Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  21.03.2012 06:53:55

Akcie pořád rostou, ale kdo je proboha kupuje?


Akciové trhy neohroženě rostou, index S&P 500 je po pondělním obchodování jen 10 % pod svým historickým maximem. Jenomže téměř každý ukazatel, který se zabývá sentimentem na trzích, značí spíše odliv peněz z trhu nebo skeptické vyhlídky insiderů. Dokazují to i toky v podílových fondech nebo změny doporučení analytiků. Kdo trhu "rozumí", je spíše pesimistický.

Proč jsou investoři stále tak ostražití? "Roli hrají zřejmě bídné dlouhodobé výnosy akciových trhů nebo demografie," přemítá ve své týdenní zprávě Charles Biderman, šéf TrimTabs, firmy zabávající se průzkumem trhu. "Všechna ta volatilita a intervence centrálních bank vedou stále větší množství investorů k pochybám o stabilitě finančního systému."

Pesimismus na trzích v číslech

  • Z akciových fondů odteklo od začátku února 1,2 miliardy USD, ačkoli ty samé fondy vykazovaly v letošním roce výnos 9,8 %.

  • Dluhopisové fondy přilákaly přinejmenším 6 miliard kapitálu během šesti týdnů a celkem 29,6 miliardy USD v uplynulých čtyřech týdnech, což bylo 11,8krát více než 2,5 miliardy do všech akciových fondů.

  • Firemní insideři se houfně zbavují akcií - v únoru jich prodali za 6,8 miliardy USD, tedy nejvíce za posledních 11 měsíců. 13krát tím překročili úroveň nákupů (běžný je 8,6násobek).

Ukázkový vrchol rally: Insideři prodávají akcie jako o život, hlupáci spěchají na trh

 

Trh roste. Proč jsou analytici tak negativní?

 

Tržní sentiment lze dobře vyčíst z odhadů ohledně nadcházejících čtvrtletních výsledků firem zastoupených v indexu Dow. V komunitě analytiků převládá podle analýzy firmy ConvergEx jednoznačně pesimismus. U 30 členů indexu očekávají analytici jen 5% meziroční růst tržeb, což je nejméně od doby, kdy firma zkoumá náladu na trhu.

K podobným závěrům došli i v Thomson Reuters, kde spočítali, že negativní předběžné informace od reportujících firem (profit warning) převážily ty pozitivní v poměru 3 ku 1 – nejvíce ode dna trhu v březnu 2009.

Analytici zřejmě nechtějí být předčasně optimističtí, i přes lepší makrodata z USA proto zatím svá očekávání nenavyšují. Navíc dnes nikdo nedokáže odhadnout důsledky evropských úsporných opatření na výsledky firem ze starého kontinentu.

Akcie: Když se Evropa a Střední východ budou "chovat slušně", čeká nás bez ohledu na firemní zisky raketová rally

Skvělé akciové čtvrtletí téměř za námi: Bude letošní rok nakonec patřit dividendovým akciím?

Navzdory rally, která letos zatím vyhnala S&P 500 o 12,1 % výše (close 19. března), se snížil podíl doporučení "koupit" v každém z 10 sektorů indexu.

  • Energetické tituly dopadly relativně nejlépe - počet nákupních doporučení u nich klesl jen z 64,8 na 61,6 %.

  • Nejvíce "na frak" dostaly defenzivní tituly. Utility podle průzkumu Bespoke Investment Group doporučuje k nákupu pouze 31,9 % analytiků ve srovnání s dřívějšími 36,6 %. To ovšem někteří považují spíše za důkaz optimismu - proč doporučovat defenzivu v době nejsilnější rally.

"Takováto negativita by dávala smysl, kdyby trh klesal. Naproti tomu akcie letos začaly rok nejlépe za několik desetiletí," píše se v analýze Bespoke Investment. "Teprve čas ukáže, zda se analytici zmýlili. Naštěstí historie dokazuje, že je lepší být ve vztahu k této komunitě kontrariánem."

Drobní investoři hýří optimismem

Zatímco odtékají miliardy z akciových fondů a analytici se předhánějí v tom, aby co nejdříve varovali před možnými problémy, individuální investoři věří, že trh půjde nahoru.

Podle ukazatele Investors Intelligence "přečíslili" býci medvědy o 43 procentních bodů. Průzkum Americké asociace individuálních investorů vykázal rozdíl 45 ku 27. Jedenáctý týden v řadě dvojciferného vedení býků znamená nejdelší období od roku 2005.

Čtěte také:

Speciál: Korekce, nebo pokračování růstu? Na co vsadit?




Přečtěte si také:

06.09.2022Míra adopce kryptoměn pořád roste, ale je třeba si dávat pozor cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
17.05.2018Kdo kupuje a kdo nyní prodává zlato? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688