TNBiz (TN.cz)
Investice  |  30.03.2012 00:55:05

Zasedání ministrů financí EU by mělo dát odpověď na otázku kapacity záchranných fondů

BRUSEL/KODAŇ (MEDIAFAX) - Neformální zasedání Eurogroup a Ecofin, tedy ministrů financí eurozóny, respektive Evropské unie, se bude konat v pátek a v sobotu v dánské Kodani. Nejvíce se od schůzky očekává, že by mohla definitivně rozhodnout o kapacitě záchranných finančních fondů eurozóny.

Ministři financí eurozóny jsou podle návrhu dokumentu Eurogroup, který ve čtvrtek zveřejnila agentura Reuters, připraveni zvýšit kombinovanou úvěrovou kapacitu svých dvou záchranných fondů a urychlit vyplácení prostředků. Trvalý záchranný fond eurozóny, tzv. Evropský stabilizační mechanismus (ESM), má podle návrhu začít fungovat letos v červenci, zatímco dočasný Evropský fond finanční stability (EFSF) by měl skončit v červenci příštího roku.

"ESM bude hlavním nástrojem k financování nových programů od července 2012. EFSF zůstane aktivní jen ve financování programů, které začaly před tímto datem," uvádí se v návrhu prohlášení, které agentura Reuters získala.

"Do poloviny roku 2013 se může zapojit do nových programů ve výjimečných případech na základě jednomyslného rozhodnutí vlád a států eurozóny, zejména v případě, že se kapacita ESM ukáže jako nedostatečná," pokračuje návrh prohlášení.

"Současný celkový strop pro kapacitu záchranných fondů ESM a EFSF se zvýší tak, že ESM a EFSF budou moci fungovat v případě potřeby, jak je popsáno výše, s jejich plnou kapacitou po dobu, po kterou EFSF zůstává k dispozici, tedy do poloviny roku 2013," píše se dále v návrhu.

"V polovině roku 2013 bude maximální objem úvěrů z ESM 500 miliard eur. V případě neexistence nového programu EFSF, bude kombinovaný úvěrový strop ESM a EFSF stanoven ve výši 700 miliard eur na období po polovině roku 2013," upřesnil draft.

Mezinárodní měnový fond (MMF) vyvíjí tlak na zvýšení až na jeden bilion eur, aby posílil své vlastní zdroje. Německá kancléřka Angela Merkelová vlila optimismus před zasedáním, když naznačila, že je Německo ochotno umožnit podporu zvýšení kapacity firewallu, a změnila tak postoj uprostřed tvrdého mezinárodního tlaku.

"Zasedání politických špiček by mělo přinést odpověď na otázku, zda bude navýšena kombinovaná výpůjční kapacita fondů EFSF a ESM. Ta nyní činí 500 miliard eur, zatímco evropští politici by si představovali kapacitu okolo 700 miliard eur. Proti ale bylo vždy Německo," uvedl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop s tím, že není jasné, jaký bude výsledek tohoto setkání. "Názory jednotlivých států jsou značně nejasné," dodal Prokop.

Eurozóna bude muset podle šéfa Eurogroup a lucemburského premiéra Jean-Clauda Junckera navýšit kapacitu svých záchranných fondů. "Není pochyb o tom, že musíme navýšit kapacitu záchranných fondů," uvedl Juncker tento týden na semináři v Evropském parlamentu. Generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Angelo Gurría v úterý zdůraznil, že by eurozóna měla posílit svůj záchranný fond na minimálně jeden bilion eur.

I Finsko chce podle tamní ministryně financí Jutty Urpilainenové jednat o posílení záchranného fondu eurozóny, ale pouze pokud to nebude znamenat větší riziko pro severskou zemi. "Pro nás je důležité, aby byl firewall důvěryhodný, a to znamená, samozřejmě, že musíme zvýšit jeho kapacitu," podotkla Urpilainenová. "Ale pro nás je samozřejmě nutné a důležité, aby se riziko pro Finsko nezvýšilo hodně," řekla a dodala: "Proto jsme dnes v jednání s našimi partnery z ostatních evropských zemí ohledně přesného modelu a kapacity fondu."

Francie chce, aby se kapacita záchranného fondu eurozóny zvýšila na přibližně jeden bilion eur. "To je pozice, kterou budu bránit ve jménu Francie," uvedl ve čtvrtek francouzský ministr financí Francoin Baroin pro BFM Business rádio.

EFSF a ESM mají nyní dohromady úvěrový strop ve výši 500 miliard eur, což znamená, že během 12 měsíců od července letošního roku, kdy budou fungovat paralelně, nemohou půjčovat dohromady více než 500 miliard eur. Trhy již dlouho vyvíjejí tlak na politiky, aby zvýšili kapacitu pro poskytování úvěrů v eurozóně, aby se vytvořila dostatečná kapacita pro případ potřeby záchrany velké ekonomiky, jako je Itálie. EFSF začínal s úvěrovou kapacitou 440 miliard eur, nyní v něm zbývá 250 miliard eur po záchraně Portugalska a Irska. Kombinací EFSF s trvalým záchranným fondem ESM by se posílila palebná síla na 750 miliard eur.

Ministři financí zemí eurozóny mohou na schůzce diskutovat i o výměně na pozici šéfa Eurogroup. Současnému šéfovi Eurogroup Junckerovi končí mandát hlavy Eurogroup právě letos v červnu a on sám mnohokrát uvedl, že už kandidovat nechce. V poslední době se v této souvislosti nejvíce mluví jako o největším favoritovi na tento post o německém ministru financí Wlfgangu Schäublovi.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688