráhový systém ve tvaru trojúhelníku a upraven terén celé letištní plochy. Projekt pokračoval i v době okupace.

Od osvobození Československa v květnu 1945 se urychlily práce na uvedení civilního letiště do trvalého provozu. V letech 19471948 letiště zahájilo výstavbu paralelní dráhy směrem na severovýchod a jihozápad. V roce 1949 pak začala modernizace letiště. Vzletové a přistávací dráhy byly prodlouženy, současně byl doplněn systém pojezdových drah a světelné zabezpečovací zařízení na noční provoz.

V padesátých letech začala létat proudová a turbovrtulová letadla, což zvýšilo nároky na zimní údržbu drah. Pro příjem těchto letadel se vzletové a přistávací dráhy dále rozšířily a prodloužily. V roce 1959 činila jejich délka už 3,35 kilometru. V letech 1960 1968 vzniklo nové letiště severně od původního - v současné době areál Sever. Nově se rozšířil systém vzletových drah, novou odbavovací budovu s kapacitou cca 2,3 milionu cestujících za rok letiště otevřelo 15. června 1968.

Významná událost se stala i zkraje sedmdesátých let. V roce 1971 desetitisíce návštěvníků zaplnily letiště u příležitosti přistání prvního sovětského letounu Tupolev TU- 144. Za tři dny pobytu jej zhlédlo na 300 000 lidí.

Počátkem devadesátých let letiště rekonstruovalo odbavovací budovu. Kapacity odbavení cestujících se zvýšila — mohli se odbavit u jedné z 19 přepážek ČSA a k dispozici jim bylo devět přepážek celní kontroly a osm pasové kontroly. V červnu 1995 byl položen základní kámen nového odbavovacího komplexu a parkoviště. V květnu 1996 zahájila provoz část nového odbavovacího terminálu — prst B. V červnu 1997 firma zprovoznila vlastní terminál s kapacitou 4,8 milionu cestujících za rok. V roce 1997 vznikl také terminál Jih určený pro všeobecné letectví. V roce 1998 letiště zprovoznilo moderní cargo terminál.

Investice pokračovaly i v následujích letech. V roce 2002 letiště dokončilo Parking C jako největší poschoďové parkoviště ve střední Evropě a do provozu uvedlo prodloužený prst B s nástupními prosklenými mosty a pohyblivým chodníkem. Skončila i rekonstrukce odbavovací budovy. V lednu 2006 firma otevřela veřejnou část Terminálu 2, který opět zvýšil kapacitu letiště. V roce 2008 letiště odbavilo rekordní počet cestujících - 12,6 milionu. V tomto desetiletí se poptávka po létání v Praze téměř ztrojnásobila.

Za 75letou historii bylo na letišti odbaveno celkem okolo 201 milionů cestujících a uskutečnily se více než čtyři miliony civilních letů. Cestující mají v současné době k dispozici nabídku 54 leteckých společností spojujících Prahu přímou linkou s více než 128 destinacemi po celém světě. Na letišti operuje také pět nákladových dopravců. Svoji domovskou základnu tam mají letecké společnosti České aerolinie, Holidays Czech Airlines, Travel Service a Wizz Air.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688