Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  20.03.2012 08:02:20

Světové fórum o vodě: Vyhrají v boji o základní komoditu velké korporace?


Diplomaté, byznysmeni a vědci se v tomto týdnu setkávají v jižní Francii na mezinárodní konferenci, která by měla pomoci v řešení globálního problému přístupu k vodě. Fórum se nejspíš neobejde bez protestů. Kritici argumentují, že deklarace základního lidského práva na přístup k nezávadné vodě postrádá legitimitu a že fórum jen prosazuje zájmy velkých nadnárodních korporací.

 

Světového fóra o vodě (WWF) v Marseille se zúčastní přes 20 000 delegátů ze 180 zemí. Očekává se návštěva francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa, marockrále Maroka Mohammeda VI. a vrcholných manažerů velkých korporací, jako jsou Nestlé nebo Coca-Cola.

Setkání se koná uprostřed vzrůstajících obav o vzácné vodní zdroje. Report OSN o využívání světových vodních zásob varoval, že nevídaný růst poptávky po vodě ohrožuje cíle světového rozvoje a bude prohlubovat nerovnováhy mezi zeměmi.

Alokace vody ve prospěch bohatších sektorů a regionů povede ke stále zvyšujícímu se podílu lidí, kteří nebudou schopni uspokojit své základní potřeby. Nepůjde jen o stagnaci, ale o výrazně regresivní trend ve srovnání s dnešní situací.

 

Voda pro všechny?

 

Dále upozorňuje, že dokud odborníci na vodu budou vypracovávat své návrhy "za zavřenými dveřmi" místo toho, aby se jim problematika vodního managementu otevřela a začala se řešit komplexně, zažité světové vzorce spotřeby a nerovného přístupu ke zdrojům zůstanou beze změn.

V minulém týdnu publikovaná studie OECD vidí za zvyšující se poptávkou po vodě rychle rostoucí urbanizaci, klimatické změny a posun ve světové ekonomice. Do roku 2050 vzroste poptávka o 55 %, zatímco 40 % světové populace bude žít v oblastech trpících chronickým nedostatkem vody.

Oba reporty se shodují v tom, že budou stále vzácnější zdroje vody vyostřovat konkurenční boj mezi farmáři, producenty energií a dalšími skupinami využívajícími vodu.

Svět v roce 2100: 10 miliard lidí, prázdné ropovody a hlad

Organizátoři prohlašují, že fórum umožní politikům, občanským hnutím, soukromému sektoru a vědecké komunitě "dát hlavy dohromady" a přijít s konkrétními návrhy na řešení ožehavého problému. Někteří z delegátů je považují za důležitý krok na cestě k červnovému summitu Rio+20 o trvale udržitelném rozvoji.

Dýchánek lobbistů o vodě s dobrým vínem

Kritici však vidí smysl fóra spíše v tom, že vychází vstříc velkým korporacím, protože jim dává příležitost prosazovat své vlastní zájmy a usnadňuje jim přístup k vysoce postaveným vládním úředníkům. Zítra se proto aktivisté chystají uspořádat "Alternativní světové fórum o vodě", aby představili alternativy k privatizaci a sdíleli zkušenosti, jak lze podporovat veřejné hospodaření s vodou.

Voda dodá portfoliu stabilitu

Reportérka OSN Catarina de Albuquerque před víkendem varovala, že se vládní delegáti snaží vyprostit se ze závazků o dodržování lidských práv na přístup k nezávadné vodě. Tato práva, formálně uznaná OSN v roce 2010, musejí být zahrnuta a dodržena v každém případném výstupu z fóra.

Návrh deklarace vládních ministrů účastnících se WWF však explicitně lidská práva na pitnou vodu a hygienu nepotvrzuje. Deklarace, která má být dnes vydána, nebude právně závazná a podle odpůrců umožňuje "kličky" zemím, které se chtějí právním a finančním závazkům vyhnout. Neziskové organizace namítají, že návrh je návrh deklarace nejednoznačný a může proces vymáhání dodržování práv na úrovni OSN a jiných mezinárodních organizací zpomalit.

V roce 2009 na fóru v Istanbulu delegáti zvolili v otázce přístupu k vodě termín "základní lidská potřeba" místo "právo". Pořádková policie musela tehdy na protestující proti privatizaci vodních statků použít vodní děla.

Minulý týden OSN uvedla, že byl mezinárodní cíl snížit počet lidí bez přístupu k nezávadné pitné vodě na polovinu (jeden z Rozvojových cílů tisíciletí - MDG) splněn již pět let před stanoveným termínem, kterým byl původně rok 2015. Optimismus byl však utlumen další částí zprávy, v níž stálo, že stále téměř 800 milionů lidí nemá přístup k nezávadné vodě a že ke splnění dalšího cíle z MDG – snahy o zlepšení základní hygieny – zbývá velmi dlouhá cesta.

 

Čtěte také:

Když se Evropa a Střední východ budou "chovat slušně", čeká nás bez ohledu na firemní zisky raketová rally

Zapomeňte na Evropu, největším dluhovým nebezpečím je Japonsko!

PIIGS: Co se děje v problémových zemích, zatímco se trhy vezou na vlně optimismu?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688