Researsch (Conectium s.r.o.)
Akcie ve světě  |  22.03.2012 13:26:02

Druhé největší letošní IPO vstupuje na trh

USA se dnes na akciových trzích začne obchodovat po primárních emisích (IPO) s akciemi hned 3 společností. Za významnou lze považovat především firmu Vantiv, jejíž historie sahá do 70tých let minulého století a dříve působila nejprve pod názvem Midwest Payment Systems, resp. následně Fifth Third Processing Solutions. Firma podniká v oblasti platebních systémů a v současnosti ročně z procesuje na 11,2 mld. transakcí, když se podílela i na systému bankomatů (ATM).

IPO prodala 29 mil. akcií za kurz 17 USD, tj. uprostřed stanoveného pásma 16-18 USD. Objem IPO tak dosáhl 493 mil. USD, což je letos vůbec druhé největší IPO po Allison Transmission (ALSN) za 600 mil. USD z minulého týdne. Manažery emise, se kterou se dnes začne obchodovat na NYSE pod symbolem (VNTV), byly J.P. Morgan, Morgan Stanley a Credit Suisse.

Další firmou je Caesarstone, výrobce desek z křemíkovým povrchem pro použití v kuchyních, resp. ve stavebnictví. V IPO bylo investorům nabídnuto 6,7 mil. akcií v cenovém pásmu 14-16 USD. Cena nakonec byla stanovena na 11 USD, tj. objem IPO tak dosáhl jen necelých 74 mil. USD. S titulem se dnes na NASDAQ začne obchodovat pod tickerem CSTE.

Naopak nad původně určeným cenovým pásmem 15-17 USD upsala společnost ExactTarget nabízených 8,5 mil. akcií. Kurz v IPO byl stanoven nakonec na 19 USD. Firma poskytuje cloudové marketingové aplikace, které společnostem umožňují komunikovat se zákazníky prostřednictvím e-mailů, mobilních telefonů, webem či na sociálních sítích.

V brzké době by se také na trh měla dostat další větší zajímavá emise, solární producent BrightSource Energy. Firma přitom k výrobě elektřiny využívá „klasickou“ cestu pomocí páry, resp. turbíny. Technologické produkty firmy tedy směrují slunce k ohřevu vody. BrightSource očekává v příštích letech růst příjmů, když má zajištěny smluvně dodávky svých technologií na cca 2,6 GW kapacity pro energetické firmy Southern California Edison a Pacific Gas & Electric Company. Firma stanovila pro nabízených 6,9 mil. akcií cenové pásmo 21-23 USD. V privátní nabídce navíc za dalších 60 mil. USD koupí akcie známá energetická firma ALSTOM Power, resp. dalších za 10 mil. USD Caithness Development. BrightSource byla založena v roce 2004 a mezi vlastníky patří právě již i zmiňovaná ALSTOM (22 %), ale také např. Morgan Stanley (7 %). Stanovení ceny IPO ve středu cenového pásma, by firmu ocenilo na více jak 1 mld. USD.

Manažery emise jsou Goldman Sachs, Citi a Deutsche Bank. Titul se po IPO objeví následně na NASDAQ pod označením BRSE.

J.Zendulka

Tyto zprávy pro vás vytváří Conectium.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688