TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  28.03.2012 02:25:05

Vláda projedná zákony o celostátním referendu, loteriích nebo vyvlastňování

PRAHA (MEDIAFAX) - Návrh ústavního zákona o celostátním referendu nebo nový loterijní zákon má ve středu na programu kabinet Petra Nečase (ODS). Vláda se bude věnovat také změně pravidel pro vyvlastňování pozemků, na kterých mají vzniknout stavby dopravní nebo technické infrastruktury.

Celostátní referendum by podle záměru vlády mohla v Česku iniciovat petice s 250 tisíci podpisy, plebiscit by se přitom vztahoval na klíčové otázky vnitřní nebo zahraniční politiky státu. "Návrh na konání celostátního referenda se podává vládě a musí obsahovat konkrétní otázku, o níž se má celostátní referendum konat," uvádí návrh ústavního zákona.

Každé celostátní referendum by muselo být opřené o vlastní zákon, obdobně jako když Češi hlasovali v roce 2003 o vstupu do Evropské unie. Nově by ale politici měli povinnost takový zákon připravit, pokud je k tomu občané vyzvou. Samotné hlasování by pak proběhlo za čtvrt roku po vyhlášení příslušné legislativní normy, výběr konkrétního termínu by byl na prezidentovi.

Aby byl plebiscit platný, muselo by se k jeho otázce vyjádřit aspoň 35 procent občanů starších 18 let. Stejná hranice platí pro už zavedený mechanismus krajského referenda. V rámci jednoho referenda by mohli lidé odpovídat i na víc otázek, na každé téma by mohl padnout ale dotaz vždy jen jeden. Podmínkou je, aby položená otázka byla jasná a umožňovala odpověď buď ano, nebo ne.

Celostátní referendum by vyústilo v rozhodnutí občanů ve chvíli, kdy by na položenou otázku odpověděla kladně nadpoloviční většina hlasujících. Výsledek by pak oznámil prezident a byl by závazný pro všechny osoby a orgány. V případě kladného a prezidentem vyhlášeného výsledku referenda by mohlo všelidové hlasování o stejné věci proběhnout znovu nejdřív za dva roky.

Loterijnímu zákonu se bude vláda věnovat už podruhé, debatu o něm začala před měsícem. Komplexní úprava stanovuje pravidla pro provozování sázkových her a obcím dává pravomoc hazard na svém území zakázat.

Norma v základních obrysech přejímá ustanovení, na nichž se vládní koalice shodla na konci loňského roku a která platí od 1. ledna 2012. Provozovatelé sázkových her budou mít například dál povinnost odvádět státu a obcím 20 procent z částky, o kterou se liší přijaté sázky od vyplacených výher.

Zákon kromě toho ale zavádí i novou terminologii. Výherní automaty a videoloterijní terminály sjednocuje pod označení "hra provozovaná prostřednictvím technického herního zařízení obsluhovaného přímo účastníkem sázkové hry". Pro tuto hru předloha určuje jednotná pravidla.

Jednotlivá herní zařízení stejně jako další sázkové hry by podle návrhu měl povolovat specializovaný finanční úřad. Obec by mohla obecně závaznou vyhláškou provozování některých hazardních her omezit nebo na svém území zcela zakázat. Kromě "her provozovaných prostřednictvím technického herního zařízení obsluhovaného přímo účastníkem sázkové hry" se tato kompetence vztahuje i na kasinové hry, bingo a turnaje malého rozsahu.

Norma pamatuje i na situaci, kdy specializovaný finanční úřad povolení k některé ze sázkových her na území obce vydal, ta ale přitom obecně závaznou vyhláškou provozování takové hry později omezila nebo zakázala. V takovém případě sice úřad povolení zruší, ale až po roce ode dne, kdy uvedená vyhláška začala účinkovat.

Obce dostanou podle normy 80 procent z části daně z her provozovaných technickým zařízením a 30 procent z dalších sázkových her.

Ministři mají ve středu dokončit také diskusi o novele vyvlastňovacího zákona, podle které by stát mohl v budoucnu vyvlastňovat levněji a rychleji parcely pro dopravní stavby a technickou infrastrukturu. Normu začala vláda projednávat před pěti měsíci, k hlasování se ale nedostala.

Vyvlastňovaný měl dosud jistotu, že získá náhradu ve výši nejméně 420 korun za čtvereční metr, což byl základ pro jeho vyjednávací pozici. Nově by měla být náhrada stanovena podle skutečného stavu užívání pozemku v době jeho ocenění pro vyvlastnění.

Před přistoupením k vyvlastnění bude moci investor navrhnout vlastníkovi pozemku výkupní cenu až o 100 procent vyšší oproti jeho aktuální ceně. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) už dříve uvedl, že 100procentní bonus se bude týkat výkupu zemědělské půdy. U stavebních parcel bude navýšení ceny oproti té, která je v čase a místě obvyklá, jen 15procentní.

Mezi další body středečního jednání Nečasova kabinetu patří návrh přísnějších pravidel pro insolvenční správce. Mezi posuzovanými poslaneckými návrhy je pak předloha komunistů na zpřísnění podmínek práce exekutorů nebo záměr ČSSD zakázat rozhodčí řízení u pracovněprávních sporů.

Ministři budou pokračovat i v projednání kontrolních závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), kterým do odchodu bývalého šéfa NKÚ Františka Dohnala nevěnovali záměrně pozornost.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688