Research (Penizenavic.cz)
Dluhopisy  |  23.03.2012 08:51:21

Přichází renesance korporátních dluhopisů?

Investice do korporátních dluhopisů patří v tomto roce k těm nejslibnějším vůbec. Samotné trhy s korporátními dluhopisy na obou stranách Atlantiku zažívají nezvykle rušné období, to když by tu prostředky k financování svého provozu rádo získalo čím dál tím více společností. Co se na trhu s korporátními dluhopisy vlastně odehrává, nastal ten správný čas pro investice do těchto cenných papírů?
 
Co stojí na mimořádným rozruchem na trzích s korporátními dluhopisy? Faktorů je více, a to jak z pohledu investorů, tak z pohledu samotných emitentů.
 


Investoři


 
Investoři svou pozornost na trhy s korporátními dluhopisy obrací zejména v souvislosti s klesajícími výnosy „bezpečných“ státních dluhopisů a klesající kvalitou těch méně bezpečných. Z tohoto pohledu jsou to teda zejména vyšší výnosy, co láká k investicím do korporátních dluhopisů. Druhým významným faktorem je také klesající míra rizika s těmito investicemi spojená. Pumpování likvidity do systému, které teď provádí jak ECB i FED mají příznivý dopad i na tyto cenné papíry, v případě FEDu jsou to pak také slova Bena Bernankeho o tom, že bude FED kromě amerických státních dluhopisů skupovat i „jiné“ cenné papíry.
 
 Sledujte zpravodajství ze světa investic nahttp://www.penizenavic.cz/investovani


Emitenti
 
 


Samotné korporace přichází na dluhopisové trhy s vidinou snazšího a levnějšího úvěrování, to když se pro řadu z nich staly nedostupné či drahé bankovní úvěry. Zejména evropské banky teď nyní raději „sedí“ na penězích a vyčkávají, a to hlavně s ohledem na nepředvídatelnou situaci ohledně ekonomického vývoje periferie Eurozóny. Další brzdou úvěrového motoru evropských bank jsou pak také zvýšené nároky na jejich kapitálovou přiměřenost (Basel III).
 


Na trhu s korporátními dluhopisy je nezvykle živo
 


Výše uvedené pak mělo za následek to, že ke konci února tohoto roku vzrostl objem na evropských trzích upsaných korporátních dluhopisů o více jak 80 %, a to přitom řada významných evropských společností upisovala své dluhopisy na amerických trzích. Své dluhopisy zde upisovaly i tak významné společnosti jakými jsou Nestlé, RWE či Hochtief. Na druhé straně Atlantiku se ke zvýšenému úpisu dluhopisů odhodlala např. společnost PepsiCo

 

Bude „jízda“ pokračovat?
 


Z krátkodobého hlediska se může zdát být trh s korporátními dluhopisy přehřátý, to jak se díky vysoké poptávce pomalu vytrácí vysoké výnosy těchto dluhopisů. Průměrný roční výnos v tomto roce upsaných eurových korporátních dluhopisů činil 4,53 %, některým společnostem se podařilo upsat své dluhopisy s ročním výnosem pod 2 %. Trend klesajících výnosů, který nyní na těchto trzích panuje ovšem láká čím dál tím více emitentů, kteří cítí příležitost levně si půjčit peníze. Výnosy však mohou klesat pouze v případě, že bude na trzích stále dostatek investorů ochotných do těchto dluhopisů investovat. Začnou-li tito koupě chtiví investoři nabírat na úbytku, nezbude emitentům nic jiného, než nabídnout vyšší výnosy. Ze střednědobého a dlouhodobého hlediska jsou korporátní dluhopisy stále vhodným doplňkem dluhopisové složky portfolia, to když je hospodaření korporací všeobecně lépe „čitelné“ než hospodaření sátu, a kdy ratingy celé řady z nich převyšují ratingy státních dluhopisů.
 

 Dvě nové „štiky“ v rybníce s podílovými fondy korporátních dluhopisů
  


Příležitostí, které nyní trhy s korporátními dluhopisy nabízí jsou si vědomy i investiční společnosti, dvě z nich (J&T Banka, ČP INVEST) již v tomto roce uvedly na trh dva nové podílové fondy se zaměřením právě na korporátní dluhopisy


J&T Bond


 J&T Bond je smíšeným podílovým fondem investujícím především do korporátních dluhopisů, které ve svém portfoliu drží nebo by byla ochotna držet samotná J&T Banka. Fond není vázán žádným benchmarkem ani ratingem emitenta dluhopisů. „Prostřednictvím nových fondů našim klientům jednoduše a diversifikovaným způsobem zpřístupňujeme investiční příležitosti, k nimž by potřebovali i jednotky milionů korun na jednu investici,“ uvádí Martin Kujal, portfolio manažer fondu. Fond je denominován v české koruně i euru. Minimální počáteční investice činí 300 , resp. 20 EUR, doporučený investiční horizont jsou 3 roky.
 


Generali PPF Dividendový fond korporátních dluhopisů
 


„Současný vývoj na akciovém trhu je do značné míry nejistý. Evropou cloumá strašák v podobě dluhové krize, výhled asijských ekonomik je spíše negativní a v USA jsme svědky pouze velmi křehkého oživení. V takovém prostředí se akciové indexy potýkají s vyšší volatilitou a nejasným směrem dalšího vývoje. V těchto dobách hledají i dynamičtí investoři místo, kam uložit své prostředky a ochránit je před možnými akciovými poklesy. Alternativou pro ně může být Generali PPF Dividendový fond korporátních dluhopisů, který přináší méně rizikovou investici při zachování zajímavého výnosu. Ten bude podílníkům jednou ročně vyplácet výnos formou dividendy. Fondy korporátních dluhopisů za posledních deset let vcelku s úspěchem přežívají všechny velké turbulence na trzích. Jejich hlavní předností je rychlý návrat ke své skutečné (fundamentální) hodnotě,“ uvádí hlavní investiční stratég Michal Valentík.
 
 
Generali PPF Dividendový fond korporátních dluhopisů pečlivě rozkládá své investice napříč regiony, sektory a emitenty. Portfolio fondu obsahuje přibližně 50 jednotlivých titulů. Tento přístup výrazně omezuje vliv kreditního rizika, které je spojeno s investicí do korporátních dluhopisů. Fond navíc obsahuje dluhopisy kvalitních společností, které stabilně dosahují zisků, a je měnově zajištěn do české koruny.
 
Fondům korporátních dluhopisů se daří lépe dosahovat zisku než široce diverzifikovaným akciovým fondům v obdobích poklesů burzy a průměrných zisků. V období růstu zase fondy korporátních dluhopisů dlouhodobě překonávají defenzivnější akciové fondy. Proto se fondy korporátních dluhopisů mohou stát stabilním kamenem investičního portfolia, uzavírá Michal Valentík.

 

Nenechte si ujít další příspěvky:

  • Mark Mobius odpovídá na další čtenářské dotazy: http://www.penizenavic.cz/clanky/mark-mobius-odpovida-ctenarske-dotazy-ix
  • Srovnejte si podílové fondy ve srovnávači fondů: http://www.penizenavic.cz/porovnavac-fondu

 

Autor: Petr Rozkošný

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec