Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  26.03.2012 13:55:23

Americké banky znovu v módě, ale na jak dlouho?

V poslední době vídáme, jak akcie amerických bank svou výkonností překonávají trh. Například Bank of America prostě “ničí” trh svým 76procentním posílením během tří měsíců. Zatímco ostatní hráči jako Citigroup posílili jen o 27 procent, JP Morgan o 41 procent, Wells Fargo o 33 procent a Goldman Sachs o 34 procent. Proč je to tak důležité? Protože banky a ostatní sektory aktivní na začátku hospodářského cyklu mívají v počátcích býčího trhu tendenci k nadprůměrným výsledkům.

 

Během standardního cyklu se akciím finančního a spotřebního sektoru nadprůměrně daří v pozdním medvědím a na počátku býčího trhu. To znamená, že trh věří v to, že buď právě klesáme ke dnu nebo jsme už u něj. Slovo “klesat ke dnu” používáme s jistou rezervou, protože na medvědím trhu jsme nebyli už od začátku roku 2009. Trhy přidaly více než 100 procent od chvíle, kdy se v roce 2009 dotkly dna. Pokud se vám ale povede přesně určit bod rotace sektorů, můžete se dočkat abnormálních výnosů. A když se podíváme zpátky, sektoru spotřebního zboží a dalším defenzivním sektorům se nebývale dařilo v první polovině roku 2011, což jen vyzdvihuje vytrvalý charakter sektorové rotace.

Na grafu č. 2 vidíme, že akcie cyklických sektorů jako je IT, finance a spotřební zboží posilovaly za poslední tři měsíce ze všech nejvíc. Ale pokud má trh pravdu a míříme do nového akciového cyklu, pak sektory s dopravními službami a technologiemi mohou být příštími vítězi. Ačkoliv už IT oblast dosáhla výborných čísel (jak jsem upozornil ve svém předcházejícím článku: Akcie technologického sektoru - další býčí rally?), myslím si i nadále, že tento sektor je z hlediska fundamentu nepochopený a podhodnocený. Nevypočitatelným sektorem je ale doprava, protože námořní nákladní přeprava byla v letech 2007 a 2008 předimenzovaná. Nakonec to dopadlo tak, že zájem o ni opadl, což zanechalo na tomto sektoru citelné šrámy. Na druhou stranu se extrémně daří vlakové dopravě v Severní Americe. Když k tomu připočteme úspěšné banky, pak tu máme širokou základnu pro rally u cyklických sektorů. 

Jak se ale máme postavit k finančnímu sektoru? Má trh dost síly na to, aby udržel tuto mini rally v chodu? Pokud se podíváte na graf č. 3, který nám ukazuje výkonnost všech sektorů zahrnutých v indexu S&P 500, u akcií finančního sektoru se v následujícím čtvrtletí očekává nejvyšší růst zisků na akcii (EPS). Pak následují akcie  IT, spotřebního a průmyslového sektoru. Trh se už ale možná na vysoký růst EPS u finančních akcií připravil. A pokud tak udělal, možná bude rozumné soustředit se na další sektor akciového cyklu, jako jsou třeba materiály nebo energetika, kterým se zatím tak dobře nedařilo.

Anebo se možná budete ještě snažit stihnout vydělat na bankovní rally. Tak jako tak, nepodceňujte sílu sektorové rotace!

 

Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.07.2023Ranní okénko - Maloobchod v USA roste, ale jak ještě dlouho? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
22.05.2023Býci přetlačují medvědy, ale na jak dlouho? Mgr. Timur Barotov (BHS)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688