Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  21.03.2012 13:27:18

Mark Mobius odpovídá na čtenářské dotazy IX (21.3.2012)

Velmi mě těší reakce čtenářů mého blogu napříč celým světem.  Děkuji za to, že se mnou i nadále sdílíte své názory. Tento příspěvek je určen právě Vám. Přečtěte si odpovědi na některé z Vašich nedávných dotazů.

Souhlasím s Vaším hodnocením rozvíjejících se trhů. Znepokojuje mne však situace v eurozóně, ve které nyní panuje politická a měnová nestabilita. Rovněž se objevují informace o tom, že by jedna či více zemí mohlo eurozónu opustit. To by mohl být pro finanční svět šok, který by ovlivnil i ostatní měny, následkem toho by mohly padnout banky s expozicí vůči těmto zemím. Jak byste zhodnotil toto riziko?

 

Jainmatrix, Indie


Ano, problémy eurozóny se nám jeví jako vážné, Nicméně, věřím že jsou Evropané na správné cestě směřující k vyřešení fiskálních problémů, kterým teď čelí nejen Řecko, ale i další země eurozóny. Konec konců, podobným problémům nyní čelí všechny vyspělé země, včetně USA a Japonska.
Podle mě nedává opuštění eurozóny ze strany kterékoliv její členské země smysl. Přechod na novou měnu nic neřeší, ve skutečnosti je to jen utíkání od problémů namísto hledání jeho příčiny. To je proč jsem zmaten, když lidé říkají že by ta a ta země měla opustit eurozónu. Jak to vidím já, nepochází myšlenka opuštění společné měny z hlav vládních činitelů, ale z hlav lidí v ulicích. Zeptáte-li se Řeků v ulicích Atén, jestli chtějí mít své úspory v národní měně namísto eura či dolaru, myslím, že si dokážu představit, jaké by byly reakce. Z tohoto důvodu si také myslím, že Řecko pravděpodobně zůstane u eura coby své měny.
Dobrou zprávou je že se Evropané kromě pumpování likvidity do systému snaží dostat k jádru problému a snaží se zavést pravidla finanční disciplíny. Z tohoto důvodu by měl podle mne zůstat ekonomický vývoj tohoto regionu v dlouhodobém horizontu pozitivní.


 
Jak velký důraz kladete při svých investicích v rozvíjejících se trzích na kontinuitu politických rozhodnutí?

 

Dean, USA
 

Politickým a makroekonomických podmínkám přikládáme velkou váhu, mohou mít totiž zásadní vliv na vývoj jednotlivých společností, na jejich prodeje, příjmy apod. Zatímco se při svých investičních rozhodnutí řídíme metodou bottom-up, žádná společnost nemůže přežít v izolaci. Politické stejně jako ekonomické podmínky dané země nebo zemí, ve kterých tato společnost působí bude mít téměř jistě dopad na ziskovost a dlouhodobé plánování. V důsledku toho se zabýváme politickými a makroekonomickými podmínkami v takovém rozsahu, v jakém mohou mít vliv na hospodaření, příjmy, prodeje apod. jednotlivých společností. Politické změny tu budou, ve všech zemí, ať již poklidné či násilné. Je však nutné si uvědomit, že kontinuita jako taková není dobrá věc v případě, že se daná země potýká s ekonomickými či sociálními problémy, jež by řešila právě změna ve vedení země.
 

Přečtěte si další příspěvky z blogu Marka Mobia na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius


Myslíte si, že Indonésie nahradí Indii v uskupení BRIC?

 

Jagbir, Indie
 

Ne, Indie je mnohem větší než Indonésie a myslím si, že má také stále obrovský potenciál růstu.
Abych to rozvedl, Indie má rozlohu 2,9 milionů kilometrů čtverečných a do července tohoto roku by měla mít také 1,2 miliardy obyvatel. Naproti tomu Indonésie disponuje 1,8 milionů čtverečných kilometrů a populací odhadovanou pro stejné období 248 milionů obyvatel. S ohledem na velikost populace má India potenciál dalšího růstu. Co víc, s významným podílem obyvatel ve věku do 25 let bude Indie i nadále disponovat velkým množstvím pracovní síly a silným spotřebitelským trhem, obojí je přitom důležitým faktorem, který by měl zemi pomoci s budoucím vývojem.
Pro rok 2012 je Indii předpovídán ekonomický růst lehce na 7 %, Indonésie se naproti tomu může těšit předpokládanému růstu jen lehce nad 6 %. I s ohledem na HDP je India větší ekonomikou a myslím si, že zdejší dlouhodobý potenciál zůstává mnohem větší než ten v případě Indonésii, a to zejména díky vyšší míře růstu, větší populaci a větší rozloze.
Samozřejmě to neznamená, že bychom měli Indonésii ignorovat. Podle nás je Indonésie jako takové vzkvétající ekonomickou. Silný ekonomický růst, rostoucí spotřeba a vládní investice do infrastruktury by i nadále mohly být motorem zdejší ekonomiky. Indonésie má mladou a rostoucí populaci, Jakarta, hlavni město Indonésie, bude-li pokračovat v tempu současného růstu, by mohla být během dvou dekád největším městem na světě. Věříme, že rozsáhlé nerostné bohatství a vysoký počet obyvatel by mohou přilákat zajímavý objem investic a vytvořit tak silnou domácí ekonomiku.
 


Rád bych věděl, jaký je Váš názor na investice v Pákistánu. Ve světle nestability tohoto regionu, je dobré zde nyní investovat?
 
Ali, Pakistán
 


Vždy říkám, že nejlepší čas na investice je vždy když máte peníze. Všeobecně, snažíme se nevynechat žádný z trhů, věříme, že je možné najít alespoň několik výhodných investic ve většině trhů na světě. Navzdory politickým výzvám jsme v Pákistánu realizovali již několik investic realizovali a pokračujeme ve vyhledávání dalších.
Na Pákistán nahlížíme jako na velkou pulsující ekonomiku. Zdejší HDP by mělo v tomto roce dle odhadů růst tempem 3,7 %, přičemž v loňském roce to bylo 2,5 %, to jak země pokračuje ve vzpamatovávání se z povodní z roku 2010, které poškodily zemědělskou produkci a infrastrukturu. Pak tu máme inflaci, která je sice na klesající trajektorii, stále je pak poměrně vysoká. Pákistán by měl, dle mého názoru, vyřešit některé ze svých problémů a položit tak základ dlouhodobému růstu.
 
 
Těším se na Vaše další ohlasy

Přečtěte si další příspěvky z blogu Marka Mobia na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius


© Copyright 2011 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.
Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Frangklin Templeton Investments z bloguMarka Mobia, http://mobius.blog.franklintempleton.com/2012/03/19/readers-questions-answered-part-ix/

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

19.06.2016Mark Mobius: Akcie mají nyní větší smysl než dluhopisy Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
18.07.2014Mark Mobius odpovídá na dotazy čtenářů (14) Research (Penizenavic.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688