TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  25.03.2012 19:23:46

Ministři projednají zpřísnění podmínek pro činnost insolvenčních správců

PRAHA (MEDIAFAX) - Vyšší odbornost a spolehlivost insolvenčních správců a kvalitnější dohled nad jejich prací má přinést novela zákona, kterou ve středu projedná vláda Petra Nečase (ODS). Norma ministerstva spravedlnosti počítá se zpřísněním zkoušek pro nové adepty nebo se zavedením až 200tisícové sankce.

Celá úprava zákona je postavená na pětici základních tezích. Mezi ně patří zvýšení odborné připravenosti žadatelů o vydání povolení k činnosti insolvenčního správce nebo zajištění toho, aby insolvence spravovali jen lidé bezúhonní, řádní a spolehliví.

Zvláštními insolvenčními správci by mohli být pouze ti, kteří splní předpoklady pro výkon citlivé činnosti definované zákonem o ochraně utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti. Kromě zkvalitnění dohledu nad správci by měl zákon upravit také procesní nedostatky, které vyplynuly z praxe.

Například otázky v písemném testu se podle návrhu mají rozšířit na oblasti, ze kterých skládá budoucí insolveční správce ústní zkoušku. V písemkách by se pak jako nová samostatná část měla objevit případová studie. Novela počítá i se zrušením rozdílové zkoušky pro insolvenční správce nebo se zavedením poplatků za organizaci náhradních a opravných termínů.

Novými podmínkami pro insolvenční správce bude podle zákona bezpečnostní způsobilost a alespoň tříletá odborná praxe v oblastech, které s insolvencemi souvisejí. Přísnější bude také požadavek na bezúhonnost.

Novela má omezit platnost povolení pro insolvenční správce na dobu pěti let. Zároveň ale přichází s možností, aby si zájemci mohli svoji licenci za poplatek 5000 korun vždy na dalších pět let prodloužit.

Cílem normy je také úprava podmínek pro určení osoby insolvenčního správce v insolvenčním zákoně nebo zavedení povinnost soudců odvolat takového správce, kterému ministerstvo zrušilo povolení. Za neplnění správcovských povinností pak bude hrozit hříšníkům sankce až do výše 200 tisíc korun.

Ministerstvo spravedlnosti připravilo zákon ve spolupráci se stálou expertní skupinou pro insolvenční právo. Jejími členy jsou zástupci justice, akademické obce, obchodní a ekonomické sféry, České bankovní asociace a Asociace insolvenčních správců.

Zavedení požadavku na bezpečnostní způsobilost u insolvenčních správců se zvláštním povolením rezort konzultoval s právním a legislativním odborem Národního bezpečnostního úřadu.

Po schválení vládou, parlamentem a prezidentském podpisu má zákon začít účinkovat od 1. října 2012.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688